Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Hogyan válik a cukkini tésztává? Avagy cannellonis hangulatban tészta nélkül

Pulykás és ricottás cukkini tekercsek sütőben sütve

2018. január 31. - ízeknyelvén

Szeretem az egyszerű ételeket, általában gyorsan összeállítható fogásokat is készítek a hétköznapokban. Amikor viszont jobban ráérek, szívesen alkotok valami bonyolultabbat, választok időigényesebb receptet. Ez a mostani is sok másik összefonódásából született. Kombináltam a lasagne húsos-paradicsomos és a cannelonik ricottás-spenótos töltelékét, mindezeket tészta helyett cukkini tekercsekbe töltöttem. Egy adag jó finom kemény sajttal megszórva, sütőben átsütve, igazán isteni ebéd.

cukkinitekercsek4.jpg

Oda vagyok az olasz konyháért, bár ezt biztosan mondtam már… Ennek következtében a tésztáért is, legyen az egy gyors spagetti, töltött ravioli, rétegezett lasagne, töltött cannelloni, nem nagyon tudok betelni velük. Viszont be kell ismernem, fogalmam sincs, hogy ilyen finomságok mellett, hogy maradnak az olaszok olyan jó formában, biztosan az évszázados genetika teszi. Lényeg a lényeg, néha nem árt kicsit variálni, és elővenni a kreativitást, valami alternatív megoldást kitalálni. Így lett a tésztából cukkini vagy a cukkini változott tésztává?…nézőpont kérdése. Ami számít, hogy működik.

Nem mondom, kell egy kis kézügyesség és idő az összeállításhoz, de megéri. Így a szánhidrát dús tészta helyett az alacsony kalória tartalmú cukkini lett a fogás szíve. Nagyon jó A-, többféle B és C vitaminforrás, ezen kívül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket tartalmaz.  Nagyon szeretem a cukkinit, mert igazán egészséges és tényleg rengeteg formában felhasználható: grillezve, krémnek, levesnek vagy sütibe sütve, ezer arca van. Spagettit is készítettem már ebből a zöldségből, vékony csíkokra vágva igazán finom. Most pedig a cannelloni csövek helyettesítője lett, és remekül megállta a helyét.

Hozzávalók:

(3-4 adag)

Paradicsomos-pulykahúsos töltelék

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj/kókuszzsír
  • 25 dkg darált pulykacomb
  • 40 dkg darabolt paradicsom konzerv
  • 1 kk oregánó
  • ½ kk bazsalikom
  • só, bors

Ricottás-spenótos töltelék

  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg bébispenót
  • 1 kk olívaolaj/kókuszzsír
  • 1 dl görög joghurt
  • só, bors, szerecsendió

Összeállításhoz

  • 3 kisebb cukkini
  • 10 dkg grana padano/parmezán sajt
  • olívaolaj/kókuszzsír

cukkinitekercsek.jpg

Elkészítés:

Paradicsomos-pulykahúsos töltelék

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd egy nagyobb serpenyőben egy evőkanálnyi olívaolajon vagy kókuszzsíron párold üvegesre.
  2. Add hozzá a darált pulykát, sózd, borzosd, és süsd addig, amíg kifehéredik a hús.
  3. Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, 1 dl vizet, oregánót, bazsalikomot és főzd kb. 15 percig. Ha kell, még sózd, borsozd.
  4. Tedd félre kicsit hűlni.

Amíg fő a pulyka, keverd ki a ricottás-spenótos tölteléket:

  1. Egy kiskanálnyi olívaolajat vagy kókuszzsírt melegíts fel egy nagyobb serpenyőbe, majd dobd rá a megmosott bébispenótot.
  2. Hagyd pár perc alatt összeesni. Majd borítsd az egészet aprítógépbe, kanalazd hozzá a görög joghurtot, ricottát, sózd, borsozd, adj hozzá egy kevés szerecsendiót, és dolgozd össze az aprítóban.

cukkinitekercsek2.jpg

Összeállításhoz

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C fokra, vékonyan kenj ki egy magasabb falú tepsit olívaolajjal vagy kókuszzsírral.
  2. Hosszában szeleteld vékonyra a cukkinit (zöldség szeletelővel, vagy késsel).
  3. Tekerd fel a cukkini csíkokat, és sorakoztasd egymás mellé a tepsibe. Kell egy kis türelem hozzá, az elején szétcsúszhatnak, de utána megtartják egymást.
  4. Soronként váltakozva (vagy, ahogy szimpatikus), töltsd meg őket ricottás és húsos töltelékkel, majd szórd meg a tekercseket reszelt sajttal.
  5. Süsd 35 percig, majd tekerd fel 250°C-ra, grill fokozatra, és pirítsd meg a tetejét kb. 5 perc alatt.

cukkinitekercsek6.jpg

A töltött ételeket összeállítani valóban kicsit macerás, de abszolút megéri. Ez a fogás is igen mutatós, nem mellesleg nagyon finom. A húsos és vega verzió keveréke szerintem igazán változatossá teszi, de természetesen simán működik csak egyik vagy másik töltelékkel is.

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1613619630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása