Teljesen rákattantam a vérnarancsra: gyönyörű a színe, picit pikáns az íze, hetek óta folyamatosan töltöm után a készleteket. Kifacsarva a leve jó napindító ital, gerezdekre szedve magában is isteni vagy remekül passzol a reggeli zabpehelyhez, mindenhogy nagyon szeretem. Tudtam, csak idő kérdése lesz, hogy süssek is belőle valamit. Szirupos narancskarikák, finom túró és roppanós mandula kombinációjából született meg ez a finom és szerintem nagyon pofás torta.
Sok böngészés és olvasgatás után az alapötletre végül Smitten Kitchen oldalán bukkantam rá. Nagyon megtetszett a recept, de persze nem bírtam ki, hogy az eredetit készítsem el, rögtön kísérletezni kezdtem vele. Az igazság az, hogy ez a mostani már a második próbálkozásom, mert az első variációnál kicsit elszámoltam az arányokat, így mire megsült a torta közepe a széle jól megégett… Legalább finom lett, ez kezdetnek nem rossz. Így egy hét múlva – újabb vérnarancs adag vásárlás után, a jegyzeteimmel felszerelkezve – újra neki álltam.
Másodjára egészen jól eltaláltam mindent, bár ilyenkor mindig előtör a maximalizmusom, még mindig tudnék rajta finomítani a tésztában és kinézetben is. Amire például tuti odafigyelek majd, hogy előre félbevágom a vérnarancsokat, és a legbordóbb színűt használom szeletelve a tortához. Tudom, butaságnak tűnhet, de szeretek az ilyen apróságokra is odafigyelni. Így a következő alkalommal még tökéletesebb lesz. Aki viszont kóstolta, annak ízlett és dícsérte, ezért szeretném Veletek is megosztani a receptet.
Nekem nagyrészt erről szól is ez az egész sütés-főzés dolog: folyamatos receptböngészés, inspirációgyűjtés, új ötletek összeállítása, kísérletezés, a tökéletes végeredmény keresése, hogy másoknak és nekem is örömet okozzon a feltálalt végeredmény.
Hozzávalók:
(26 centis tortaformához)
Szirupos narancskarikák
- 50 g cukor
- 1 vérnarancs leve
- 1 vérnarancs felszeletelve
Tortához
- 3 tojás
- 180 g barnacukor
- 150 g szobahőmérsékletű vaj/margarin
- 3 vérnarancs héja
- ½ dl vérnarancslé
- 250 g túró
- 125 g őrölt mandula
- 125 g liszt
- ½ zacskó sütőpor
- tálaláshoz szeletelt mandula
Elkészítés:
A recepthez az összes (4) vérnarancsot nagyon alaposan mosd meg, és háromnak reszeld le a héját egy tálba.
Szirupos narancskarikák
- Tegyél közepes lángra egy kisebb lábast, mérd ki bele a cukrot, és facsard bele egy lereszelt héjú vérnarancs levét, és kezd el összemelegíteni, hogy elolvadjon a cukor.
- A még héjjal rendelkező vérnarancsot vékonyan szeleteld fel, tedd a karikákat is a lábasba, és alacsony lángon rotyogtasd kb. 15 percig. Közben óvatosan forgasd át néha, hogy a szirup mindenhol átjárja. Utána tedd félre.
Amíg készülnek a karikák, készítsd el a tortát:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, béleld ki egy 26 cm-es forma alját sütőpapírral és kend ki alaposan az oldalát vajjal.
- Válaszd szét a tojásokat, a tojásfehérjéket tedd egy kisebb tálba, és egy csipet sóval verd kemény habbá, majd tedd félre.
- Egy nagy keverőtálba mérd ki a cukrot, add hozzá a tojássárgáját és kézi robotgéppel verd fel habosra.
- Add hozzá a felkockázott vajat (vagy margarint), a vérnarancsok lereszelt héját, és az egészet alaposan keverd össze.
- Öntsd hozzá a vérnarancslevet, borítsd bele a túrót, a ledarált mandulát, a lisztet és a sütőport és ezekkel is keverd ki a tésztát.
- Végül óvatosan, adagonként forgasd bele a tojásfehérje habját, vigyázva, hogy ne törjön össze.
- Vedd ki vérnarancs karikákat a szirupból (a szirupot tedd félre), és fektesd a sütőpapírral kibélelt forma aljára, a tésztát pedig egyenletesen oszlasd el a tetején.
- Süsd kb. 35-40 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy nem nyers-e a közepe. Ha elkészült, hagyd a formában kb. 10 percig hűlni, aztán borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
- Addig száraz serpenyőben pirítsd le a szeletelt mandulát. A kihűlt torát csúsztasd át egy szép tortatálra, szórd meg a lepirított mandulával, és tálald a vérnarancs sziruppal.
Szerintem nagyon finom torta lett, picit tömör, de a vérnarancstól és a túrótól mégis friss. Természetesen használhatsz hozzá sima narancsot is, azzal is működnie kell.
Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!