Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Egy falatnyi energia az év kezdéshez

Datolyás-kakaós energia golyók

2018. január 10. - ízeknyelvén

Elindult az új év, és én is új lendülettel vágtam neki a januárnak. Nem szoktam klasszikus értelemben vett fogadalmakat tenni, de mindig kitűzök kisebb-nagyobb célokat magam elé: legyen minden héten új recept a blogon, átlagosan 2-3 edzés, kevesebb túlóra, több alvás és a sok töltött káposzta és mákosguba után némileg egészségesebb és változatosabb étkezés… Az ünnepek után mindig nehezebben áll vissza a szervezetem a megszokott rutinra, és a rendszeres mozgáshoz vagy a délutáni holtponton való átlendüléshez sem árt némi plusz löket. Megmutatom az én egyik kedvenc fitt nassolnivalóm, ami csupa finom és egészséges alapanyagból készül, és segít beindítani az évet.

datolyas_energiagolyok2.jpg

Biztosan Ti is találkoztatok már ilyen energia golyós receptekkel, a variációk száma a végtelenhez közelít. Mi a lényeg? Valami jó féle aszalt gyümölcs, ami ragasztó anyagként összetapasztja a golyókat. Esetemben datolya, ami elég édes, így nem is érzi az ember szükségét plusz édesítésnek, és nem mellesleg a benne található sok rostnak köszönhetően segíti az emésztést. Valamilyen száraz alapanyag: én a jollyjoker zabpelyhet és az olajos magvak közül a magas antioxidáns-, magnézium-, kálium-, kalcium-, vas- és vitamin tartalmú mandulát választottam, ami más keményhéjúhoz hasonlóan jó telítetlen zsír-forrás, amely elengedhetetlen a szív egészségéhez. Ízesítésnek pedig narancsot, citromot, kókuszchipset, végül pedig keserű kakaóport tettem bele. Utóbbi jó hatással van a keringésre, érrendszerre, segítget a koleszterinszint csökkentésében. Nem utolsó sorban pedig endorfint termel, ami év eleji kedvtelenségre – ha netalántán lenne – szuper gyógymód.

Tudom, nem mézes kalács vagy kókuszcsók, de isteni finom, igazából még karácsonykor is megállta volna a helyét. Erre is igaz azért, hogy mértékkel érdemes enni, de elég laktató falatkákról van szó szerencsére. Ráadásul nagyon gyorsan elkészül, és légmentesen lezárható dobozban, hűtőben akár 2 hétig is eláll.

Nem hiszek az eltúlzott fogadalmakban, mert azokat általában nem tudjuk betartani – én legalábbis – és csak rosszul érezzük magunkat utána – én tuti. Hiszek viszont abban, hogyha elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, amik motiválnak, de nem adjuk fel őket, mert túl elérhetetlennek tűnnek, azzal sokkal többet érhetünk el. Például nem gondolom, hogy teljesen le kéne mondani mindenféle édességről, inkább keressünk olyan receptet, ami jó alapanyagokból készül és finom is. Próbáljátok ki ezeket az energia golyókat, és ha bevált, kísérletezzetek tovább a saját kedvenc megalkotásáig.

datolyas_energiagolyok.jpg

Hozzávalók:

(10-12 golyó)

  • 10 dkg datolya
  • 10 dkg mandula pirítva
  • 5 dkg zabpehely pirítva
  • 2 ek kakaópor
  • ½ narancs héja + leve
  • ½ citrom héja + leve
  • 60 g kókusz chips

Elkészítés:

  1. A datolyákat magozd ki, tedd egy tálba. Facsard rá egy fél citrom és egy fél narancs levét. Ha nem lepi el, önts még rá egy kis vizet. Tedd a mikróba 30 másodpercre, aztán tedd félre puhulni.
  2. A mandulát és a zabpelyhet száraz serpenyőben pirítsd át pár perc alatt. Ropogósabb, és finomabb lesz a végeredmény.
  3. Borítsd bele egy aprítógépbe a száraz alapanyagokat, add hozzá a kakaóport, a citrusok lereszelt héját, és durván aprítsd össze.
  4. Vedd ki a léből a felpuhult datolyákat, tedd ezeket is az aprítóba, adj hozzá 2 evőkanálnyit a levéből, és dolgozd össze krémesre.
  5. Formálj belőle diónyi golyókat, ebből a mennyiségből 10-12 gömb lesz, majd hempergesd meg őket kókuszchipsben.

datolyas_energiagolyok3.jpg

Jól zárható dobozban 1-2 hétig is eláll, ha kibírja addig. Tényleg szuper életmentő, ha már fogy az lelkesedésed délután a melóban, vagy ha kell egy kis plusz lendület reggel vagy edzés előtt.

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr8813563829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása