Hoztam már olaszos desszertet, és most megmutatom az egyik kedvenc ízkombinációmban készült főételemet is. Végre illatos és igazán jó ízű a paradicsom, pénteken pedig gyönyörű cserepes bazsalikomot vettem, így azonnal jött az a caprese csirke ötlete.
Általában mellből készítem ezt az ételt, de most úgy döntöttem megér egy próbát, hogy picit változtassak rajta. A combok – bár hosszabb ideig sülnek – mégis nagyon szaftosak, a mártásban lévő paradicsomok a hozzáadott bortól és a balzsamecettől még finomabbak, a mozzarella rásül a csirke bőrére, így igazán ropogós a végeredmény. A frissen kifőzött taglietelle meglocsolva a hús szaftjával pedig a tökéletes köret.
Ez egy igazán könnyen elkészíthető főfogás, amit tálalhatsz akár salátával vagy krumplival is. Ha nagy társaságot vársz, akkor pedig növelheted az adagokat, desszertnek pedig elkészítheted a kávés ricotta szeletet, így össze is állt egy finom olasz ebéd vagy vacsora.
Hozzávalók:
(2 adaghoz)
- 2 egész csirkecomb
- 30 dkg paradicsom
- 10 dkg mozzarella
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 ek balzsamecet
- friss bazsalikom
- só, bor, olívaolaj
- 15-17 dkg taglietelle
Elkészítés:
- Tegyél a tűzhelyre egy sütőbe is tehető serpenyőt, a sütőt pedig melegítsd elő 180 °C-ra. (Ha nincs ilyened, akkor sincs gond, előpirítás után tedd át a combokat egy magasabb falú tepsibe, jöhet a többi hozzávaló, és már sütheted is.)
- A fokhagymát vékonyan szeleteld, a paradicsomot és a mozzarellát karikázd fel, 8-10 nagy bazsalikomlevelet apríts fel, a csirkecombokra szórj sót és frissen őrölt borsot.
- Löttyints 1-2 ek olívaolajat a serpenyőbe, és bőrös felükkel lefelé fektesd bele a csirkecombokat, 4-5 perc alatt nagy lángon pirítsd le a bőrét, utána fordítsd meg a combokat, szórd mellé a fokhagymát, és süsd újabb 3-4 percig.
- Öntsd hozzá a fehérbort, miközben elpárolog az alkohol tartalma feloldja a letapadt részeket is, és még finomabb íze lesz.
- Rendezd el a combok körül a paradicsom és mozzarella karikákat, utóbbiból tegyél a csirkékre is, locsold meg a balzsamecettel, szórd meg a felaprított friss bazsalikommal, jöhet még egy kis só és bors, majd tedd át az egészet a sütőbe, és 35-40 perc alatt süsd puhára.
- Ha már majdnem kész husi, egy nagy lábasban forralj vizet a tésztának, és főzd a taglietelle-t al dente.
- Tálaláskor egy adag tésztára fektess rá egy combot, és locsold meg a paradicsomos szósszal.
Buon appetito!