Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Kávés ricotta szelet

Gluténmentes élvezet olasz ízekben

2017. május 11. - ízeknyelvén

Nagy kedvencem az olasz konyha, jobban mondva minden, amiben felbukkannak a klasszikus olasz ízek és alapanyagok. Imádom, ahogy már pár hozzávalóból is isteni főételeket és desszerteket alkotnak, persze ebben sokat segít, hogy az alkotóelemek már önmagukban is hihetetlenül finomak. Bár ez a sütemény eredetileg nem olasz, és igazából torta formában készül, de a ricotta és a mascarpone nekem ezt a világot jelenti, így tovább alakítgattam a receptet, és így született meg ez a könnyű kávés szelet. És nem utolsó szempont, hogy ez egy gluténmentes édesség, és csak egy egészen kevés cukrot tartalmaz, így azoknak is tökéletes választás, akiknél ez fontos kritérium.

kaves_ricotta5.jpg

Egy nagyon kedves barátnőm évekig élt Szardínián, mikor egyetemista fejjel meglátogattam, még nem voltam ennyire rákattanva a főzésre, de már akkor elvarázsolt a sziget hangulata, az ottani ízek és alapanyagok. Azóta is sokat tanulok tőle, receptek cseréltek gazdát, és ma is gyakran kikérem a véleményét, ha olasz ételek vannak terítéken. Ezt a süteményt már hozzájuk is vittem vendégségbe, és a házi pizza után – ami egyszerűen fenomenális volt –  nagy sikert aratott, őszinte örömömre. Azóta még egy picit finomítottam rajta, a végleges változatot most anyák napjára készítettük el a húgommal.

Hozzávalók:

(30x20 cm-es tepsihez)

Süteményhez:

  • 10 dkg törökmogyoró
  • 4 tojás
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • ½ dl bitang erős kávé
  • 25 dkg ricotta
  • 1 csipet só

Krémhez:

  • 30 dkg mascarpone
  • ½ dl bitang erős kávé
  • 2 ek méz

kaves_ricotta6.jpg

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 175 °C-ra, és jó alaposan vajazz ki egy 20x30 centis, magasabb falú tepsit.
  2. A törökmogyorót száraz serpenyőben pirítsd le, utána borítsd bele egy konyharuhába, és még szárazon dörzsöld le a héját, amennyire tudod. (Szerintem ez a pörkölt íz még jobban kihozza a kávé ízét.) A megtisztított mogyorót aprítógépben, vagy darálón durvára daráld le.
  3. Válaszd szét a tojásokat. Tedd a sárgáját egy nagyobb keverőtálba, a cukorral és a felkockázott vajjal keverd jó habosra.
  4. Add hozzá a kakaóport, a kávét, a ricottát és a ledarált mogyorót és alaposan dolgozd össze.
  5. Egy másik tálban egy csipet só hozzáadásával verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd több részletben forgasd hozzá a ricottás keverékhez. Az első adaggal még lehetsz kicsit durvább, hogy fellazítsd a krémet, a többit viszont óvatosan adagold, hogy ne essen össze.
  6. Öntsd át a masszát a kikent formában, oszlasd el egyenletesen, és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd, ha már nem ragad, készen vagy.
  7. Borítsd át óvatosan a tortarácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

Amíg sütemény alapja megsül, lehűl, állítsd össze a krémet:

kaves_ricotta.jpg

  1. Egy keverőtálban jó alaposan keverd ki a mascarponét a kávéval és mézzel. És ezzel tulajdonképpen el is készültél. Amíg kihűl a süteményed tedd hűtőbe a krémet. (Így picit visszaszilárdul, és könnyebben fogsz vele dolgozni később.)
  2. Ha van kedved cifrázni, szétválaszthatod a krémet és az egyharmadába keverhetsz még egy kis extra kávét, így a kétszínű krémet variálhatod a díszítésnél.
  3. A díszítéshez halmozd rá a krémet a süti tetejére. Ha kétfélét készítettél, először a világosabbat oszlasd el, majd kis halmokban tedd rá a másik krémet is, és spatulával rajzolj bele mintát, alakíts ki csúcsokat, ahogy tetszik.
  4. Tálalásig tedd hűtőbe a süteményt, majd kockákra vágva tálalhatod is.

kaves_ricotta3.jpg

Nekem ez a verzió most nagyon tetszik így, de persze, ahogy mindig mondom, szabad a pálya. Ha van kedved, variálj, tegyél bele a törökmogyoró helyett másféle magot, vagy keverhetsz bele kávé helyett más ízesítést. Ki tudja, lehet nálam is alakul majd még a recept...Mindjárt itt a hétvége, vásárolj be, és lepd meg az otthoniakat ezzel a finom desszerttel.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9512497317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása