Nagy kedvencem az olasz konyha, jobban mondva minden, amiben felbukkannak a klasszikus olasz ízek és alapanyagok. Imádom, ahogy már pár hozzávalóból is isteni főételeket és desszerteket alkotnak, persze ebben sokat segít, hogy az alkotóelemek már önmagukban is hihetetlenül finomak. Bár ez a sütemény eredetileg nem olasz, és igazából torta formában készül, de a ricotta és a mascarpone nekem ezt a világot jelenti, így tovább alakítgattam a receptet, és így született meg ez a könnyű kávés szelet. És nem utolsó szempont, hogy ez egy gluténmentes édesség, és csak egy egészen kevés cukrot tartalmaz, így azoknak is tökéletes választás, akiknél ez fontos kritérium.
Egy nagyon kedves barátnőm évekig élt Szardínián, mikor egyetemista fejjel meglátogattam, még nem voltam ennyire rákattanva a főzésre, de már akkor elvarázsolt a sziget hangulata, az ottani ízek és alapanyagok. Azóta is sokat tanulok tőle, receptek cseréltek gazdát, és ma is gyakran kikérem a véleményét, ha olasz ételek vannak terítéken. Ezt a süteményt már hozzájuk is vittem vendégségbe, és a házi pizza után – ami egyszerűen fenomenális volt – nagy sikert aratott, őszinte örömömre. Azóta még egy picit finomítottam rajta, a végleges változatot most anyák napjára készítettük el a húgommal.
Hozzávalók:
(30x20 cm-es tepsihez)
Süteményhez:
- 10 dkg törökmogyoró
- 4 tojás
- 5 dkg barna nádcukor
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 5 dkg keserű kakaópor
- ½ dl bitang erős kávé
- 25 dkg ricotta
- 1 csipet só
Krémhez:
- 30 dkg mascarpone
- ½ dl bitang erős kávé
- 2 ek méz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 175 °C-ra, és jó alaposan vajazz ki egy 20x30 centis, magasabb falú tepsit.
- A törökmogyorót száraz serpenyőben pirítsd le, utána borítsd bele egy konyharuhába, és még szárazon dörzsöld le a héját, amennyire tudod. (Szerintem ez a pörkölt íz még jobban kihozza a kávé ízét.) A megtisztított mogyorót aprítógépben, vagy darálón durvára daráld le.
- Válaszd szét a tojásokat. Tedd a sárgáját egy nagyobb keverőtálba, a cukorral és a felkockázott vajjal keverd jó habosra.
- Add hozzá a kakaóport, a kávét, a ricottát és a ledarált mogyorót és alaposan dolgozd össze.
- Egy másik tálban egy csipet só hozzáadásával verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd több részletben forgasd hozzá a ricottás keverékhez. Az első adaggal még lehetsz kicsit durvább, hogy fellazítsd a krémet, a többit viszont óvatosan adagold, hogy ne essen össze.
- Öntsd át a masszát a kikent formában, oszlasd el egyenletesen, és az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd, ha már nem ragad, készen vagy.
- Borítsd át óvatosan a tortarácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
Amíg sütemény alapja megsül, lehűl, állítsd össze a krémet:
- Egy keverőtálban jó alaposan keverd ki a mascarponét a kávéval és mézzel. És ezzel tulajdonképpen el is készültél. Amíg kihűl a süteményed tedd hűtőbe a krémet. (Így picit visszaszilárdul, és könnyebben fogsz vele dolgozni később.)
- Ha van kedved cifrázni, szétválaszthatod a krémet és az egyharmadába keverhetsz még egy kis extra kávét, így a kétszínű krémet variálhatod a díszítésnél.
- A díszítéshez halmozd rá a krémet a süti tetejére. Ha kétfélét készítettél, először a világosabbat oszlasd el, majd kis halmokban tedd rá a másik krémet is, és spatulával rajzolj bele mintát, alakíts ki csúcsokat, ahogy tetszik.
- Tálalásig tedd hűtőbe a süteményt, majd kockákra vágva tálalhatod is.
Nekem ez a verzió most nagyon tetszik így, de persze, ahogy mindig mondom, szabad a pálya. Ha van kedved, variálj, tegyél bele a törökmogyoró helyett másféle magot, vagy keverhetsz bele kávé helyett más ízesítést. Ki tudja, lehet nálam is alakul majd még a recept...Mindjárt itt a hétvége, vásárolj be, és lepd meg az otthoniakat ezzel a finom desszerttel.