A cupcake nagyon menő dolog lett néhány éve Amerikában, és ez a hóbort szép lassan hozzánk is beszivárgott. Már azt gondolnánk, hogy egy egyszerű muffin nem elégíti ki a vágyainkat, csak ha valami krémes – és ez esetben baromi színes – máz van a tetején. Nem igazán rajongok a mű dolgokért, így a színezékekért, a természetellenes színű ételekért sem. Azzal azonban abszolút egyetértek, hogyha valamit lehet még jobbá tenni, akkor senki ne tartson vissza, fokozzuk az élvezeteket!
A cupcake-et magyarul sokszor minitortának fordítják, de őszintén megmondom, nem tudok teljesen azonosulni ezzel a fordítással. Nekem – bár biztos ez sem tökéletes – de a kalapos muffin név jobban tetszene. Nevezzük akárhogyan, íme az én minitortám még minibb verziója, a kakaós kalapban parádézó tejcsokis minimuffin. Mert "mini"-ből sosem lehet elég...
Mint említettem a múltkori vendégségre a szezámos muffinok mellé édes desszert is került az asztalra. Hát ez lenne az. Szerintem nincs őszintébb kritikus a gyerekeknél, ezért bevallom, kicsit mindig izgulok, amikor nekik főzök, sütök. A gyerekszáj nem hazudik, nem szépít, ők kerekperec megmondják, hogy valami ízlik vagy sem. Így, amikor a kis vendégem őszinte mosollyal a szája szélén és a többedik sütivel a kezében elmondta, milyen finomak lettek, nagyon boldog voltam.
Hozzávalók:
(18-20 mini cupcake)
- 100 g tejcsokoládé
- 50 g vaj
- 2 tojás
- 50 g cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 150 g liszt
- ½ csomag sütőpor
- ½ dl joghurt
Krémhez:
- 200 g mascarpone
- 50 g vaj
- 50 g porcukor
- 10 g keserű kakaópor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és tegyél a forma mélyedéseibe muffinpapírt, vagy kend ki vajjal.
- Gőz felett olvaszd fel a felkockázott tejcsokoládét és a vajat. Tedd félre picit hűlni.
- Egy keverőtálban verd habosra a tojásokat a cukorral és a vanília kivonattal, majd csurgasd bele a kissé visszahűlt csokoládé krémet is.
- Szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverd bele a joghurtot.
- Adagold a tésztát a formába, és süsd kb. 15-18 percig. Tűpróbával ellenőrizd, ne hagyd kiszáradni.
- Tedd őket rácsra, és hagyd teljesen kihűlni, különben elfolyik rajta a máz.
Készítsd el a krémet:
- Keverd ki alaposan a mascarponét, a szobahőmérsékletű vajjal és a porcukorral. Majd add hozzá a vanília kivonatot és egy csipet sót.
- Ha már teljesen csomómentes a krémed, szitáld hozzá a kakaóport és dolgozd teljesen homogén állagúra.
- Töltsd habzsákba a krémet. Használhatsz csillag alakú csövet, vagy bármilyet, amit szeretsz.
- Díszítsd fel a kihűlt sütiket, amik így már nem is muffinok többé, cupcake lett belőlük.
Ezek a sütik már ebben a verzióban is nagyon finomak, de ahogy az elején írtam, ha valamit lehet fokozni, miért ne tennénk. Mivel odavagyok az étcsokoládéért, megsúgom, teszek majd egy próbát, hogy a duplából tripla legyen…