Tudjátok, mit kedvelek a húsvétban a legjobban? Lehet nem lesz annyira meglepő...de a reggelit! Évek óta nem lakom otthon, de anyukám házi kalácsát, az otthon főtt sonkát, a zöldségekkel, főtt tojással és túrókrémmel terített terülj-terülj asztalkámat ki nem hagynám. De ahogy minden jónak, ennek a néhány napnak is hamar vége szakad, és finom reggeliknek már csak az emléke marad. Számomra ez különleges péksüti-hibrid visszacsempészi az ünnepi hangulatot. (Jelen időjárást elnézve, akár a karácsony hangulatát is, amikor a mák és a citrom szintén befutó párosítás.)
A recept alap változatára a német Bake to the roots blogon bukkantam rá, ahova szerencsére angolul is felkerül minden, mert a német tudásom megkopott már. Kelt tésztát készítünk, amit tésztanyújtó géppel vagy sodrófával – de nekem ahhoz nem lenne türelmem – hosszú, vékony szalagokká nyújtunk, és így egymásba tekerve alakítjuk ki a croissant-hoz illő leveles rétegeket, amiket feltekerve a muffin formában sütünk meg. Lehet, hogy picit időigényes, de aki kitalálta, hogy ez kétféle süti kombinálható, nem volt egy elveszett ember. Mivel az alapját pedig a kelt tészta adja, így tulajdonképpen ez egy kalácsféleség is a másik kettő mellett. Én most mákot kevertem bele, és az angolok citromkrémjével töltöttem meg őket. Az eredmény egy könnyű, de a máktól mégis ropogós, a lekvártól édes élvezet, ami vajjal megkenve a reggeli sztárja lehet.
Hozzávalók:
Cruffins:
(8 darabhoz)
- 16 dkg kenyérliszt
- 14 dkg fehérliszt
- 1 cs száraz élesztő
- nagy csipet só
- 30 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 15 g egész mák
- 170 ml langyos víz
- 50 g + 80 g vaj
- 8 kk lemoncurd töltéshez
Lemoncurd:
(kb. 1 liter krémhez)
- 4 nagy tojás
- 500 g cukor
- 250 g vaj
- 1 ek liszt
- 4 citrom
Elkészítés:
Cruffins:
- A legfontosabb az igazán puha vaj, ezért tényleg órákkal előbb vedd ki a hűtőből, hogy puha és könnyen kenhető állaga legyen. Nyerhetsz némi időt, ha előre kiporciózod az 50 g + 8x10 g-ot.
- Egy nagy tálban keverd össze a kétféle lisztet, a száraz élesztőt, sót, cukrot, mákot és egy citrom lereszelt héját. Kezd el hozzáönteni a 170 ml vizet – liszttől függően lehet kevesebb vagy több – és ha nagyjából összeállt a tészta, add hozzá a vajat, és dagaszd géppel – a gyúrni vágyók kézzel – egy jó 10-15 percig. Amikor már ruganyos a gombócod, takard le, és tedd félre pihenni. Kb. 45 perc alatt a duplára dagad.
- Ha megkelt a tészta, jöhet a formázás. Ehhez elég nagy helyre lesz szükséged, ha lehetséges az egész konyhapultra, ahol a tésztagépet is össze tudod szerelni. (Ha sodrófával dolgozol, akkor is adj magadnak elég teret, hogy kényelmesen dolgozhass.) A szobahőmérsékletű vajat – ha eddig nem tetted meg – most vagdosd darabokra és készítsd magad mellé. A tésztát is oszd 8 egyenlő részre, és nyújts belőlük hosszú, amennyire lehet, széles és nagyon vékony csíkokat.
Ha kettővel készen vagy, jöhet az összeállítás:
- 10-10 g vajat kenj szét a tésztacsíkokon. Lehet picit szakadni fog – ennek elkerülése miatt is fontos a nagyon puha vaj – de ha megtörténne, se aggódj, majd eltűnteted. Tekerj fel egy csíkot, majd ezt tekerd bele a másikba, azután kézzel még hosszabbra hengergetheted.
- A kész tészta csíkot vágd hosszában félbe, és egyesével, mintha csomót kötnél, kezd el feltekerni. A közepébe tegyél egy kiskanálnyi lekvárt és maradék tésztával tekerd körbe, hogy a lekvár megbújjon a belsejében. Két tészta csík összetekerésével készül el két cruffin. Ezt a műveletet ismételd meg a többi tésztával is.
- A tészta csomókat helyezd bele a kivajazott, normálméretű muffin formába, fedd le fóliával, és kelezd újabb 45-60 percig. (Addig főzz magadnak egy kávét, vagy ha este készíted el, tölts magadnak egy pohár bort, és nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból.)
Elképzelhető, hogy növekedés közben picit szökni próbálnak a formából, de ha megkeltek, még helyreigazíthatod őket.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, és süsd őket 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak. Hagyd őket kihűlni. Ha este elkészíted, másnap is finom puha marad.
Lemon curd – angol citromkrém
Az első kelesztési idő alatt bőven lesz időd elkészíteni a krémet, ami utána megfelelő hőmérsékletűre ki is hűl, mire szükséged lesz rá. A recept az egyik kedvenc könyvemből – Finomságok ajándékba – származik. Én kicsivel csökkentettem a cukor mennyiségét, mert ez a tömény krém, még a citromok mennyisége ellenérre is nagyon édes. Ízlés kérdése mennyi cukrot teszel bele, – bár az arányokat érdemes figyelni – és lehet kísérletezni, legközelebb talán én is még kevésbé édesen készítem majd el.
- Összesen egy nagyobb edényre lesz szükséged, ebbe mehet bele minden. A cukrot keverd habosra a vajjal, a tojásokkal és a liszttel, majd reszeld bele a citromok héját, és facsard bele a levüket.
- Közepes lángon kezd el melegíteni és folyamatos kevergetés mellett lassan forrald fel. Utána még 5-10 percig hagyd rotyogni, hogy besűrűsödjön, de a kevergetést itt se felejtsd, nehogy odakapjon.
- Töltsd légmentesen zárható, sterilizált üvegekbe.
Ez egy elég nagy adag, viszont hetekig eláll. Használhatod torták töltéséhez, pirítósra kenve és természetesen a cruffins-ok megtöltésén túl még megpakolhatod őket, mikor megeszed. Jó étvágyat!