Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Omlettek ördögszekér gombával

Gyors és finom reggeli

2017. április 09. - ízeknyelvén

Sokat gondolkodtam mi legyen az első poszt...Valami összetett főfogás vagy egy vagány desszert...Egy jó felütés sokat számít. És mivel indulhat igazán jól egy nap? Egy ütős reggelivel.

És én imádok reggelizni! Hétköznap sajnos általában már csak a munkahelyemen eszem. Bár ezekre - a szinte mindennapos - esetekre is vannak bevált kedvenc megoldásaim, amikor elérkezik a hétvége, akkor igazán az elememben érzem magam. Az ember átkapcsol egy másik üzemmódba: nem csörög hajnalban ébresztő, lehet kicsit lustálkodni, az ágyból kibújva áttelepedni a kanapéra, még pizsamában reggelizni, kávézni. Én is több időt szánok a reggeli készítésre, nem kell rohanni. Kísérletezem, jöhet sós vagy édes, egyszerű és gyors vagy akár és picit időigényesebb hedonista fogások is.

Most az első kategóriából jöjjön két remek gombás omlett.

gombas_omlett_5.jpg

A hétvége előtti piacozáson gyönyörű, friss ördögszekér gombákat vettem.  Már a formája is mutatós, egy kevés fűszerrel grillezve pedig remek kiegészítője sokféle fogásnak. Odavagyok a gombáért! A főzés nálam amúgy is érzelmes dolog... ha ételekről és alapanyagokról van szó, kifejezetten hajlamos vagyok elragadtatni magam.

De térjünk vissza az omletthez. Nincs szükség sok hozzávalóra egy finom fogáshoz, ha jó alapanyagokkal dolgozunk. Készíthetjük egy személyre, de lehet egy romantikus reggeli vagy baráti brunch része is.

Hozzávalók:

(1 főre) 

Gombás parmezános:

  • 2 tojás
  • ½ dl tej
  • 2 ördögszekér gomba
  • 2-3 szál kakukkfű
  • parmezán, só, bors
  • olívaolaj
  • tálaláshoz madársaláta (vagy más zöldsaláta)

 gombas_omlett_2.jpg

Elkészítés:

  1. Szükséged lesz egy grill serpenyőre és egy nagy teflon serpenyőre is. Ha elég nagy a tűzhelyed, párhuzamosan is dolgozhatsz.
  2. Forrósítsd fel a grill serpenyőt, hosszában vágd fel 3-4 részre a gombákat, sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel, csepegtess rá pici olívaolajat. Oldalanként süsd néhány percig, szép csíkos lesz.
  3. A tojásokat a tejjel együtt verd fel, pici só, bors ebbe is mehet. Frissen őröltet ajánlom. A serpenyőt hevítsd fel, mehet egy löttyintésnyi olívaolaj és aztán a tojás.
  4. Ha megsült, csúsztasd egy tányérra, halmozd rá a gombákat, reszelj rá parmezánt, szórj rá kakukkfüvet, és tálald friss salátával.

 

Az omlett hangulat kitartott az egész hétvégén, így mindkét reggel ezt készítettem, némi csavarral, persze. Másik alkalommal a gomba mellé grilleztem néhány spárgát, pirítottam tökmagot, parmezán helyett pedig néhány szelet camembert és egy tökmagolajos paradicsomsaláta... Íme:

20170408_110005-1.jpg

Gombás spárgás tökmagos variáció:

    • 2 tojás
    • ½ dl tej
    • 1 ördögszekér gomba
    • 3-4 szál spárga
    • 2-3 szál kakukkfű
    • camembert
    • só, bors
    • olívaolaj
    • tálaláshoz pirított tökmag, tökmagolaj és paradicsomsaláta 

Elkészítés a fentiek szerint.

A lehetőségek száma végtelen...:) Hétvégi reggelikre fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6612412053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása