Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Egyserpenyős sütőtökös tészta

2020. november 03. - ízeknyelvén

Ahhoz képest, hogy régen mennyire nem szerettem a sütőtököt, totál rákattantam az elmúlt években. Ez a mostani recept ezúttal egyszemélyes kiadásban készült. Pár napja a hűtő tartalmát bújva keresgéltem, miből tudnék gyorsan összedobni valamit ebédre. Ha egyszerű fogást szeretnék, gyakran főzök tésztát, most ez a tökös változat készült. Igazi maradékmentő fogás, tökéletes felhasználási módja hűtőpolcán árválkodó maradék két szelet megsütött töknek. Nem is terveztem posztot ebből, de annyira finom lett a végeredmény, hogy gondoltam, megosztom Veletek is.tokos_teszta.jpeg

Az egyserpenyős/tálas ételek, időre-időre újra előtérbe kerülnek, hiszen egyszerűen és kevesebb szennyessel lehet jókat főzni ezzel a módszerrel. Pár éve én is próbálkoztam tésztás változattal, de azért az elég nehéz terep, főleg nagyobb mennyiségben, hogy a hozzávalók is elkészüljenek, de a tészta se főjön teljesen szét a végére. Szerintem ez egy max. két főre működik. A tészta amúgy is frissen a legjobb, így legalább tuti elfogy. Amúgy az alábbi recepetet nem kizárt  több emberre is elkészíteni, de akkor el kell engedni az egy edényt. Én külön főzném meg a tésztát, miközben egy nagy serpenyőben összeállítom a sütőtökös  feltétet, a végén pedig összemixelném.

Most viszont következzen az egyszemélyes verzió, amihez nagyon jól jött az új, nagy serpenyőm, amit nemrég szereztem be. Elég magas falú, így belefért minden. Ha megsütött tököt használtok, akkor tényleg kb. negyed óra alatt kész az egész. Először tagliatellével terveztem, de kicsit megcsappant az otthoni tésztakészlet, így maradt a spagetti. A lényeg, hogy valami vékonyabb tészta típust érdemes használni, hogy meg tudjon főni a serpenyőben is. A főzési idő nem több, mintha külön lábasban készülne, csak minden mással együtt fő, és a végére elfő a felesleges folyadék alóla.tokos_teszta3.jpegIgazán remek tésztaétel krémes szósszal. Ha teheted, a végén egy kis bizaly mozzarellával érdemes feldobni. Pokróc alá bekuckózós estékre is tökéletes. (Akár egy pohár fehér bor mellé.)

Hozzávalók:

 (1 főételnyi adaghoz)

  • 100-120 g tagliatelle vagy spagetti (étvágytól függően :))
  • 100 g megsütött tök
  • 1 dl habtejszín
  • ½ vöröshagyma
  • 20 g grana padano sajt (vagy más parmezán jellegű kemény sajt)
  • fél bivaly mozzarella
  • só, frissen őrölt bors, kurkuma, cayenne bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb, magasfalú serpenyőben melegíts fel kb. 1 evőkanálnyi olívaolajat, majd add hozzá a finomra aprított hagymát, és pár perc alatt párold üvegesre.
  2. Szórd meg a megpárolt hagymát egy nagy csipet kurkumával és egy kevés cayenne borssal (ha bírod a csípőset, mehet bele több is),és forgasd át, hogy picit megpiruljanak a fűszerek, majd keverd bele a villával összetört tököt.
  3. Tedd a serpenyőbe a tésztát is, öntsd fel ½ liter forrásban lévő vízzel, és adj hozzá egy kiskanálnyi sót. Nagy lángon kezd el főzni, hagy rotyogjon. Amint elkezd puhulni a tészta, óvatosan forgasd össze a többi hozzávalóval. 
  4. A főzési idő a tészta főzési idejével megegyező, nálam 9-10 perc volt. Félidőben add hozzá az egy deci tejszínt és a lereszelt grana padano sajt felét, óvatosan keverd össze, hogy a tészta ne törjön el.
  5. Amikor a tészta al dente, és a szósz sűrűre főtt, zárd el a gázt, keverd el benne a maradék 10 g reszelt sajtot és egy kevés kevés frissen őrölt borsot.
  6. Találd frissen, akár magában is. Még jobban feldobhatod, ha a tetejére teszel még egy kis reszelt sajtot, egy fél bizaly mozzarellát, megszóród frissen felaprított zöldfűszerrel - például bazsalikommal, vagy egy kevés petrezselyemmel -, és locsolsz rá még egy kevés extra szűz olívaolajat.

tokos_teszta4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3816272738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása