Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sütőtökös rizottó pirított tökmaggal

2020. október 31. - ízeknyelvén

A rizottó az egyik kedvencem, amikor gyorsan kell összedobni valamit ebédre, vacsorára. Én már önmagában is nagyon szeretem, így húsmentesen is - mint amilyen ez a sütőtökös változat - de köretnek is szuper.img_20201027_142534-01.jpeg

Már korábban is írtam, hogy a rizottó főzés nekem olyan relaxációs program féle, 20 perc kikapcsolódás, aminek eredményeként még valami finomat is lehet enni. Ennek az ételnek az elkészítésénél nem kell kapkodni, csak szépen folyamatosan adagolni a folyadékot a rizshez, és közben kavargatni. Az illatok szépen körülveszik az embert, és ha van kedvünk akár egy pohár bort is elkortyolhatunk közben. (Ez az előnye azoknak az ételnek, amikbe úgyis kell egy kicsi.)

Itt az egyetlen időigényes tényező a tök előkészítse, ami ugyan nem bonyolult, de rá kell szánni egy háromnegyed órát. Ez persze kicsit cáfolja a gyors ebéd elvemet, de nem feltétlenül. A tököt megsütheted előre is, aznap vagy előző nap. Én sokszor azt csinálom, hogy mindenféle fűszer nélkül megsütöm, és vagy pár napig hűtőben tárolom a maradékot, ha tudom, hogy máshoz is felhasználom, vagy elteszem a fagyasztóba, így bármikor kéznél van, ha kedvem támad például egy jó krémleveshez vagy akár egy sütőtökös browniehoz

img_20201027_150008-01.jpegHozzávalók:

 (2 főételnyi adaghoz)

  • 1 evőkanálnyi olívaolaj
  • 2ek (kb. 30 g) vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 200 g megsütött tök
  • 150 g rizottó rizs (pl.: arborio)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • ½ liter zöldség alaplé (ha nincs: 1 bio leveskocka+½ liter víz)
  • 50 g grana padano/parmezán
  • 1 ek citromlé
  • só, frissen őrölt bors, 1 csipet - vagy ízlés szerint több - füstölt fűszerpaprika
  • Tálaláshoz: 2 ek tökmag pirítva, még egy kis reszelt sajt és pár csepp extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

0. lépés: Sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral. A tököt mosd meg, vágd félbe, a magját kanalazd ki, majd szeleteld fel. A szeleteket tedd a tepsibe, majd kb. 40 perc alatt süsd meg. A megsült tököt válaszd le a héjjáról, és máris felhasználásra kész. 

  1. Készíts elő minden hozzávalót, hogy közben már ne kelljen kapkodni. Aprítsd fel nagyon finomra a hagymát, megsült tököt villával törd össze, a sajtot reszeld le.
  2. Egy magasabb falú, nagyobb serpenyőben olvassz össze 1 ek olívaolajat 1 ek (kb. 15 g) vajjal, add hozzá a hagymát és egy-két perc alatt párold üvegesre.
  3. Add hozzá a rizst, forgasd össz, és 1 perc alatt piritsd át. Majd öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy feloldja a letapadt részeket, és elpárologjon az alkohol tartalma.
  4. Keverd bele az összetört sütőtököt, sózd, borsozd.
  5. Kezd el merőkanalanként adagolni hozzá a forró zöldségalaplevet (vagy morzsold bele a leveskockát és forró vizet adagolj), és közben (majdnem) folyamatosan kavargasd. Fontos, hogy ne hagyd magára a rizst, kb. 20 percet kell rászánni, mindig akkor jöhet a következő kanál lé, ha az előzőt már nagyjából felvette a rizs.
  6. Az utolsó kanálnyi alaplénél lehet kóstolni, jöhet bele még frissen őrölt bors, és egy kisebb-nagyobb csipetnyi füstölt fűszerpaprika. (Sózni itt már nem nagyon szoktam, a végén hozzáadott sajt megteszi a hatását.)
  7. Ha az összes alaplevet hozzáadtad a rizshez, és kóstoláskor belül még pont roppanós (al dente), majdnem elkészültél. Zárd el alatta a lángot, és utolsó simításként keverd el benne a lereszelt parmezánt, majd egy evőkanálnyi vajat (kb. 15 g), ettől lesz igazán krémes a végeredmény. Végül facsarj bele egy kevés citromlevet, és ezzel is forgasd össze.

A rizottó frissen a legjobb, ilyenkor igazán krémes, utána hamar kiszárad. Oszd szét a tányérokon a rizottót, reszelj rá még egy kevés parmezánt, locsolj rá egy nagyon kevés extra szűz olívaolajat és szórd meg a pirított tökmaggal.img_20201027_143312-01.jpeg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7216266776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása