Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Töltött mini tökök

2020. október 16. - ízeknyelvén

Ha eddig nem ismertétek a hokkaido tököt, ez a tökéletes alkalom, hogy kipróbáljátok. Kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult recept ez, olyan igazi őszi fogás, mikor a sütő melege és a belőle kiszálló illat belengi az egész lakást.img_20201008_154608-01.jpeg

Régen szinte sose ettem tököt, vagy maximum krémlevesként, évekig az volt az egyetlen verzió, ahogy szerettem. Szépen lassan egyre többféle felhasználási módot próbáltam ki, és így bővült a felhasznált tök fajták köre is. A hokkaido pár éve lett új kedvenc. Bár a nevét egy japán szigetről kapta, de eredetileg Amerikából származik, onnan került át Ázsiába. Magas rost- és karotin tartalmú zöldség, C- és többféle B –vitamin is megtalálható benne. Nagyon jó választás az őszi időszakban, most már egész sok helyen elérhető.img_20201008_160004-01-01.jpegTöbb okból is nagyon kedvelem, az egyik, hogy jóval kisebb méretben lehet kapni, mint az elterjedtebb sonkatököt/pézsmatököt, így nem kell rögtön egy 4-5 kilós példánnyal megküzdeni. Mikor múltkor szembe találkoztam ezekkel az egészen kicsi, tenyérben is elférő példányokkal, azonnal beindult a fantáziám, és rögtön vennem kellett párat. A másik ok, hogy ez a fajta tökéletes, ha tölteni szeretnénk, mert sütés után a héját is meg lehet enni. Egészen puhára sül, szinte egybeolvad a tök belsejével, nem kell bajlódni a hámozással.

img_20201008_172459-01.jpegA töltelékbe is mindenféle finomság van. A gomba az egyik kedvencem ősszel, mindenféle verzióban szeretem. Ez a recept, bár teljesen jól működik sima csiperkével is, még jobb, ha egy kevés szárított erdei gomba is kerül bele, igazán feldobja az ízeket. Raktam még bele spenótot, darált pulykacombot, plusz „köretként” quinoat, fűszerezésként sós feta sajtot. Az egészet a sült tök fogja össze, így végül igazi egytálételt kapunk. Egy-egy kisebb tök lehet előétel, vagy leves után akár főételként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 4 kis hokkaido tök (darabonként kb. 250-300 g)
  • 50 g quinoa
  • 5 g szárított erdei gomba (elhagyható, de sokat ad hozzá az ízével)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 250 g csiperke (kisebb méretű)
  • 100 g bébispenót
  • 250 g darált pulykahús
  • 75 g feta
  • só, bors, füstölt pirospaprika, olívaolaj vagy kókuszolaj

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, legalább akkorát, amibe a négy kis tök belefér.

2. A tököket alaposan mosd meg, majd vágd le egy pár centire a kalapjukat. A magokat egy kanál segítségével kapard ki. A belsejüket sózd, borsozd, és locsold meg egy kevés olívaolajjal.

3. Tedd vissza a kalapjukat, és a sütőpapíros tepsiben süsd őket kb. 40 perc alatt puhára. (Tűpróbával ellenőrizheted, elég puhák-e.)

Közben készítsd el a tölteléket:

4. Ha használsz szárított gombát, akkor tedd egy kisebb tálba és önts rá 1 dl forró vizet, majd fedd le, és hagyd állni kb. 15-20 percet. (Amíg elkészülsz a többi dologgal.)

5. Öblítsd át a quinoa-t, és egy kis lábasban, egy kis kanálnyi olajon (olíva vagy akár kókusz) forgasd át, majd öntsd fel 1,5 dl vízzel, sózd meg és kb. 15 perc alatt főzd meg. Tedd félre.

6. Készítsd elő a zöldségeket: a hagymát pucold meg, és finoman aprítsd fel. A gombáról távolítsd el a földet (én nem szoktam megmosni, csak áttörlöm egy papírtörlővel), vágd le a tönkök végét, és mérettől függően vágd 6-8 darabra. A bébispenótot öblítsd át, csepegtesd le.

7. Egy nagy serpenyőben kevés olajon (olíva vagy akár kókusz) párold meg a felaprított vöröshagymát, majd add hozzá a felvágott csiperkét, és az egészet pirítsd át, kb. 5-7 perc alatt. Told a serpenyő egyik felére a hagymás-gombás keveréket, és az üres részen fehéredésig pirítsd a pulykahúst pár perc alatt.

8. Keverd össze a húst a gombával, hagymával, sózd, borsozd, és ízlés szerint jöhet hozzá egy kevés füstölt pirospaprika. (Én csak kicsit főzőm csípősre, kb. ¼- ½ teáskanálnyit tettem bele.)

9. Ha használsz, most add hozzá a beáztatott szárított gombát a levével együtt – csak arra figyelj, hogy az aljára leülepedett részt ne öntsd bele. Főzd 1-2 percig, amíg elpárolog a leve.

10. Végül borítsd a tetejére a lecsepegtetett bébispenótot, forgasd össze, 1-2 percig főzd, amíg összeesik a spenót. Kóstold meg, ha kell, még fűszerezd.

11. Zárd el a gázt, majd keverd bele megfőtt quinoát és a felkockázott feta kétharmadát.  

Állítsd össze a töltött tököket:

12. A megsült tököknek vedd le a kalapját, majd oszd szét bennük a tölteléket. Jól töltsd meg, de vigyázz, nehogy szétrepedjenek. Tetejüket szórd meg a maradék fetasajttal.

13. Tedd vissza a forró sütőbe még 10 percre, hogy kicsit összesüljenek.

Frissen a legjobb, de másnap sütőben újramelegítve is finom. A szárán kívül, az egész tök héjastul ehető!img_20201008_154920-01.jpeg

img_20201008_161701-01.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5616241306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása