Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Házi fahéjas szilvafagylalt szilvaszósszal és aszalt szilvás granolával

2020. szeptember 13. - ízeknyelvén

Még mindig gyönyörű az idő, ezért hoztam Nektek még egy fagyi receptet. Már az ősz felé kacsingatva, ezúttal szilvával. Ez adja a fagyi alapját, készült mellé szilvaszósz, és még a tetejére szórt ropogós granolába is csempésztem az aszalt verzióból. Igazi nyárbúcsúztató édesség.img_20200904_165919-01.jpeg

Az ötlet és az alaprecept továbbra is David Lebovitz - A tökéletes fagylalt című könyvéből való. Ez a pasi tényleg egy zseni, ha fagylaltról van szó. 

Most is szükség van a fagylaltgépre. Tudom, ez nem alap  kütyü egy háztartásban, de ha igazán szeretitek a fagyit, szerintem megéri felírni az idei karácsonyi listára. (Durva amúgy, alig három hónap múlva újra itt a karácsony… Pár napja eszméltem rá, hogy lassan el kell kezdenem gondolkodni az ajándékokon… Na, de még ennyire ne rohanjunk előre, van még előttünk pár őszi hónap, mindenféle jóval!)img_20200904_170229-01-01.jpegTipp: Ez az egyszerű, kellemesen fanyar szilvaszósz nem csak ehhez a fagyihoz passzol. Simán kanalazhatsz belőle a reggelid tetejére - ha olyan joghurtos-müzlis típus vagy, mint én -, de szuperül illik mondjuk egy csokis süti mellé, vagy akár lekvárként egy szelet kenyérre is isteni. Készülhet bármilyen szilvából, én most vegyesen használtam a klasszikus lila fajtát és ringlót, utóbbitól lett ilyen gyönyörű élénk színe.img_20200904_165815-01-01.jpeg

A ropogós granola nagyon jól kiegészíti a krémes fagylaltot, de ebből egy tepsinél kevesebbet nem igazán érdemes készíteni, így csak akkor állj neki, ha amúgy is szereted. Ez egy jó nagy mennyiség, ami sokáig elég, egy jól záródó üvegben, dobozban hetekig eláll. Szuper reggeli joghurttal, gyümölcsökkel, ahogy írtam: ha olyan vagy típus vagy mint én, és szívesen eszel ilyesmit reggelire.

Hozzávalók:

Fagyi (~400 ml):

  • 225 g szilva
  • 40 ml víz
  • ½ tk fahéj
  • 90 g barna nádcukor
  • 125 ml habtejszín
  • ½ tk vodka - elhagyható, de fokozza a gyümölcs ízét

Szilvaszósz:

  • 400 g szilva (lehet vegyesen több fajta)
  • 1 tk barna nádcukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek víz
  • 1 ek rum - helyettesíthető vízzel, ha elhagynád az alkoholt

Aszalt szilvás granola:

  • 500 g zabpehely
  • 150 g dió
  • 100 g aszalt szilva
  • 2 tk fahéj
  • 3 ek juharszirup

Elkészítés:

Szilvafagyi:

  1. Vágd félbe a szilvákat, távolítsd el a magokat, majd nyolcadold és a vízzel, fahéjjal együtt tedd fel egy kis lábasban főni.
  2. Főzd közepes lángon kb. 10 percig, párszor átkavarva, hogy nehogy leégjen, amíg a szilvák megpuhulnak.
  3. Keverd el benne alaposan a cukrot, hogy feloldodjon, és tedd félre, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl.
  4. Ha kihűlt, a habtejszínnel és a vodkával együtt turmixold simára. Tedd hűtőbe pár órára, hogy kihűljön.
  5. Amikor teljesen lehűlt a szilvás keverék, a fagylaltgéped utasításait követően fagyaszd ki a fagylaltot.
  6. Fogyasztás előtt kb. 5 perccel érdemes kivenni a fagyóból, hogy kanalazhatóvá puhuljon.

Aszalt szilvás granola:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a durvára felaprított dióval és fahéjjal. Végül keverd össze a juharsziruppal.
  3. Terítsd szét egyenletesen az előkészített sütőpapíros tepsin, majd süsd kb. 20 percig, 10 perc után forgasd át, majd utána kb. 5 percenként, hogy egyenletesen süljön, és ne égjen meg.
  4. Hagyd kihűlni, majd keverd bele az apróra vágott aszalt szilvát.
  5. Légmentesen zárt üvegben/dobozban hetekig eláll.

Szilvaszósz:

  1. Vágd félbe a szilvákat, távolítsd el a magokat, majd nyolcadold, és a vízzel, runmal, fahéjjal, citromlével együtt tedd fel egy közepes lábasban főni.
  2. Kavargatva főzd kb. 15 percet, amíg a szilvák szetfőnek, és hígabb lekvár állagú nem lesz az egész.
  3. A szilvaszósz tárold jól záródó üvegben a hűtőben.

Kínáld a szilvafagyit forró szilvaszósszal és a ropogós granolával.img_20200904_165400-01.jpegNem tudok betelni vele...img_20200904_165523-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2116199374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása