Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sült szőlős pirítós ricottával és pirított dióval

2020. szeptember 04. - ízeknyelvén

Szeptember első napja stílusosan őszi idővel érkezett, én pedig azonnal valami ehhez illő fogást szerettem volna készíteni. Már régóta szemezek a sült szőlő gondolatával, eljött az ideje, hogy ki is próbáljam. Pár perc előkészület, tíz a sütőben, és még pár, amíg összeállítja az ember, összesen kb. 20 perc alatt az egésszel meg lehet lenni. Egyszerű, mégis különleges kis szendvics, ami lehet könnyű vacsora, vagy tökéletes borkorcsolya… :)szolos_piritos_3.jpeg

Tudom, a szendvicseket ritkán soroljuk a diétás menübe, de azt gondolom, ha jó alapanyagok alkotják, akkor mégis belefér a kiegyensúlyozott étkezésbe. Válasszunk például teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret, például olyat, amit különféle magokkal turbóznak fel. Ehhez a recepthez én diós rozskenyeret használtam, ami ízében szuperül passzol a többi hozzávalóhoz. Nem mellesleg a rozsból őrölt liszt jóval egészségesebb a sima búzalisztnél, kevesebb szénhidrátot tartalmaz, viszont rostban gazdag. A piritósra ricotta került, ennek az olasz sajt/túróféleségnek alacsony a kalóriatartalma, viszont jó fehérje és kalcium forrás. A tetejére pirított diót szórtam, ami a többi olajos maghoz hasonlóan gazdag omega-3 zsírsavakban, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. szolos_piritos_8.jpegÉs a lényeg, amiért ez az egész megszületett: a sült szőlő! Itt az ősz, a szezon, most érdemes kipróbálni. A sütés közben a gyömölcsben lévő cukor és nedvesség kisül, ettől az a szemek édesek és ragacsosak lesznek, egyszerűen mennyei finomak. Lehet kísérletezni a fűszerezéssel is, én most pár ág rozmaringot tettem mellé, nagyon kellemes aromát adott neki.

Szerencsére egyelőre csak egy napig tartott az igazán őszi idő, és már újra szépen süt a nap, én bízom a vénasszonyok nyarában! Amíg lehet, erkélyen ülve élvezem az utolsó meleg napsugarakat. Este pedig, amikor már hűl az idő, egy pohár vörösbor mellé elmajszolok néhány ilyen pirítóst.szolos_piritos_2.jpegHozzávalók:

(6 nagyobb vagy 8 kisebb  szendvics)

  • 8 kisebb szelet jó minőségű kenyér (nálam most most rozsos-diós)
  • 1 kisebb fürt (kb. 200 g) kisebb szemű lila szőlő 
  • 75 g dió
  • 250 g ricotta
  • fél citrom lereszelt héja (bio vagy kezeletlen héjú)
  • nagyobb szemű só (én sóörlőt használok)
  • kevés frissen őrölt bors
  • 2 rozmaring ágacska
  • olívaolaj
  • 1-2 tk méz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy közepes tálban keverj ki egy evőkanálnyi olívaolajat egy tekerésnyi sóval és borssal. A szőlőt mosd meg, szemezd bele ebbe a tálba, és forgasd meg az olívaolajos keverékben, majd egyenletesen terítsd szét a tepsi egyik oldalán. Tegyél közé 1-2 ág rozmaringot.
  3. A durvára összetört diót keverd össze az előző tálban a maradék fűszeres olajjal, majd mehet ez is a tepsi másik részébe.
  4. Végül tegyél - mérettől függően - 6-8 szelet kenyeret is a tepsibe, és csepegtesd meg pár csepp olívaolajjal mindkét oldalukat.
  5. Süsd az egészet 10 percig, amíg a szőlő szépen ráncosodik, és levet ereszt. Ha a dió nagyon pirulva, félidőben forgasd át.
  6. Közben keverd ki a ricottát egy fél citrom lereszelt héjával és egy csipetnyi sóval.
  7. Helyezd a kész pirítósokat egy tálra, kend meg őket a ricottás krémmel, kanalazd rá a szőlőt (a levével együtt), szórd meg a pirított dióval, végül csepegtess rá egy kevés mézet.
  8. Frissen, melegen a legjobb!

szolos_piritos_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7216189828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása