Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Joghurtos avokádókrém pirított gombával

2019. december 10. - ízeknyelvén

Gyors vacsora ötletet kerestem, nem akartam nagy főzőcskézést csapni. Végig pásztázva a hűtő és a kamra tartalmát jutott eszembe ez a kombináció. Láttam már korábban, hogy az avokádót gombával keverik, ami elsőre furán hangzott, de mozgatta annyira a fantáziámat, hogy kipróbáljam. Meglepő, de ütős páros!avokados_vacsi2.jpg

Nagyon szeretem a mindenféle krémeket, mártogatósnak vagy kenyérre kenve. Az avokádó és a gomba is nagy kedvenc. Ez most tényleg egy pofonegyszerű, és kb. 15 perces recept, ha egyáltalán nevezhetem annak. Lényeg, hogy könnyen és gyorsan el lehet készíteni, nem mellesleg nagyon finom, és még egészséges is. Néha elég ennyi a boldogsághoz. (Azt sajnálom, hogy képileg nem tudtam teljesen jól visszaadni, pedig élőben még szebb volt a színe és olyan jól kijöttek a kontrasztok.)

A vacsora margójára: sokszor mondják, hogy hetente legalább 3 napon ne együnk húst. Nálam ez elég változó, van amikor több nap is kimarad, de vannak teljesen húsevős heteim is. Próbálom tartani az egyensúlyt. A gomba az egyik legjobb választás, ha húsmentes fogásra vágyunk, igazán laktató és tartalmas ételeket készíteni belőle, és ahogy nagyon sokféle gombafajta létezik, nagyon sokféle fűszerezés is jól áll nekik: akár a magyaros piros paprikás, tárkonyos, vagy akár keleties vonalon curryvel is remek, nálam mondjuk abszolút favorit a kakukkfűvel ízesített változat. A gombafélékben sok a fehérje, a vas és a rost, viszont kevés bennük szénhidrát és nincs bennük zsír. Nem igényelnek hosszú hőkezelést, így gyorsan készíthetünk belőle sokféle finomságot, ezért vacsorára (is) tökéletes.avokados_vacsi.jpgHozzávalók:

  • 15 dkg gomba
  • 1 érett avokádó
  • ½ lime leve
  • 1 ek natúr joghurt (görög vagy sima)
  • aprított petrezselyem/koriander
  • só, frissen őrölt bors
  • ½ ek extra szűz olívaolaj
  • tálaláshoz kedvenc kenyérféle, pirítós

Elkészítés:

  1. Az avokádót vágd félbe, fordítsd ki belőle a magját, egy kanállal emeld ki a húsát a héjából, majd kockázd fel. 
  2. Tedd egy aprítógépbe fél lime levével, egy evőkanálnyi natúr joghurttal, sóval, frissen őrölt borssal és a zöldfűszerrel együtt, és dolgozd az egészet simára. Ezután érdemes kóstolni, és ízlés szerint még fűszerezni ha szükséges.
  3. A gombát egy papírtörlővel töröld át, vágd le a tönkök végét, majd vékonyan szeleteld fel.
  4. Egy száraz serpenyőben pár perc pirítsd át mindkét oldalukat.
  5. Tedd át egy tálba, locsolj rá egy kevés (kb. fél evőkanál) extra szűz olívaolajat, sózd borsozd.
  6. Oszd szét az avokádókrémet a kedvenc kenyereden, és halmozd rá a frissen lepirított gombát.

avokados_vacsi3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6415346448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása