Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Egyszerű zellerkrémleves egy kis extrával

2019. november 18. - ízeknyelvén

Ahogy jön a hideg, egyre több levest eszem, és leginkább krémlevest. Tudom, ennél azért bőven nagyobb a repertoár, de ha valami gyors és egyszerű megoldás kell, ez lesz a befutó. Most a sült zöldségek után maradt fél zellerrel kellett kezdenem valamit, és mivel a főétel már amúgy is készen állt, adta magát, hogy levest főzzek belőle. zellerkremleves4.jpg

A zeller talán az egyik leghétköznapibb alapanyag egy jó krémleveshez, ami persze nem vesz el az érdemeiből, de azért szerettem volna kicsit feldobni. A krémesítéshez finom grana padano sajtot használtam, levesbetétnek pirítottam egy kevés fenyőmagot a tetejére, és készítettem hozzá egy gyors petrezselymes olajat is, így lett kicsit különlegesebb a végeredmény. Érdemes kísérletezni, a legegyszerűbb krémlevest is fel lehet turbózni egy jó ropogós feltéttel. Ősszel nagy kedvenc a kakukkfüves gombakrémleves, fehérborral és pirított dióval, de érdemes kipróbálni a karalábé-krémlevest chilis csicseriborsóval és ropogós csírákkal, vagy a sült paprika krémlevest, amit felkockázott paprikával, bazsalikommal, sajttal és pirított magvakkal bolondítottam meg.

Hozzávalók:

 (2 adag)

  • egy nagy zeller fele
  • egy fej vöröshagyma
  • kb. 6 dl zöldségalaplé (vagy ugyanennyi víz + 1 bio zöldség leveskocka)
  • frissen őrölt bors és só ízlés szerint jó
  • kb. 30 g reszelt grana padano sajt
  • 1 ek fenyőmag
  • 2-3 ek frissen aprított petrezselyemzöld
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. Hámozd meg a zellergumót, majd vágd fel kb. egy centis kockákra.
  2. Közepes lángra tegyél fel egy közepes méretű lábast. Egy evőkanálnyi olívaolajhoz add hozzá a felkockázott vöröshagymát, és pár perc alatt párold üvegesre.
  3. Add hozzá az előkészített zellert, forgasd össze a hagymával, majd öntsd fel 6 dl alaplével (vagy ugyanennyi vízzel és dobj bele egy leveskockát), majd fedd le.
  4. Kb. 10 perc alatt felforr, utána még kb. 10-15 percig főzd, amíg megpuhul a zeller.
  5. Vedd le a tűzről, és pár perc alatt botmixerrel turmixold simára.
  6. Jöhet bele kb. 30 gramm sajt lereszelve, ezzel is dolgozd össze, amíg egészen krémes nem lesz a végeredmény.
  7. Kóstold meg és ha szükséges, még egy kevés sóval és borssal ízesítheted. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel még lazíthatod.
  8. Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt pirítsd meg a fenyőmagot.
  9. Egy mozsárba (legjobb az enyhén érdes felületű kőmozsár erre a célra), tedd bele a felaprított pertezselymet, szórj rá egy kevés durvább szemű sót, és frissen őrölt borsot. Folyamatosan adagolva az (összesen kb. 1-2 evőkanálnyi) extra szűz olívaolajat dolgozd az egészet össze a mozsárban, amíg szépen összeáll a petrezselyem az olajjal. 
  10. Szedd a levest két felé, és tálald a pirított fenyőmaggal és a petrezselymes olajjal.

zellerkremleves2.jpgSzuper jó első fogás, de akár egy könnyű vacsora is lehet belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1815311350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása