Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Karalábé-krémleves ropogós csicseriborsóval

2019. május 31. - ízeknyelvén

Nagyon-nagyon szeretem a friss, zsenge karalábét, akár nyersen is. Most is elmajszoltam pár kockával, miközben a levest főztem… Igazi tavaszi fogás ez, egyszerű és gyorsan elkészül, a pikáns és ropogós levesbetét pedig igazi ráadás, szuper kombináció.karalabe_kremleves6.jpg

Már sokszor írtam, hogy szolid levesfüggőségem van... de büszkén vállalom! A krémlevesek pedig kiemelt helyet foglalnak el a sorban. Odavagyok a sűrű - már-már főzelékbe hajló, 'majdnem megáll benne a kanál' típusú - krémlevesekért, és az egyik kedvenc játékom a különböző levesbetétek variálása. Ne nevessetek ki, mindenkinek megvannak a maga hóbortjai. A karalábéból készült verzió klasszikusnak számít, most ezt bolondítottam meg a chilis csicseriborsóval, és egy kevés retek és lucerna csírával. Tudom, levesbetétnek meglepő választásnak tűnhet, főleg az utóbbi (eddig én csak salátába tettem), de működik, nagyon jól passzol ehhez a leveshez.

Amellett, hogy finom, a karalábé igazi vitaminbomba is: még a citromnál is több benne a C-vitamin, azt mondják, mindössze 100 gramm nyers karalábé elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi szükségletünket. Sok más vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne, és nagyon alacsony a kalóriatartalma, szóval igazi szuperzöldség. Ezek miatt sem hátrány, ha nyersen is fogyasztjuk. Most a leves készítésnél is igyekeztem a lehető legrövidebb főzési idővel elkészíteni.karalabe_kremleves.jpgHozzávalók:

(4 adag)

  • 4 fej (~kb. 80 dkg) friss, zsenge karalábé
  • 1-2 szál újhagyma (méretétől függően)
  • 7,5 dl zöldség alaplé (vagy 7,5 dl víz+1 bio zöldség leveskocka)
  • 2 ek 12%-os tejföl
  • 1 konzerv (240g) csicseriborsó
  • só, cayenne bors/chili pehely
  • 1+1 ek olívaolaj
  • egy kis maroknyi csíra (nálam most lila színű retek-, és lucernacsíra)

Elkészítés:

Ropogós csicseriborsó:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. A csicseriborsó konzervről öntsd le a levét. Egy közepes tálban keverj ki egy evőkanál olívaolajat egy fél kiskanál sóval, és ízlés szerinti chilivel (én kb. negyed kiskanálnyi cayenne bors és chilipehely keveréket használtam). Forgasd meg benne az alaposan lecsepegtett csicseriborsót.
  3. A fűszeres csicseriborsót tedd át a tepsibe, és süsd kb. 20-25 perc alatt ropogósra, félidőben rázogasd meg, hogy mindenhol egyenletesen süljön. Ha kész, vedd ki hűlni, majd tedd át egy kis tálba.

Krémleves:

  1. A karalábét mosd meg, a leveleit vágd le. (Ha szépek a levelek, egy alapos mosás után azt is belefőzheted a levesbe, csak turmixolás előtt vedd ki.) A gumót hámozd meg, majd vágd fel kb. egy centis kockákra.
  2. Közepes lángra tegyél fel egy közepes méretű lábast. Egy evőkanályni olívaolajhoz add hozzá a felkarikázott újhagymát, és pár perc alatt párold üvegesre.
  3. Add hozzá a felkockázott karalábét, és pár percig párold, majd öntsd fel 7,5 dl alaplével (vagy ugyanennyi vízzel és dobj bele egy leveskockát), majd fedd le.
  4. Kb. 10 perc alatt felforr, utána még kb. 10 percig főzd. Így még picit roppanós marad, de már jól turmixolható a zöldség.
  5. Vedd le a tűzről, két merőkanálnyi karalábét tegyél félre a tálaláshoz.
  6. Két evőkanálnyi tejföllel turmixold az egészet krémesen simára. Kóstold, ha szükséges, sózd meg.
  7. Tálald egy kiskanályni tejföllel, a félretett felkockázott karalábéval, a ropogós csicseriborsóval és egy kevés csírával megszórva.

+1 TIPP: A ropogósra sütött csicseriborsó szuper jó sós nasi. Ekkora mennyiség alapvetően nem fogy el a leveshez (ennél kevesebbet meg nem éri meg sütni.) Az esti film mellé tökéletes ropogtatnivaló lehet, nagyon finom és jobb is mint egy zacskó chips. A fűszerezéssel bátran lehet kísérletezni.karalabe_kremleves2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9314869632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása