Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Cukkinikrémleves mentás túrógombóccal

Igazán frissítő nyári fogás akár melegen akár hidegen tálalva

2018. május 03. - ízeknyelvén

Bár láttam már étlapon, de nem kóstoltam, és sosem főztem cukkiniből levest…eddig. Mikor a hétvégén azon törtem a fejem, milyen könnyű ebéd készülhetne ebben a nagy melegben, valahogy ez jutott eszembe. Nyáridéző hangulatban mentával és citrommal ízesítettem, a levesbetétnek pedig egy könnyű túrógombóc került bele, amit a klasszikus kapros verzió helyett, ezúttal mentával fűszereztem. Melegen is nagyon jól esett, és mikor következő nap a hűtőből került elő, rá kellett jönnöm, hogy behűtve is nagyon finom ez a leves.cukkinikremleves3.jpg

Ahogy több korábbi receptemben is írtam már, a cukkini szuper jó alapanyag. Alacsony a kalória tartalma, többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezer arca van, akár egy teljes menüsor összeállítható lenne úgy, hogy ez a zöldség adja a főszerepet. Készítettem már belőle könnyű előételnek vagy vacsorának beillő krémet, sütőben sült pulykás és ricottás tekercseket, és többféle desszertet is, például epres cukkinis brownie kockát, aminek – a lassan beinduló eper szezonnal – újra eljön az ideje. Ezzel a levessel most teljes lehet a sor.

Ez tényleg egy igazán könnyű étel, nincs benne sem tejszín vagy más krémesítő dolog, csak a zöldség maga. Ha erre odafigyelünk, már nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Ami fontos, ha már jó alapanyagokkal dolgozunk, akkor a levesbetét kiválasztásánál se essünk át a ló túloldalára. Bár nagyon szeretem a krutont, és egy jó fokhagymakrémlevest el sem tudok képzelni nélküle (bár akkor is érdemes legalább teljes kiőrlésű kenyérből készíteni), mégis érdemes a megszokottól eltérni, és új dolgokat kipróbálni. Ebbe a citrusos, mentás változatba remekül passzolnak a könnyű túrósgombócok, amik laktatóvá, de nem nehézzé teszik az ételt.

Hozzávalók:

(4-5 adag)

Leveshez:

  • 1 kg (2 nagy) cukkini
  • 2 szál újhagyma
  • ¾ liter zöldségalaplé (kész alaplé vagy bio leveskockából készítve)
  • 5-6 mentalevél (mérettől, ízléstől függően)
  • ½ citrom héja +1-2 ek leve (ízlés szerint)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek kókuszzsír

Gombócokhoz:

(20 gombóc)

  • 450 g túró
  • 2 tojás
  • 4 ek gríz (búzadara)
  • 8-10 mentalevél (nekem elég kicsik voltak)
  • 1 csipet só
  • ½ citrom héja

Elkészítés:

Gombócok:

  1. Borítsd bele a túrót egy keverőtálba, üsd bele a két tojást, és villával jól keverd össze.
  2. Add hozzá a grízt, a sót, a finomra felaprított mentaleveleket, fél citrom lereszelt héját, és alaposan dolgozd egybe.
  3. Kicsit nyomkodd le villával a tetejét, és tedd ½-1 órára hűtőbe.
  4. Enyhén vizes kézzel (hogy ne ragadjon rá a túró) formázz 20 diónyi méretű gombócot.
  5. Lobogó, enyhén sós vízben 4-5 percig főzd a gombócokat (nálam két adagban fértek bele a lábasba), amíg fel nem jönnek a víz tetejére.

Amíg a túrós keverék pihen, kezdj hozzá a leveshez:

  1. Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a kókuszzsírt, majd add hozzá a felaprírott újhagymát, és pár percig párold.
  2. A cukkiniket mosd meg, vágd félbe, és vékonyan szeleteld fel. Forgasd össze a hagymával és pár percig dínszteld még.
  3. Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd és főzd kb. 15 percig.
  4. Turmixold le egy fél citrom héjával és néhány felaprított mentalevéllel együtt. Ízlés szerint sózd, borsozd, adj hozzá citromlevet. Végül forralj rajta még egyet.

Tálald a kifőzött túrógombócókkal akár azonnal, vagy hűtsd ki egészen és szervírozd hideg előételként.cukkinikremleves4.jpgMár a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9113883802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása