Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fetás-sonkás csirkemell tekercs sült spárgával és újkrumplival

2019. május 23. - ízeknyelvén

Spárga és újkrumpli… Két kedvenc tavaszi zöldségem amiket, amíg a szezon tart, igyekszem minél többször fogyasztani.  Jöhet mellé egy nagyon finom, sonkával, fetával és friss fűszerekkel megspékelt csirkés tekercs, és egy könnyű joghurtos szósz, ezzel össze is áll az isteni ebéd receptje. Az előkészületekre kell egy kis idő, de tényleg nem vészes, a sütés pedig nem hosszú, utána jöhet az élvezet.fetas_csirke_tavaszi_korettel5.jpg

Tudom, elsőre a krumplit nem szoktuk a diétás zöldségek közé sorolni, de okosan elkészítve néha befér az étrendbe. Az újkrumplinak én tényleg nem tudok ellenállni, cserébe az év többi részében, szinte sosem eszem krumplit… Ez az én módszerem az egyensúly fenntartására. Komolyra fordítva a szót, nagyon sokat számít, hogyan készíti el az ember. Pár éve olvastam Vrábel Kriszta receptjét, amiben jól összeszedte, mire érdemes odafigyelni. A bő olajban sütés, a hosszú időn át tartó már-már totális szétfőzés, vagy a jó sok zsiradékkal való pürésítés helyett érdemes más verziókat is kipróbálni. Az újkrumpli azért is remek választás, mert méretéből, és frissességéből adódóan nem is igényel hosszú hőkezelést ahhoz, hogy finom legyen. Nem mellesleg, a burgonya többféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között A, B és C-vitamint, vasat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat is. Szóval hajrá, okosan elkészítve és mértékkel fogyasztva simán beleférhet a krumpli is a menübe.

Az újkrumpli mellé nagyon jól illik a spárga, és így kombinálva rögtön még egy zöldség és vitaminforrás került be a fogásba. Bár a rövidebb sütési idő mellett nem szárad ki a hús, de jól esik mellé egy kis mártás. Ez a gyors joghurtos szósz jól kiegészíti ezt az ételt. A képeken már nem látszik, de végül összedobtam mellé még egy gyors paradicsom salátát is - biztos, ami tuti, legyen meg a napi zöldség adag. Édes kis koktélparadicsomokból egy kanálnyi olívával, kevés citrommal sóval és borssal, nyami... Tökéletesen passzolt hozzá.fetas_csirke_tavaszi_korettel.jpgHozzávalók:

(4 adag)

Csirkemell tekercsek

  • 2 egész csirkemell
  • 100 g feta sajt
  • 1 ek aprított snidling
  • 1 kk felaprított oregánó (lehetőség szerint friss)
  • 1 kk felaprított bazsalikom (lehetőség szerint friss)

Joghurtos mártás

  • 150 g görög joghurt
  • ¼ citrom héja, egy kevés leve
  • ½ kisebb újhagyma
  • csipet só, fehérbors

Zöldségköret

  • 500 g kicsi újkrumpli
  • 500 g zöld spárga
  • só, bors, 1 ek olívaolaj
  • opciósan: paradicsom saláta

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C fokra.
  2. Mosd meg a zöldségeket, a spárgának tördeld le a fás végét, az újkrumplit vágd kisebb darabokra, ha alapvetően kicsiket használsz, akkor akár egyben is maradhat.
  3. Tedd a zöldségeket egy nagy tepsibe, sózd borsozd, locsold meg egy evőkanál olívaolajjal és forgasd össze az egészet.
  4. A csirkemellet mosd át, papírtörlővel itasd le, vág félbe, és a 4 fél mellett klopfold ki, hogy tenyérnyi szeleteket kapj.
  5. A fetasajtot keverd ki a felaprított zöldfűszerekkel, vegyél elő 4 nagy szelet sonkát.
  6. A kiklopfolt csirkemell szeletekre tegyél 1-1 szelet sonkát, majd oszd szét, és kend el rajtuk a sajtos tölteléket, végül szorosan tekerd fel a töltött húsokat. Az aljával lefelé tedd a tepsibe a zöldségek közé. Őrölj rá egy kevés borsot, és kend meg egy kevés olívaolajjal.
  7. Süsd át 20-25 perc alatt (tűpróbával ellenőrízd a húst és a zöldségeket), a végén kicsit rápiríthatsz a grillen.

fetas_csirke_tavaszi_korettel2.jpgAmíg sül a hús, keverd ki a mártást:

    1. Egy kisebb tálba jól keverd össze a joghurtot, egy ¼ citrom héjával, egy kiskanálnyi levével, a felaprított újhagymával csipet sóval és kevés fehérborssal. (Fűszerezést ízlés szerint alakítsd.)
    2. Tedd a hűtőbe összeérni.

fetas_csirke_tavaszi_korettel4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1714847108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ízeknyelvén 2019.05.27. 09:05:14

@Étteremkritikus: Örülök, hogy tetszik a recept! :) Jó étvágyat majd hozzá
süti beállítások módosítása