Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Egyben sült karfiol kurkumával és joghurtos mártogatóssal

2019. április 18. - ízeknyelvén

Régóta ki akartam már próbálni az egyben sütött karfiolt, és meg kell mondjam, valami zseniális! Mutatós és nagyon finom, így a húsvéti ünnepi menü részeként is megállja a helyét (akár köretként is), vagy szuper húsmentes fogás a böjti időszak végén, mert önmagában is isteni, könnyű ebéd vagy vacsora lehet. Elsőre kicsit pikánsabb fűszerezéssel, kurkumával megbolondítva készítettem, a joghurtos mártogatóst pedig emellett a csodaszép sárga fűszer mellett újhagymával és egy kevés zöldcitrommal ízesítettem.egeszben_sult_karfiol3.jpg

Tudom, a karfiol nem kifejezetten tavaszi zöldség, de én annyira szeretem, ezért nézzétek el nekem, hogy időről-időre valamilyen formában az asztalra (és így a blogra) kerül. Ebben a verzióban amúgy egészen tavaszias ételt varázsoltam belőle. Az elkészítéshez tippeket Mautner Zsófitól lestem, nagyon jó ötlet az előfőzés, nálam picit változott a főzési és sütési idő, de ahogy ő is írja, érdemes saját magunknak kitapasztalni, hiszen sütőtől és persze a karfiol méretétől is függ mennyi időre van szükség.

Szeretem az olyan ételeket, recepteket, amik szinte minimál veszteséggel használják fel az alapanyagokat, ebben az esetben is csak a külső levelektől és a torzsa vastagabb részétől kell megválunk, ha a levet is újrahasznosítjuk - például szuper alapja lehet ennek a sült sárgarépa krémlevesnek. A karfiol nagyon jó kis zöldség, erről már többször volt szó, alacsony kalóriatartalom, cserébe jó sok C- és K-vitamin, illetve többféle ásványi anyag is található benne. Részben emiatt  sem érdemes kidobni a főzőlevet, na meg azért mert nagyon finom.egeszben_sult_karfiol2.jpgHozzávalók: 

  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 vékony szál újhagyma
  • ½ lime lereszelt héja, kb. ½-1 ek leve
  • 10 ek (~ 200 g) görög joghurt
  • 5 ek (~100 g) sima natúr joghurt
  • ½ tk kurkuma + egy pici
  • só, frissen őrölt bors
  • 1-2 ek olívaolaj

Elkészítés:

  1. Vegyél elő egy akkora lábast, amibe belefér az egész fej karfiol úgy, hogy ellepje majd a víz. Amíg felforralod a vizet (én vízforralóban szoktam, így gyorsabb), addig mosd át a karfiolt, és a külső, vastag leveleket szedd le, illetve a torzsájának az alsó részét is vágd le. (A zsenge része és néhány szép belső levél rajta maradhat.
  2. Ha felforrt a víz, adj hozzá 1,5 ek sót, egy ½ tk kurkumát és egy kevés frissen őrölt borsot, majd tedd bele az egész fej karfiolt, és főzd 15-20 percig.
  3. Addig melegítsd elő a sütőt 230°c-ra, légkeveréses álláson.
  4. Ha megfőtt a karfiol, emeld ki a vízből, és tedd át egy szűrőbe, hagyd lecsöpögni, majd tedd rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, és locsold meg 1-2 ek olívaolajjal, majd őrölj ré még egy kevés fekete borsot. (A lé szuper leves alap lehet, ahogy fenn is írtam, illetve még a mártáshoz is kell 1-2 kanálnyi, addig semmiképp ne dobd ki.)
  5. Tedd az előmelegített sütőbe és süsd 20-25 percig, amíg szépen megpirul a teteje. (Ha beleszúrsz egy hústűt, szépen keresztül meg rajta, de még nem puhult túl, így lesz az eredmény finom roppanós.)
  6. Amíg sül, keverd ki a mártogatóst. Karikázz fel 2 újhagymát, tedd egy közepes méretű tálba, és locsold meg 2-3 evőkanálnyi meleg főzőlével és ½ ek lime lével, hagyd kb. 5 percig állni, ettől picit megpuhul a hagyma, és veszít a nyers csípősségéből is. Majd keverd hozzá a kétféle joghurtot, egy kevés kurkumát, sót és frissen őrölt borsot, egy fél lime lereszelt héját. Érdemes kóstolgatni, és ízlés szerint beállítani az ízeket, mehet még bele só és bors is, vagy éppen zöldcitromlé, ha kell. Ha túl pedig sűrűnek gondolod, a főzőlével még lehet hígítani, a lényeg, hogy ne túl híg hanem kellemesen krémes legyen a végeredmény,.
  7. Vegyél elő egy szép nagy tálat, oszd el a joghurtos krémet az alján (de tálalhatod mellé egy külön tálban is), és tedd rá az egész fej karfiolt. Forrón még nehezebben vágható, érdemes picit várni vele.

egeszben_sult_karfiol5.jpgNagyobb szeletekre vágva tedd tányérra, adagolj mellé a joghurtos mártásból is. Már önmagában is szuper finom, de kiegészítheted egy adag friss kevert zöldsalátával, vagy lehet akár köret egy szelet hús mellett is.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6214767900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása