Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Rakott cukkini paradicsomos pulykaraguval és kétféle sajttal

2019. március 27. - ízeknyelvén

Egyszerű, de nagyszerű recept. Ilyen változékony fura tavaszi időben tökéletes lélekmelegítő - meg akár lakásfűtő is, ha még szükség lenne rá… :) Már alig várom, hogy végre elárasszák piacokat a szuper friss, tavaszi idény termények, addig is maradnak a kiskapuk. Cukkinire is várni kéne még nyárig, akkor a legjobb, de szép zsenge példányokba botlottam, így bátrabban választottam ezeket a vacsora hozzávalóinak.rakott_cukkini4.jpg

Alacsony kalóriatartalmú zöldség, és magas a víztartalma, ami segít a hidratálásban - ez mondjuk sütésnél inkább abban nyilvánul meg, hogy kiengedi a levét, erre itt is számolni kell, de finom szaftot enged, érdemes azt sem otthagyni. Tényleg ezerféleképpen elkészíthető, én is sok receptet hoztam már, most a hamis cannelloni jutott eszembe, ahol tésztát helyettesítette, ez a mostani étel pedig a lasagne alapjaiból indult ki, talán egy alternatív verziójának is mondható, kis túlzással. Vagy hagyjuk is az összehasonlítgatást, csak élvezzük a finom végeredményt.

Amit nagyon sajnálok, hogy ez a finomság sajnos nem nevezhetne a legfotogénebb fogások versenyén, illetve még én nem vagyok elég ügyes, gyakorolnom kell az ilyen ételek a fotózását. Cserébe ízben szuper jó és nagyon könnyű fogás, akár vacsorára is simán befér, mert kellemesen laktat, de nem telít el.rakott_cukkini2.jpgHozzávalók:

(4 adag) 

  • 60 dkg darált pulykacomb
  • 40 dkg konzerv paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes cukkini
  • 250 g mozzarella (két nagy golyó)
  • 60 g grana padano
  • 2 tk oregano
  • 8-10 levél bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek kókuszzsír

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd egy nagyobb serpenyőben egy evőkanálnyi olívaolajon vagy kókuszzsíron párold üvegesre.
  2. Add hozzá a darált pulykát, sózd, borzosd, és süsd addig, amíg kifehéredik a hús.
  3. Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, kb. 1 dl vizet, oregánót és főzd kb. 15 percig. Ha kell, még sózd, borsozd.
  4. Közben a cukkinit mosd meg, a két végét vágd le, és hosszában vágd fel kb. 3-4 milliméteres csíkokra. A mozzarellát szintén vágd fel vékony szeletekre, reszeld le a grana padano sajtot, és legyenek kéznél a bazsalikom levelek is.
  5. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vegyél elő egy kb. 30x20 centis, magasabb falú  tepsit.
  6. Az összeállításhoz fektesd a tepsi aljába egy sornyi cukkini csíkot (érdemes akár egy kicsit külön is megsózni - de csak egy picit), erre halmozd a húsos-paradicsomos ragu harmadát, aztán jöhet a mindkét sajt egy-egy harmada és pár levél bazsalikom. Ezt ismételd meg még kétszer, úgyhogy az utolsó réteg tetejére a grana padanot még ne szórd rá.
  7. Fedd le alufóliával és süsd 40 percig, majd vedd le a fóliát, szórd rá a maradék grana padano sajtot, és  200°C-ra feltekert fokozaton pirítsd meg a tetejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3514717161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása