Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Házi forralt bor fűszerkeverék

2018. december 03. - ízeknyelvén

Már nagyon vártam az adventi időszakot. Bár az idei december is elég húzósnak ígérkezik, főleg a két szombati munkanappal, így nehezebb lesz készülni is. Ennek ellenére – vagy pont ezért – nekem fontos, hogy az első gyertyagyújtós vasárnap már kikerüljenek az első díszek, elkészüljön a koszorú... A ráhangolódás egyik legjobb segítője nálam az itthon főzött forralt bor. forraltbor_keverek3.jpg

Miközben fő, az egész lakást lassan belengi a fűszerek és a friss narancs illata. Imádom! Minden évben, többször is készítek. Tökéletes baráti összejövetelek kísérőjeként, vagy a romantikusan, kettesben töltött, pokrócba burkolódzó, erkélyen ücsörgős estékhez, de bevallom, én egyedül is szívesen bevackolom magam a kanapén, egy jó könyvvel és egy bögre forró itallal.

Ez az egyik kedvenc keverékem, egy üveg borhoz elegendő, lehet fehér vagy vörös. Mindig szoktam belekarikázni egy narancsot is, és főzés közben kicsit belenyomkodom a gyümölcs levét. Ha lazább italra vágyik az ember, pár deci vízzel lehet lazítani.

Ha már karácsonyi készülődés, és még ötletek után kutattok (én még bőven…), ezt is meleg szívvel ajánlom. Celofán zacskóba csomagolva, egy szép szalaggal átkötve, szerintem szuper ajándék lehet borkedvelő barátoknak, családtagoknak. Plusz előnye, hogy akár hetekkel előre is elkészíthető. Ráköthetitek akár az üveg nyakára is. Nem kell a legdrágább bort választani, de szerintem itt is igaz – mint a fröccs esetében – finom ital, csak jó borból keverhető. Ha pár napon belül ajándékozzátok oda, csomagolhattok mellé akár friss narancsot is.forraltbor_keverek.jpgHozzávalók:

(0,75 -1 liter forralt borhoz)

Fűszerkeverék:

  • 1 rúd fahéj
  • 6-8 szem szegfűbors
  • 15 egész szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 3-4 egész zöld kardamom
  • 3-4 szem feketebors

Forralt borhoz:

  • 1 üveg fehér vagy vörös bor
  • 1 adag fűszerkeverék
  • 1 narancs felkarikázva
  • 2-3 dl víz (opcionális)
  • 1-2 ek cukor (bortól és ízléstől függően)

Elkészítés:

  1. Vegyél elő egy kb. 1,5 literes lábost.
  2. A narancsot alaposan mosd meg, és karikázd fel.
  3. Öntsd bele a lábasba az üveg bort, és ízlés szerint a vizet. (Akár főzés közben is higíthatod.)
  4. Add hozzá a narancs karikákat és a fűszereket. (A fűszereket akár egy teatojásba is teheted. Így nem keveredik bele öntésnél a bögrékbe. Ha elég nagy a teatojás, és összetöröd a fahéjat, akár az is beleférhet.)
  5. Kezd el közepes lángon melegíteni. Szerintem a forralt bor úgy az igazi, ha nagyon nem forraljuk túl, hanem csak odáig melegítjük, hogy finom gyöngyözve főjön. Ha elérte ezt az állapotot kb. 5-10 perc elég neki. Addigra már a fűszerek ízét is elég jól átveszi, én ilyenkor szoktam kóstolni, és szükség szerint édesíteni. A forró italban hamar felolvad a cukor.
  6. Átszűrve bögrékbe öntve azonnal fogyasztható is.

forraltbor_keverek2.jpgKellemes adventi készülődést kívánok Mindenkinek!advent.jpg

(A némileg homályos fotókért pedig elnézésst kérek, ilyenkor már néha küzdök a fényekkel...)

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9014418254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása