Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Körtés rukkolasaláta kakukkfüves-mézes dióval

2018. szeptember 05. - ízeknyelvén

Egyik szememmel még a nyár utolsó sugarait figyelem, de a másikkal már az ősz felé kacsingatok. A rossz idővel a konyha bűvköre is újra egyre nagyobb lesz, így a hétvégi monszun és az újabb megfázásom kombinációja miatt szabadtéri program helyett pihentető főzöcskézéssel telt a vasárnap, és csupa finom, testnek-léleknek gyógyító fogás készült. Ez a saláta villamgyors, és igazán különleges ízvilágú, amit akár előételként is el tudok képzelni egy ünnepi alkalommal, de egy hosszú nap után is kijár ennyi kényeztetés, akkor is, ha csak magunk vagyunk.
mezes-dios_kortesalata2.jpg

Nálam a saláta tuti befutó, főleg ha a vacsora a kérdés, de szeretem variálni, hogy ne váljon unalmassá. Azt hiszem, az őszre új kedvencet találtam: a kesernyés rukkola, az enyhén édes körte, a pikáns kéksajt és a fűszeres dió nagyon finom kombinációt alkot. Nem mellesleg minden alapanyag tulajdonképpen nyersen kerül bele, a rukkola és a körte is nagyon sok vitamint tartalmaz, és mindkettő segíti az emésztést. Azt már biztosan tudni, hogy az olajos magvak, mértékkel fogyasztva, nagyon jót tesznek a szervezetnek, főleg a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően, és bár nem gondoltam volna, de még a kéksajtnak is több jótékony hatása van. Nagyon jó kalcium- és foszforforrás, ami az egészséges csontok és fogak miatt fontos, ezenkívül számos további ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz.

Szerintem már önmagában is isteni vacsora vagy könnyű ebéd lehet, de ha hús nélkül kevésnek tűnne, szuper köret lehet például grillezett csirke vagy kacsa mellé is.mezes-dios_kortesalata5.jpgHozzávalók:

(2 adag)

Saláta

  • 2 marék rukkola
  • 1 nagy vilmos körte
  • 50 g kéksajt
  • 60 g dió
  • 1/2 ek méz
  • 1 facsarás citromlé
  • 1 kk friss kakukkfű

Öntet

  • 1 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt feketebors

 Elkészítés:

  1. Száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsd le a diót, majd csorgass rá egy ½ ek mézet, facsarj rá egy kevés citromlevet, szórd meg kakukkfűvel és forgasd össze, amíg szépen bevonja magokat a máz. Tedd félre hűlni.
  2. A körtét mosd meg, negyedeld el, vágd ki a magházat, és vékonyan szeleteld fel.
  3. Halmozd egy tálra a rukkolát, tedd rá a körte szeleteket, morzsold rá a kéksajtot, szórd meg a pirított dióval.
  4. Az öntethez keverd ki egy tálban az összes hozzávalót, amíg felolvad a méz, és végül öntsd nyakon a salátát.

mezes-dios_kortesalata3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr514221365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása