Kicsit visszapörgettem az elmúlt hetek posztjait, és megállapítottam, hogy csak leves vagy valami könnyű, csupa zöldség receptet hoztam. Persze, ez nálam nem meglepő nyáron, de azért ne higgyétek, hogy hónapokig csak húsmentes ételeken élek. A mostani recept sem lesz egy nagyon durva fogás, de ez a tésztával és hallal kombinált saláta mégis igazán laktató főétel.
Nagyon szeretem a tésztasalátákat, főleg nyáron! Kerti partyra, strandra vagy egy jó kis piknikre is könnyen szállítható, bár nem mondom, hogy hagyni kell a napon aszalódni, de jól behűtve egészen strapabíró… Sokféleképpen készítettem már, csupán a tésztaformák variálásával is újíthatunk rajta. A zöldségeket én általában nyersen keverem bele, így még több ízt és vitamint tartanak magukban. Lehet húsmentes variáció, mondjuk egy adag sajttal megbolondítva, de azért felkockázott grillezett husival, vagy – ahogy most is – hallal kombinálva a legfinomabb. Ahogy egy sima saláta esetében is, a dresszing itt is sokat dob még az összképen: készülhet könnyű joghurtos vagy akár egy fűszeresebb, például pesto jellegű öntettel is.
A mostani verziónak teljes kiőrlésű tészta az alapja, és sem tejterméket, sem hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. A lazacot egy kevés sóval megpároltam, az avokádóból pedig önmagában is krémes dresszinget lehet kikeverni. A füstölt hal szeletek, a koriander és a lime teszi még pikánsabbá, igazán frissítő fogássá ezt a salátát.Hozzávalók:
(2 adag)
- 150 g bőrnélküli lazacfilé
- 50 g füstölt lazacfilé
- 1 avokádó
- ½ lime héja és leve
- 100-120 g (6-8 szem) koktélparadicsom
- 200 g teljes kiőrlésű tészta (pl.: penne)
- friss koriander
- só, frissen őrölt bors
- 1-2 kk víz
Elkészítés:
- Tedd fel tésztának való vizet forrni. Ha felforrt a tészta víz, főzd meg a pennét aldente, majd jól hűtsd ki.
- Ez idő alatt a lazacot is elkészítheted. Tedd egy kisebb lábasba a filét, annyi vízzel, hogy félig ellepje, enyhén sózd meg, és párold 5-10 percig. Ha kész a hal, vedd ki az edényből, és tedd félre hűlni ezt is.
Amíg fő a tészta és párolódik a hal, készítsd elő az étel többi részét is:
- Az avokádót vágd félbe, a magját távolítsd el, és egy kanál segítségével emeld ki a héjából a húsát. Az egyik felét egy fél lime lereszelt héjával, 1-2 kk lével, sóval, frissen őrölt borssal és felaprított korianderrel együtt turmixold krémesre. Ha nagyon sűrű, hígítsd egy-két kiskanálnyi vízzel.
- A füstölt lazacot vágd vékony csíkokra, a paradicsomokat felezd el, a másik avokádófelet szeleteld fel.
Állítsd össze a salátát:
- A kihűtött tésztát alaposan keverd össze az avokádós mártással, hogy mindenhol befedje, és forgasd össze a darabokra szedett párolt lazaccal is.
- Tálald a salátát az előkészített füstölt lazaccal, szeletelt avokádóval és koktélparadicsomokkal. Végül szórd meg egy kevés frissen aprított korianderrel, és facsarj rá még egy kevés lime levet.