Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Variációk sült répára

2018. május 08. - ízeknyelvén

Imádom tavasszal a pici, zsenge, édeskés sárgarépákat. Nyersen is nagyon finomak, de rövid idő alatt szuper köret is készülhet belőlük.sultrepa9.jpg

Az a legjobb, hogy csupán sóval, borssal összesütve is igazán finom, de egy ki csavarral még különlegesebb fogás is kerülhet a tányérra. Érdemes játszani az ízekkel, szinte bármilyen húshoz jól passzol. Lehet klasszikusan egyszerű, vagy mediterrán olaszos, de az ázsiai ételekhez is remekül alakítható. Egy könnyű – például joghurtos – mártogatóssal előételként is megállja a helyét, vagy akár vacsorára is tálalható.

Mikor kicsi voltam nekem is gyakran mondták, hogy akkor fogok igazán jól fütyülni, ha minél több répát eszem. Bár sokat rágcsáltam már akkor is nyersen, a fütyülés sajnos a mai napig nem igazán megy – de erős a gyanúm, hogy ebben nem a répa a ludas. Azt viszont tudom, hogy sok más jó dologhoz jut a szervezetem. A répának magas a rost-, viszont nagyon alacsony a kalória- és koleszterin tartalma, és többek között béta-karotin C- és K-vitamin is található benne. Ilyenkor tavasszal tényleg igazán finom, szóval akár a fütyülni tudás motiválja az embert, vagy csak valami finom rágcsálni valóra vágyik, ez a tuti befutó.sultrepa.jpgHozzávalók:

 (1 tepsihez)

  • 3 csomó (kb. ½ kg) zsenge sárgarépa
  • 1-2 ek olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A fűszerezések mennyisége 1-1 tepsinyi répához:

Marinált hagymával

  • 1-2 szál újhagymát (nálam most szép lila színű, de persze a sima is tökéletes) vékonyan karikázz fel. Facsard rá egy ½ citrom levét és reszeld rá a héját is, hintsd meg ¼ tk sóval. Keverd össze, és hagyd összeérni, amíg elősül a répa.

sultrepa5.jpg

Mediterrán ízesítéssel

  • 1 ág rozmaringot apríts fel (ez kb. 1 tk), keverd össze 2 tk fenyőmaggal. Ezzel a keverékkel forgasd össze az elősütött répát, tálalásnál pedig szórd meg parmezán fogácsokkal.

sultrepa3.jpg

Édesen karamellizált

  • Keverj össze 1 ek mézet egy ½ tk balzsamecettel. Ezzel a keverékkel forgasd össze az elősütött répát, tálalás előtt fűszerezd még egy kevés frissen őrölt borssal.

sultrepa4.jpg

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190°C –ra, és készíts elő egy magasabb falú, nagyobb tepsit.
  2. A répát mosd meg, és hámozd meg. (Ha alaposan megmosod, meghagyhatsz valamennyit a zöldszárából is, ahogy most én. Bár ezt megenni nem lehet, de jól mutat.)
  3. Borítsd őket a tepsibe, locsolj rá 1-2 ek olívaolajat, sózd és borsozd, majd forgasd össze, és 15-20 perc alatt süsd át. (Fél időben érdemes még egyszer átforgatni.)
  4. Vedd ki a sütőből a tepsit, és csavard fel a hőfokot 250°C-ra, állítsd grill fokozatra. Amíg felmelegszik a sütő, keverd össze a répát a kiválasztott, kikevert ízesítéssel.
  5. Majd tedd vissza a sütőbe, és 4-5 perc alatt pirítsd össze a fűszerekkel, és tálald a plusz ízesítőkkel.

sultrepa2.jpg

Én most mindegyikből készítettem egy keveset, ezzel a módszerrel akár többfélét is süthetsz egyszerre. (Ilyenkor a kikevert fűszerezések mennyiségét is csökkenteni kell.) Sőt, ahogy írtam, már önmagában sóval-borssal sütött alapverzió is nagyon finom, ha szeretnéd, csak szimplán ezekkel grillezd át. Könnyű nyárias fogás, ami alig 30 perc alatt elkészül, ennyi időre – egy ilyen fogásért – én még a nagy melegben is szívesen bekapcsolom a sütőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4813900282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása