Imádom tavasszal a pici, zsenge, édeskés sárgarépákat. Nyersen is nagyon finomak, de rövid idő alatt szuper köret is készülhet belőlük.
Az a legjobb, hogy csupán sóval, borssal összesütve is igazán finom, de egy ki csavarral még különlegesebb fogás is kerülhet a tányérra. Érdemes játszani az ízekkel, szinte bármilyen húshoz jól passzol. Lehet klasszikusan egyszerű, vagy mediterrán olaszos, de az ázsiai ételekhez is remekül alakítható. Egy könnyű – például joghurtos – mártogatóssal előételként is megállja a helyét, vagy akár vacsorára is tálalható.
Mikor kicsi voltam nekem is gyakran mondták, hogy akkor fogok igazán jól fütyülni, ha minél több répát eszem. Bár sokat rágcsáltam már akkor is nyersen, a fütyülés sajnos a mai napig nem igazán megy – de erős a gyanúm, hogy ebben nem a répa a ludas. Azt viszont tudom, hogy sok más jó dologhoz jut a szervezetem. A répának magas a rost-, viszont nagyon alacsony a kalória- és koleszterin tartalma, és többek között béta-karotin C- és K-vitamin is található benne. Ilyenkor tavasszal tényleg igazán finom, szóval akár a fütyülni tudás motiválja az embert, vagy csak valami finom rágcsálni valóra vágyik, ez a tuti befutó.Hozzávalók:
(1 tepsihez)
- 3 csomó (kb. ½ kg) zsenge sárgarépa
- 1-2 ek olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A fűszerezések mennyisége 1-1 tepsinyi répához:
Marinált hagymával
- 1-2 szál újhagymát (nálam most szép lila színű, de persze a sima is tökéletes) vékonyan karikázz fel. Facsard rá egy ½ citrom levét és reszeld rá a héját is, hintsd meg ¼ tk sóval. Keverd össze, és hagyd összeérni, amíg elősül a répa.
Mediterrán ízesítéssel
- 1 ág rozmaringot apríts fel (ez kb. 1 tk), keverd össze 2 tk fenyőmaggal. Ezzel a keverékkel forgasd össze az elősütött répát, tálalásnál pedig szórd meg parmezán fogácsokkal.
Édesen karamellizált
- Keverj össze 1 ek mézet egy ½ tk balzsamecettel. Ezzel a keverékkel forgasd össze az elősütött répát, tálalás előtt fűszerezd még egy kevés frissen őrölt borssal.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190°C –ra, és készíts elő egy magasabb falú, nagyobb tepsit.
- A répát mosd meg, és hámozd meg. (Ha alaposan megmosod, meghagyhatsz valamennyit a zöldszárából is, ahogy most én. Bár ezt megenni nem lehet, de jól mutat.)
- Borítsd őket a tepsibe, locsolj rá 1-2 ek olívaolajat, sózd és borsozd, majd forgasd össze, és 15-20 perc alatt süsd át. (Fél időben érdemes még egyszer átforgatni.)
- Vedd ki a sütőből a tepsit, és csavard fel a hőfokot 250°C-ra, állítsd grill fokozatra. Amíg felmelegszik a sütő, keverd össze a répát a kiválasztott, kikevert ízesítéssel.
- Majd tedd vissza a sütőbe, és 4-5 perc alatt pirítsd össze a fűszerekkel, és tálald a plusz ízesítőkkel.
Én most mindegyikből készítettem egy keveset, ezzel a módszerrel akár többfélét is süthetsz egyszerre. (Ilyenkor a kikevert fűszerezések mennyiségét is csökkenteni kell.) Sőt, ahogy írtam, már önmagában sóval-borssal sütött alapverzió is nagyon finom, ha szeretnéd, csak szimplán ezekkel grillezd át. Könnyű nyárias fogás, ami alig 30 perc alatt elkészül, ennyi időre – egy ilyen fogásért – én még a nagy melegben is szívesen bekapcsolom a sütőt.