Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Pulykás-kuszkuszos töltött padlizsán

2017. november 29. - ízeknyelvén

Nyári időszakban könnyebb dolgunk van, ha tartalmas, mégis egészséges ételekre vágyunk. Rengeteg friss zöldség, remek saláták vagy grill ételek, natúr húsok, könnyű dresszingek. Ahogy eljön az ősz, és már annak is végéhez közeledve, egyre szűkül az elérhető vitaminforrások köre, és még nagyobb kreativitást igényel, hogy változatos és finom ételeket tegyünk az asztalra. Ráadásul nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ahogy hűl az idő, én egyre jobban vágyom az igazán laktató, melengető fogásokra. Eljött a mostanában komfort ételeknek hívott fogások – a nyugodt, hétvégi főzőcskézés – ideje. A töltött, rakott ételek is lehetnek tartalmasak anélkül, hogy megterhelnék a szervezetünket. Nézzetek körbe a piacon, sok – szószerinti – zöldet is találtok, és a köretek közül is lehet alternatívákra támaszkodni.toltott_padlizsan5.jpg

A padlizsán jótékony hatásairól már esett szó korábban, a paradicsom konzerv verziójáról pedig annyit, hogyha olyat választotok, ami nem tartalmaz plusz adalékanyagot, nagyon is jó alternatívát találtok a téli időszakra. Higgyétek el, még az olaszok sem vetik meg az eltett, hámozott paradicsomot a szezonon kívüli időszakban. Ami mindenképp szót érdemel: a kuszkusz, az egyik kedvenc, villámgyors köretem. Szó szerint, kb. 5-10 perc alatt főzés nélkül készíthetünk egészséges és hihetetlenül sokféleképpen variálható ételt. Alapvetően durumbúzából állítják elő, többféle ásványi anyagot és vitaminokat is tartalmaz, már kis mennyiség is eltelít, így jó alternatíva rizs vagy krumpli helyett. Keverhetjük zöldségekkel, lehet belőle saláta, vagy finom köret, de olyat is hallottam már, hogy édességnek is elkészítik.

Én most a padlizsánokba pakoltam mindent. A sovány pulykahúst darálva, amit a padlizsán belsejével, hagymával és paradicsommal főztem össze, a tetejére pedig egy kis fetát morzsoltam, ami a sovány sajtok között remek fehérje- és kálcium forrás, és nem mellesleg remek sós ízt ad az ételnek, anélkül, hogy nekünk kéne sok sót hozzáadni.

Hozzávalók:

  • kis adag)
  • 2 kicsi/1 nagy (40 dkg) padlizsán
  • 2 kicsi/1 nagy vöröshagyma
  • 20 dkg darált pulykacomb
  • 40 dkg (1 konzerv) hámozott egész paradicsom
  • 10 dkg kuszkusz
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 ek oregánó
  • só, bors
  • 1 ek kókuszzsír/olívaolaj

toltott_padlizsan.jpg

Elkészítés:

  1. Kuszkuszt borítsd bele egy tálba, enyhén sózd meg, majd öntsd le 1-1,5 dl forró vízzel és fedd le. Amíg elkészülsz a többivel, megszívja magát.
  2. A padlizsánt felezd el, és egy fél centire a szélétől vágd körbe, aztán kockázd be, és egy kis késsel óvatosan szedd ki a belsejét, hogy ne vágd át a héját.
  3. Egy nagy sütőbe is tehető serpenyőbe tegyél egy kanálnyi kókuszzsírt, és a finomra aprított hagymát párold üvegesre. Add hozzá a darált húst, fehéredésig pirítsd.
  4. Fűszerezd az aprított friss vagy szárított oregánóval, kevés sóval és borssal, öntsd hozzá a paradicsom felét és a felkockázott padlizsán belsőt, majd főzd további 10 percig.
  5. Addig melegítsd elő a sütőt 180°C-ra
  6. Az összefőzött padlizsános tölteléket keverd össze a kuszkusszal.
  7. A tepsibe tehető serpenyőbe (vagy egy magasabb falú tepsibe) borítsd bele a maradék paradicsomszószt, fektesd bele a padlizsánokat, majd töltsd meg őket a töltelékkel. Morzsold rá a fetát, locsolj rá egy kevés kókuszolajat, és süsd 25 percig.
  8. Tálald egy nagy marék friss salátával és a paradicsommártással.

toltott_padlizsan3.jpg

Ha elég vékonyra hagyod a padlizsán peremét, akkor ennyi idő alatt a héja is átsül annyira, hogy ne kesernyés, hanem finom legyen. De ha nem szereted, vagy nem sül át rendesen, akkor sincs semmi gond, szépen tálalhatod a kis hajókat, mint egy kis tálkát, amiből kieszed a tölteléket.

Hasonlóan tölthetsz cukkinit, vagy akár nagy méretű gombát is, variálhatsz a tölteléken is. Csak alapötletet adok, egy igazán kiadós ebédhez, ami csupa finomság kerül bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6913402977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása