Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Örök kedvenc: tárkonyos raguleves

2017. november 26. - ízeknyelvén

Levest bármikor, kis túlzással bármilyen mennyiségben tudok enni. Főleg, amikor már a nap is csak szerényen bújik elő, és már vacogok esténként, mikor sétálok hazafelé. A raguleves és azon belül is a tárkonnyal fűszerezett verzió az abszolút kedvenceim között van, ha tartalmas, akár egytálételként is fogyasztható levesekről van szó.

tarkonyos_csirkeragu_leves3.jpg

Egy jó ételnek nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie. Mindössze bő fél óra alatt elkészül ez a finom leves, a tárkony illata belengi a lakást, és nekem máris szebbnek tűnik ez a borongós idő is. Az a zseniális ebben a levesben, hogy szinte bármiből elkészíthető. Telepakolhatjuk a kedvenc zöldségeinkkel, akár csak azokkal, így húsmentes verziót is készíthetünk. De húsok közül is kerülhet bele csirke, pulyka vagy akár sertés is. Nálam a gomba elengedhetetlen hozzávaló, ezúttal sárgarépával és zöldborsóval kombináltam, és csirkemellet tettem bele, a levesben nem is szárad ki ez a fajta hús, tuti megoldás.

Hozzávalók:

(3-4 adag)

  • 20 g vaj + 1 ek olívaolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 fél csirkemell (kb. 20 dkg)
  • 20 dkg sárgarépa (hámozva kb. 15 dkg)
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó (fagyasztott is tökéletes)
  • 1-2 tk tárkony (ha van friss, még jobb)
  • só, bors
  • 2 dl tejszín
  • ½ ek liszt
  • 1-2 ek citromlé

tarkonyos_csirkeragu_leves.jpg

Elkészítés:

  1. Pucold meg a hagymát, és aprítsd fel. Mosd át a csirkehúst, és kockázd fel.
  2. Egy nagyobb lábasban olvaszd össze a vajat és az olajat. Add hozzá a hagymát, és 2-3 perc alatt párold üvegesre. Mehet bele a csirke, újabb 2-3 perc elég, hogy kifehéredjen.
  3. Ez idő alatt hámozd meg répát, és vékonyan karikázd fel, majd forgasd össze a hagymás keverékkel.
  4. Öntsd fel 2 dl vízzel, és párold 10 percig.
  5. Mosd meg a gombát, majd szeleteld fel, készítsd elő a borsót. Add a zöldségeket és még egy liter vizet is a leveshez, fűszerezd 1 tk sóval, 2-3 tekerés borssal és 1-2 tk tárkonnyal.
  6. Forrald össze, majd vedd közepesre a lángot, és főzd további 10-15 percig, amíg a hús és zöldségek is megpuhulnak.
  7. Keverd ki a lisztet a tejszínnel. Adj hozzá a levesből egy-két kanálnyit, öntsd hozzá a leveshez és jól keverd el. Főzd össze kb. 5 perc alatt, a végén facsarj rá egy kevés citromlevet.

tarkonyos_csirkeragu_leves2.jpg

Remek hétvégi ebéd, a mennyiségeket növelve, akár egy nagy családi összejövetelre is. Én egy ilyen leves után, akár már egy tartalmasabb desszerttel is kiegyezem, például palacsintával. Ha van kedvetek, süssétek meg mellé a ricottás palacsinta tortámat.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr5913384509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása