Levest bármikor, kis túlzással bármilyen mennyiségben tudok enni. Főleg, amikor már a nap is csak szerényen bújik elő, és már vacogok esténként, mikor sétálok hazafelé. A raguleves és azon belül is a tárkonnyal fűszerezett verzió az abszolút kedvenceim között van, ha tartalmas, akár egytálételként is fogyasztható levesekről van szó.
Egy jó ételnek nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie. Mindössze bő fél óra alatt elkészül ez a finom leves, a tárkony illata belengi a lakást, és nekem máris szebbnek tűnik ez a borongós idő is. Az a zseniális ebben a levesben, hogy szinte bármiből elkészíthető. Telepakolhatjuk a kedvenc zöldségeinkkel, akár csak azokkal, így húsmentes verziót is készíthetünk. De húsok közül is kerülhet bele csirke, pulyka vagy akár sertés is. Nálam a gomba elengedhetetlen hozzávaló, ezúttal sárgarépával és zöldborsóval kombináltam, és csirkemellet tettem bele, a levesben nem is szárad ki ez a fajta hús, tuti megoldás.
Hozzávalók:
(3-4 adag)
- 20 g vaj + 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 fél csirkemell (kb. 20 dkg)
- 20 dkg sárgarépa (hámozva kb. 15 dkg)
- 15 dkg gomba
- 15 dkg zöldborsó (fagyasztott is tökéletes)
- 1-2 tk tárkony (ha van friss, még jobb)
- só, bors
- 2 dl tejszín
- ½ ek liszt
- 1-2 ek citromlé
Elkészítés:
- Pucold meg a hagymát, és aprítsd fel. Mosd át a csirkehúst, és kockázd fel.
- Egy nagyobb lábasban olvaszd össze a vajat és az olajat. Add hozzá a hagymát, és 2-3 perc alatt párold üvegesre. Mehet bele a csirke, újabb 2-3 perc elég, hogy kifehéredjen.
- Ez idő alatt hámozd meg répát, és vékonyan karikázd fel, majd forgasd össze a hagymás keverékkel.
- Öntsd fel 2 dl vízzel, és párold 10 percig.
- Mosd meg a gombát, majd szeleteld fel, készítsd elő a borsót. Add a zöldségeket és még egy liter vizet is a leveshez, fűszerezd 1 tk sóval, 2-3 tekerés borssal és 1-2 tk tárkonnyal.
- Forrald össze, majd vedd közepesre a lángot, és főzd további 10-15 percig, amíg a hús és zöldségek is megpuhulnak.
- Keverd ki a lisztet a tejszínnel. Adj hozzá a levesből egy-két kanálnyit, öntsd hozzá a leveshez és jól keverd el. Főzd össze kb. 5 perc alatt, a végén facsarj rá egy kevés citromlevet.
Remek hétvégi ebéd, a mennyiségeket növelve, akár egy nagy családi összejövetelre is. Én egy ilyen leves után, akár már egy tartalmasabb desszerttel is kiegyezem, például palacsintával. Ha van kedvetek, süssétek meg mellé a ricottás palacsinta tortámat.