Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Citrusos-ricottás palacsintatorta

Klasszikus magyar desszert mediterrán hangulatban

2017. november 03. - ízeknyelvén

Nagyon szeretem a palacsintát, a hagyományos vékonyat töltve, feltekerve és az egymásra halmozható pufi amerikait is. Lehet édes: kakaós, nutellás, lekváros, túrós vagy gyerekorom kedvenc hibridje: kakaós-lekváros...isteni! Az édeseket pedig mindig megelőzi néhány sós darab: sonkával, sajttal sütve, magyarosan tejföllel nyakon öntve, nagypapám például zseniális tölteléket kreált, mikor náluk voltunk, mindig olyat ettem. Az elmúlt időszakban újra rám tört a palacsinta utáni vágy, és mikor legutóbb egy túrós töltelékkel összesütött, gyümölcsökkel megpakolt változatot kaptam a tányéromon, rögtön azon gondolkodtam, hogy otthon is készítsek egy ahhoz hasonló, picit megbolondított verziót.

citrusos_ricottas_palacsinta_torta3.jpg

Néhány hete Egerben töltöttem a hétvégét a barátnőimmel, egyféle késői szülinapi ajándékként. Igazi vénasszonyok nyara volt, sétáltunk a városban, felmentünk a szőlősbe, rövid ujjúban ültünk kinn egy napsütötte teraszon egy pohár bort kortyolva. Szombat este szerettünk volna kipróbálni a Macok Bisztró és Borbárt, amit többen is ajánlottak, de úgy látszik, nem csak nekünk támadt ez az ötletünk, mert telt ház volt. A vonal túlsó oldalán lévő kedves lány rögtön ajánlotta a szomszédban nem rég nyitott kistestvér éttermet. A brumbrum lényegében büfé egy hihetetlenül szerethető hely. Az asztalok szélén különböző medvés mesékből származó idézetek, stílusos berendezés és látványkonyha. A felszolgálók kedvesek és lazák, az ételek valami zseniálisak, szépen tálalva, az ízek remekül összeállítva, ár-érték arányban tökéletes. Ha legközelebb arra járok, biztosan újra meglátogatom ezt a helyet.

brumbrum.jpg

Hogyan kapcsolódik ide a mostani receptem? Desszertnek túrós palacsintát kértem baracklekvárral. Egyszerű desszert, de a brumbrum verziójában, összesütve, isteni vaníliás túrótöltelékkel…na így kell egy ilyen fogást emlékezetessé tenni, hogy még hetekkel később is meséljek róla, és egy saját verzió megalkotására is inspiráljon. Volt itthon a hűtőben egy doboz ricotta, ezért arra gondoltam, ezúttal nem hagyományos tehéntúrós tölteléket készítem el. Citrom mellett egy narancs héját is belereszeltem a krémbe, és a kisütött palacsintákat, a krémmel rétegezve tortaformában sütöttem meg. Valami mártás sosem rossz egy ilyen édességhez, ezért amíg sült a „torta” a citrusok levéből egy kevés mézzel sűrű szirupot főztem, hihetetlen koncentrált íz, édes és savanyú egyszerre, szerintem hihetetlenül jó lett.

citrusos_ricottas_palacsinta_torta.jpg

Hozzávalók:

(20 cm-es tortaforma, 10 palacsinta réteg))

Palacsintához:

  • 1 tojás
  • 15 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 3-4 dl tej
  • 1-2 dl bubis víz

+ 1-2 ek olaj a sütéshez

Töltelékhez:

  • 250 g ricotta
  • 2 ek tejföl
  • 1 narancs héja
  • 1 citrom héja
  • 2 ek méz

+ vaj a forma kikenéséhez

Sziruphoz:

  • 1 narancs leve
  • 1 citrom leve
  • 2 ek méz

Elkészítés:

Palacsintához:

  1. A palacsinta tésztához a tojást enyhén verd fel, majd kezd el bele adagolni a csipet sóval elkevert lisztet és a tejet felváltva. Keverd csomómentesre a masszát, és a végén bubis vízzel hígítsd, hogy hígan folyós állagú legyen. (Ezt nehéz pontosan megfogalmazni, nokedli tésztánál jóval hígabb, de azért nem tej állagúnak kell lennie.)
  2. A palacsintákat egyesével egy-két csepp olajon palacsintasütőben süsd ki.

Töltelékhez:

  1. A töltelékhez egy tálba villával keverd ki a ricottát a tejföllel és a mézzel.
  2. Jó alaposan mosd meg a citrusokat, majd reszeld bele mindkettő héját a masszába, és forgasd össze.

Összeállítás:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 °C fokra, és kenj ki vajjal egy 20 centis tortaformát.
  2. Rétegezd a formába a palacsintákat: palacsinta, ricottás krém, palacsinta, stb… Kerüljön töltelék a tetejére is.
  3. Süsd 20 percig, majd tedd félre hűlni, utána óvatosan emeld ki a formából.

Sziruphoz:

Amíg sül a torta, készítsd el a szirupot.

  1. Facsard ki a citrusok levét, és két kanál mézzel (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), alacsony lángon – hogy éppen gyöngyözzön – 20 perc alatt főzz belőle sűrű szirupot.

citrusos_ricottas_palacsinta_torta2.jpg

A kész tortából vágj szeleteket, locsold meg a sziruppal, és már tálalhatod is. Édes és savanyú egyszerre, egyszerű ízek isteni kombinációja. Tökéletes desszert egy tartalmas leves után, ha már mediterrán hangulat, és őszi idő simán el tudom képzelni egy sűrű minestrone leves után. Próbáljátok ki, jön a hétvége, lesz idő sütögetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr313159514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása