A lábosban rotyogó barack illatától mindig rám tör a nosztalgia. Eszembe jutnak gyerekkori nyaralások, a házi baracklekvárral töltött palacsinták, a lekvárral megpakolt vajas kenyér és azok a magában elmajszolt édes barackok (mikor evés közben a görögdinnyéhez hasonlóan csorog le a gyümölcs leve az ember kezén)… Uhhh! Tényleg öregszem…
Nyáron nagyon szeretem ezeket a könnyű gyümölcsleveseket, jó hidegre lehűtve, valami jó kis levesbetéttel megbolondítva. Egy adag simán elég vacsorára is. A múltkori piacozásomon előre megfontolt szándékkal tankoltam fel jó sok sárga- és őszibarackot, hogy elkészíthessem ezt a levest, meg persze kellett némi ráhagyás, hogy legyen mit megenni csak úgy magában is.
A leves alapjához egyáltalán nem használtam cukrot, mert elég édes és pont kellően savanykás gyümölcsöt sikerült vennem, amiből igazán frissítő levest tudtam főzni. A karamellizált barack adja a plusz édességet, és nagyon jól illenek hozzá ezek a cuki, mini túrógombócok. Lehet elsőre meglepő, de nagyon jó levesbetét. Korábban ehhez a cukkinikrémleveshez készítettem már, akkor még nagyobb méretben. Ez a kicsi most jobban bevált, gyorsabban megfő, és könnyebb megenni.
Ez a leves már melegen vagy langyosan is elég jól megállja a helyét, de szerintem - főleg ebben a kánikulában - hidegen a legjobb. Az elkészítési sorrendet eszerint érdemes variálni. Ha melegen ennéd, akkor először túrógombóc bekeverése, amíg pihen, addig elkészíthető a leves, utána a karamellizált gyümölcs, végül a túrógombócok kifőzése. Így minden nagyjából hasonlóan meleg lesz a tálaláskor. Ha hidegen ennéd, akkor viszont kalkulálni kell a hűlési idővel is, ebben az esetben a leírásban szereplő sorrendet javaslom.Hozzávalók:
(4 adag)
- 1,2 kg barack (nálam most kb. fele-fele arányban őszi és sárgabarack)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 dl habtejszín
- 25 dkg félzsíros túró
- 1 tojás
- 2 ek gríz/zabliszt (Alapvetően mindig grízzel készítem a túrógombócot, de most kifogytam, ezért kipróbáltam zabliszttel, és szuper jól működött így is, szépen egybe tartotta a gombócokat.)
- ½ citrom héja
- 1 csipet só
- 1 ek barna nádcukor
Elkészítés:
- A barackokat mosd meg, az őszibarackot amennyire tudod hámozd meg, majd magozd ki az összes gyümölcsöt, és vágd 6-6 felé. Kb. 5-6 sárgabarackot (már felvágott állapotban) tegyél félre a karamellizált gyümölcshöz.
- Tedd egy közepes lábasba a barackokat, önts rá 3 dl vizet és közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 15 percig, néha keverd meg. (Nem kell durván forrnia, elég, ha szépen rotyog.)
- Vedd le a lángról, és turmixold össze. Egy deci habtejszínhez keverj hozzá pár kanálnyit a levesből, majd öntsd vissza a lábasba és egy teáskanálnyi vaníliakivonattal együtt turmixold teljesen simára. (ízlés szerint itt lehet édesíteni pl.: mézzel)
- Várj vele, míg picit lehűl, és ha már langyos a leves, tedd hűtőbe legalább egy-két órára, hogy teljesen kihűljön.
Amíg hűl a leves, készítsd el a levesbetéteket.
- A túrógombóchoz alaposan keverd össze a túrót egy tojással, grízzel/zabliszttel és egy fél citrom lereszelt héjával egy csipet sóval. Kicsit nyomkodd le, és tedd hűtőbe fél órára.
- Amíg pihen a túrós keverék, a karamellizált barackhoz egy evőkanál barna nádcukorból teflon serpenyőben közepes lángon, pár perc alatt készíts világos karamellt (ne kevergesd), majd add hozzá a félretett 5-6 szem felvágott sárgabarackot és két evőkanálnyi vizet, és takarékra levéve 4-5 perc alatt főzd össze a karamellt a gyümölccsel. Öntsd át egy kis tálkába, kiöntőbe, és ha már langyos, tedd be a hűtőbe hűlni.
- Egy közepes lábosban forralj vizet. Amíg felforr, addig vedd ki a túrógombóchoz a keveréket a hűtőből, és enyhén vizes kézzel formázz 24 gombócot (egy gombóchoz kb. fél evőkanálnyi keverék kell).
- Lobogó vízben lábas méretétől függően egy-két részletben főzd meg a gombócokat kb. 4 perc alatt. (Ha feljöttek a víz tetejére, még egy-két perc.) Szűrővel szedd ki, majd tedd át egy tányérra, és szintén tedd a hűtőbe hűlni.
Érdemes legalább 1-2 órát pihentetni a hűtőben a levest és a belevalókat, hogy utána igazán finom és hideg levest tehessünk az asztalra.