Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Zöldborsó krémleves friss bazsalikommal és grana padano sajttal

2022. június 30. - ízeknyelvén

Múlt héten nyaralni voltunk a Garda-tónál. Ha még nem jártatok arra, én teljes szívből ajánlom a leendő úticélok közé, mert hihetetlenül gyönyörű. Nekem ott van és lesz is a listán, mint minden olasz helyszín, ahol eddig jártam. Egyszerűen nem tudok betelni azzal az országgal, bármikor szívesen utazom bármelyik régiójába. Ezúttal itthonról mentünk kocsival egy hétre, és úgy jártuk körbe a tavat. Jó pár városkában megálltunk nézelődni, több helyen aludtunk, isteni finomakat ettünk és ittunk. Minden nap fagyiztunk, nagyon jó olasz borokat kóstoltunk és közben gyönyörködtünk a tájban. Egy hét teljes kikapcsolódás, szinte internet mentesen, engem nagyon feltöltött. Hogy ne múljon el nyomtalanul az élmény, és kicsit itthon is tovább élvezhessük az olasz hangulatot, a gasztro bevásárlás sem maradhatott el. Egy ilyen útról olasz finomságok nélkül hazajönni nálam esélytelen volt. De hogyan jön ide a borsó krémleves? Ugye említettem, hogy kocsival mentünk...zoldborso_kremleves_2.jpeg

Korábban két közös olasz utunk volt párosban, egyszer a déli csücsökben, utána Toszkánában. Eddig mindig repülővel mentünk, és kinn béreltünk autót, hogy körbe járhassuk az adott régiót, mert egyikünk sem az egy helyben ülő típus. A repülős utazás viszont bekorlátoz, ami a csomagokat illeti, én pedig nehezen tudok ellenállni a mindenféle olasz finomságoknak, így most nagyon örültem - és persze tartottam is tőle mivel jár ez - hogy kocsival mentünk. Mivel hosszú volt az út, már kifelé megpakoltuk a hűtőtáskát, benne az úti elemózsiával, innivalóval. Az utazás közben pedig abba raktuk a hideg vizet, néha bort… Az utolsó szállásunkon viszont nem volt hűtőnk, így a haza útra a hűtőtáska már csak táska maradt, ami ebben a melegben nem sok jóval nem kecsegtetett. Sebaj, úgyis terveztünk még boltba menni, majd veszünk jeget, gondoltuk. Azonban két helyen sem találtunk, és már nem akartunk újabb megállót közbeékelni. Azon mondjuk nagyon meglepődtem, hogy az olaszoknál, nyáron, mikor tényleg tombol a hőség, nem alap dolog, hogy legyen a szupermarketekben jég. Helyette jött a kreatív megoldás, nézzük meg mi a legolcsóbb fagyasztott áru, amit jól lehet a hűtőtáskába pakolni, hogy megóvja a nekünk (nekem) oly értékes olasz árut, például a burrata sajtot, ami nélkül nem akartam hazajönni. Így került a bevásárlókosárba az olasz tészták mellé még másfél kg fagyasztott zöldborsó.

Az alternatív módszer remekül bevált, a sajtok, a szalámi és az olajbogyó is túlélte a közel 7 órás autóutat. Nekem így itthon csak annyi plusz feladatom volt, hogy kitaláljam mit csináljak ezzel a rengeteg felolvadt zöldborsóval. Egy adagból erdei gombás-zöldborsós tagliatelle készült. Egy másikból mindössze pár hozzávalóval kenyérre kenhető vagy mártogatósnak is szuper jó zöldborsó krémet csináltam, amit teljesen spontán mixeltem, de annyira finom lett, hogy tuti csinálok még, és akkor receptet is hozok hozzá. 

A nagyobbik feléből pedig ezt a krémlevest főztem még olasz hangulatban friss bazsalikommal és grana padano sajttal. Nagyon egyszerű és gyors recept (főleg így, hogy már ki volt olvasztva a zöldborsó), ezért is csak ajánlani tudom. Eredetileg nem terveztem se fotót, se posztot, de olyan szép színe lett a kész levesnek, hogy nem tudtam ellenállni, és lőttem pár képet. A receptet is gyorsan lejegyeztem, bár ilyenkor nehéz, mert mindent nem méricskélek - ezt nézzétek el nekem - de szerencsére egy levesnél nem is kell, kóstolás után, jól alakíthatóak az ízek.zoldborso_kremleves_1.jpegHozzávalók:

  • 1 kg fagyasztott zöldborsó felengedve
  • 4 szál újhagyma
  • 750 ml víz
  • 1 bio leveskocka
  • kis marék (kb. 30 g) grana padano sajt lereszelve
  • kis marék friss bazsalikom, só, frissen őrölt bors
  • egy löttyintésnyi (kb. 50 ml) tej
  • kevés olívaolaj
  • frissen facsart citromlé

Elkészítés:

  1. Az újhagymát mosd meg, a végeit vágd le, és karikázd fel. Egy közepes méretű lábasban egy kevés olajon párold üvegesre 1-2 perc alatt.
  2. Add hozzá a zöldborsót, öntsd fel vízzel, tedd bele a leveskockát, sózd, borsozd, keverd össze. Közepes lángon forrald fel, és főzd további 5 percig.
  3. Vedd le a tűzről, és vegyél ki belőle egy-két merőkanálnyi borsót, tedd félre levesbetétnek.
  4. A lábasban lévő borsóhoz add hozzá a bazsalikom leveleket, és botmixerrel dolgozd egészen krémesre. Ne sajnáld erre az időt, ettől lesz igazán jó az állaga.
  5. Mehet bele egy marék reszelt grana padano sajt és egy löttyintésnyi tej, ezekkel is turmixold össze. Végül facsarj bele egy kevés citromlevet, és keverd el. Kóstold meg, ha kell, még fűszerezd.
  6. Tálald a félretett borsóval és csepegtess rá pár csepp extra szűz olívaolajat.

zoldborso_kremleves_3.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6317870629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása