Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszeres almás muffin

Teljes kiőrlésű liszttel és az egyik kedvenc őszi ízesítésemmel: pumpkin spice fűszerkeverékkel

2020. november 12. - ízeknyelvén

A muffin az egyik legjobb választás, ha egyszerűen és gyorsan szeretnénk valami finom sütit készíteni. Ilyenkor ősszel az alma igazán kézenfekvő választás, már magában is finom, de egy kevés fűszerrel még jobban fel lehet dobni. A pumpkin spice az egyik kedvenc őszi fűszerkeverékem, ilyenkor mindig készítek egy kis üvegnyi adagot, és amíg el nem fogy, kb. mindenbe belepakolom. Mivel az alapját a fahéj adja, almás dolgok mellé például tökéletes.fuszeres_almas_muffin_2.jpeg

Ez most megint egy új kísérlet volt, a megszokott fehér lisztek helyett teljes kiőrlésű búzalisztet és zablisztet használtam. Ilyenkor mindig sűrűbb és alapvetően szárazabb tésztát kapunk, ezért érdemes valamivel kiegyensúlyozni, ezért került bele joghurt, zsiradékként pedig kókuszolajat használtam. A reszelt alma két dolog miatt is jó választás, egyrészt szintén plusz nedvességet ad a sütinek, másrészt a benne lévő gyümölcscukor az édességet is fokozza. A jobb összetétel érdekében a sima cukrot teljesen elhagytam, és csak egy kevés mézet tettem bele. A fahéj szintén segít az édes-érzetet növelni. Ha mindez még nem lenne elég, egy kevés juharsziruppal még lehet fokozni az élvezeteket a végén.fuszres_almas_muffin_3.jpegA pumpkin spice fűszerkeverék összeállításához ebben a szuper granola receptben találtok útmutatót, tök egyszerű dologról van szó: őrölt fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, szegfűborsot és szerecsendiót kell összekeverni. Az arányokat megtaláljátok a receptben. Tényleg csak két perc az egész, és utána egy isteni fűszerkeverékkel ízesíthetitek a kávétokat, reggeli müzliteket, vagy kb. bármit, amibe máskor fahéjat tennétek. Ha mégsincs kedvetek ezzel bajlódni, akkor használjatok csak fahéjat nyugodtan.fuszeres_almas_muffin_4.jpegHozzávalók:

(12 muffin)

  • 2 tojás
  • 150 g natúr sima vagy görög joghurt
  • 2-3 ek méz
  • 1 citrom lereszelt héja és leve (kb.¾ dl)
  • 35 g kókuszzsír (+ egy kevés a kikenéshez, ha nem használsz muffin papírt)
  • 3 közepes méretű alma (összesen ~40-50 dkg)
  • 250 g liszt (fele-fele teljes kiőrlésű búzaliszt és zabliszt)
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 tk pumpkin spice fűszerkeverék + egy kevés a tetejére (ha nincs, akkor fahéj)
  • egy nagy csipet só
  • 50 g szeletelt mandula (vagy felaprított mandula/dió/törökmogyoró)
  • juharszirup (opcionális)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C fokra, egy 12 darabos muffin forma mélyedéseit kend ki kókuszzsírral vagy béleld ki muffin papírral.
  2. Egy nagy keverőtálba üsd bele a két tojást, add hozzá a kókuszzsírt, a natúr joghurtot, a citrom leszerelt héját és a levét és a mézet. Kézi mixerrel dolgozd össze jó habosra. 
  3. Add hozzá a kétféle lisztet, a sütőport, a pumpkin spice fűszerkevereket és a sót, és keverd össze az egészet.
  4. Az almákat alaposan mosd meg, kettőt reszelj le héjastul, és forgasd bele a tésztába.
  5. Adagold bele a formákba a tésztát, szórd mega  tetejét a szeletelt mandulával.
  6. A harmadik almát vágd fel vékony szeletekre, és ezt is oszd szét a muffinok tetején, kicsit nyomkodd bele őket.
  7. Süsd 20-25 percig, amíg a közepe átsült (tűpróbával ellenőrizheted), és még nem ég meg a teteje. (Nekem egy-két perccel túlszaladt, túlzottan megpirult az almák széle.)

+1. Édesszájúaknak ajánlat: tálalásnál locsold meg egy kevés juharsziruppal a tetejüket.fuszres_almas_muffin_5.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1416283120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása