Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sült céklás hummusz

2020. október 28. - ízeknyelvén

Újabb szuper hummusz változat, ezúttal céklával. Tökéletes felhasználási módja akár a maradék sült céklának is, de emiatt én simán sütök egy plusz adagot. Vagy fordítva, ha ez készül, akkor sütök egy nagyobb adagot, és ami nem kell a hummuszba, másra használom fel, azaz megeszem magában. :) Lényeg: a sült cékla jó dolog!sult_ceklas_hummusz4.jpeg

Nagyon szeretem a céklát, főleg ebben hideg, sokszor borús őszi-téli időben. Bár savanyúságként nem nagyon eszem meg, de sütve, sőt nyersen nagy kedvencem. Nem csak finom, nagyon egészséges is. Nagy mennyiségben található benne, például A-, C-, B6-vitamin, valamint ásványi anyagok, főleg kálium, magnézium és vas. A cékla rendszeres fogyasztása többek között javítja a vérkeringést, és a csökkenti a vérnyomást is, magas vastartalma miatt vérszegényeknek, vagy arra hajlamosoknak is érdemes minél többször enni. Ezek miatt is őszintén ajánlom, hogy ebben a mostani időszakban, készítsetek minél többször céklás ételeket. sult_ceklas_hummusz.jpegEz a hummusz szuper vendégváró, egyszerű elkészíteni, és élénk rózsaszín színével nagyon jól mutat az asztalon. (Én most két körben is teszteltem, nagy siker volt.) Persze, nem feltétlenül kell látogatókat várnunk, magunknak is érdemes nekiállni. A lenti mennyiségből egy nagyobb adag lesz, de hűtőben simán eláll pár napig. Lehet egy könnyű vacsora része, de akár uzsonna is magunkkal vihetjük. Jöhet mellé mindenféle zöldség, tortilla lap, grissini vagy pirítós, bármi, amit bele lehet mártogatni.sult_ceklas_hummusz5.jpegHozzávalók:

  • 1 közepes cékla (~300 g)
  • 150 g csicseriborsó (én konzervet használok, és a levét is felhasználom)
  • 50 g szezámmag
  • 1-2 ek citromlé
  • 2-3 ek extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és vegyél elő egy kisebb hőálló edényt.
  2. A céklát hámozd meg, és vágd fel kb. 1 centis kockákra. (Ha teheted, használj gumikesztyűt, különben megfogja a kezed, és nehéz lemosni.)
  3. Borítsd bele a céklát a hőálló edénybe, sózd, borsozd, locsolj rá egy evőkanálnyi olívaolajat, forgasd össze, majd süsd meg 30 perc alatt. Fél időben érdemes átforgatni. A kész céklát tedd félre hűlni.
  4. Amíg sül a cékla, egy nagyobb serpenyőbe mérd ki a szezámmagot, és közepes lángon 1-2 perc alatt pirítsd meg, vigyázz, nehogy odakapjon, mert keserű lesz. Hagyd kihűlni.
  5. Ha a cékla és a szezámmag és nagyjából kihűlt, állítsd össze a hummuszt. Egy kiskanálnyi szezámmagot tegyél félre a tálaláshoz, a többit borítsd át a késes aprítóba, és több ütemben kezd el a géppel összedolgozni. Amikor kezd krémes lenni, adj hozzá a csicseriborsó konzerv levélből 1-2 evőkanálnyi levet. (Ha nem konzervből dolgoztál, víz is jó.) Addig pörgesd a gépben, amíg krémes, paszta állagú nem lesz.
  6. Jöhet hozzá a sült cékla - szintén egy kanálnyit félretehetsz a tálaláshoz -, dolgozd össze a szezámmaggal, amíg homogén állagú nem lesz.
  7. Add hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót (A levét ne öntsd ki!), ízlés szerint 1-2 evőkanálnyi citromlevet, 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat és még egy kis sót. Az egészet dolgozd krémesre az aprítógéppel. Érdemes útközben kóstolni, ha kell, sózni, esetleg borsozni és 3-4 evőkanálnyi csicseriborsó levével vagy vízzel a megfelelő krémes állagúra lazítani.
  8. Jól lefedve tedd hűtőbe pár órára (vagy akár egy éjszakára is), hogy jól összeérjenek az ízek. Tálald a félretett szezámmaggal és sült céklával, locsolhatsz rá még egy kevés extra szűz olívaolajat is.

sult_ceklas_hummusz3.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9016261290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása