Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Fűszeres sült csirke háromszínű édesburgonyával

2019. december 02. - ízeknyelvén

Rabja vagyok ezeknek a színeknek. Az aranybarnára pirult ropogós csirke, mellette a fehér, narancs és lila színű édesburgonya, és mély mustársárga mártás, egyszerűen csodaszép kombináció. Csupán két hozzávalóra és a fűszerekre van szükség, a végeredmény pedig ízben és látványban is tuti siker.csirke_edesburgonya3.jpg

Nemrég barátnőim jöttek hozzám vendégségbe, ezért olyan vacsorát szerettem volna készíteni, ami mellett nem kell végig ott állni, hogy ne maradjak ki a beszélgetésből. Emiatt az előételt már előre elkészítettem, a sült paprikás hummusz nagy siker volt. 

Ehhez a gyönyörű színes csirkés ételhez is már előkészültem, előző nap bepácoltam a combokat - ez nálam a bevált módszer, akármilyen húsról van szó: legalább 1-2 óra vagy egy éjszaka javasolt, de akár egy egész napot is eltölthet a hús a pácban, ez csodákra képes. Illetve, amire még oda szoktam figyelni, hogy nem rögtön a hűtőből teszem a húst serpenyőbe, hanem kiveszem vagy 1-2 órával előtte (mennyiségtől függően). Ennyi idő alatt újra eléri a szobahőmérsékletet, és egyenletesebben sül.

A többféle édesburgonya főleg színben jelent változatosságot, bár azt mondják, a fehérnek inkább gesztenyés íze van, a lila pedig kevésbé édes sárgával összehasonlítva. Ez ebben a verzióban nem annyira érződik ki, de mindhárom nagyon finom lesz! 

Hozzávalók:

(6 adag)

  • 6 egész csirkecomb
  • 3 óriási édesburgonya (többszínű a legjobb: nálam fehér, lila és sárga is került bele)
  • 2 ág rozmaring, 8-10 ág kakukkfű (A fűszerek mennyisége körülbelül értendő, ezt nagyjából érzésre csinálom. Ha pedig nincs friss, vagy elég a friss fűszerekből, nyugodtan helyettesíthető vagy kombinálható szárítottal is.)
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • ~ 2 dl olívaolaj 

Elkészítés:

Hús előkészítés:

  1. Egy jól záródó nagyobb zacskóban tedd bele darabokra tört rozmaring és kakukkfű ágakat, illetve a megpucolt és hosszában félbevágott fokhagyma gerezdeket, jöhet még mellé 1-2 kiskanálnyi só és frissen őrölt feketebors. Önts az egészre kb. 2 dl olívaolajat és kicsit rázogasd össze, hogy elkeveredjenek a fűszerek az olajban. (Akár egy tálban is kikeverheted a fűszeres olajat, és már ebben a formában átöntheted a zacskóba.)
  2. Pakold bele a megtisztított és szárazra törölt csirkecombokat (és szeretem, ha rajta van a bőre, jó ropogósra lehet sütni, de el is távolíthatod.) Zárd le a zacskót, rázd össze az egészet, hogy a fűszeres olaj körbeölelje a combokat. Pácold legalább 1-2 órát (ilyenkor szobahőmérsékleten is elég), de akár egy egész éjszakát is benne hagyhatod, ez esetben tedd hűtőbe, és sütés előtt kb. 1-2 órával vedd ki, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.

csirke_edesburgonya.jpgÖsszeállítás:

  1. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Egy nagy tepsit egy kevés olívaolajjal kenj ki.
  2. Az édesburgonyákat hámozd meg, és zöldségszeletelővel (vagy késsel), vékonyan karikázd fel. A karikákat sorakoztasd fel a tepsi két oldalán (tudom, én vagyok lökött, de még szebb, ha váltogatod a színeket.), és tegyél egy réteget középre is, erre kerülnek majd a combok.
  3. Egy nagy tepsit tegyél fel közepes lángon a tűzhelyre, és 4-5 perc alatt pirítsd át a csirkecombok bőrös felét, és egy percre fordítsd meg, hogy a másik fele is kifehéredjen. Plusz zsiradék nem kell alá, mert a pácban lépen olajon szépen megsül.
  4. Az elősütött combokat tedd a tepsi közepére, az édesburgonya rétegre, és a megmaradt pácolajjal, locsolgasd meg az édesburgonya karikákat is a combokat is. Ne felejtsd el a fokhagymákat, a rozmaring és a kakukkfű ágakat sem, mehet minden át a tepsibe.
  5. Kb. 45-60 perc alatt süsd puhára a combokat.
  6. Emeld át az édesburgonya karikákat és a combokat egy szép tálra. A tepsi alján, a húsok alatt puhult édesburgonyát, illetve a fokhagymát és a fűszeres szaftot kanalazd át egy magasfalú edénybe és egy kevés forró víz hozzáadásával turmixolj belőle sima szaftot, isteni kísérője lesz a húsoknak.

csirke_edesburgonya2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr6015334926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása