Annyira rákattantam a tócsnira, hogy az elmúlt hetekben vagy háromszor csináltam. Volt patiszonos és cukkinis többféle verzióban. Szerintem ez lett a legjobb, ezért most ezt mutatom meg Nektek.
Alapvetően ez egy nagyon egyszerű fogás, csak egyet bánok, hogy picit időigényes az elkészítése, de azért nem vészes. Ahhoz, hogy szépen egyben maradjon a tócsni, a lereszelt zöldséget kicsit be kell sózni, és legalább egy fél órára állni hagyni. Ez alatt szépen kiereszti majd a levét, és ha jól kinyomkodtuk, utána lehet belekeverni a többi hozzávalót, majd indulhat a sütés. Ehhez kell még egy kicsit türelmesnek lenni, amíg minden adag kisül. Azt javaslom, hogy próbáljatok párhuzamosan dolgozni, úgy sok időt lehet nyerni: amíg a cukkini pihen a sóban, készítsétek elő a többi hozzávalót, amíg sülnek az adagok, be tudjátok keverni a mártogatóst.
Hozzávalók:
(kb. 12 tócsni)
- 500 g cukkini
- 1 kk só
- 1 tojás
- 50 g grana padano vagy parmezán
- 50 g prosciutto crudo vagy serrano sonka
- 40 g zabliszt
- 40 g zabpehely (inkább az apró szemű, de nagyszeművel is működik)
- 1 marék (kb. 8 nagy levél) bazsalikom
- kevés frissen őrölt bors
- olívaolaj
Mártogatós:
- 50 g görög joghurt
- 50 g 12%-os tejföl
- 15 g grana padano vagy parmezán
- ½ ek extra szűz olívaolaj
- csipet só, frissen őrölt bors
- pár bazsalikom levél , 2-3 ág oregánó
Elkészítés:
- A cukkinit alaposan mosd meg, a végeit vágd le, majd nagylyukú reszelőn reszeld le egy közepes méretű tálba. Jöhet rá egy kiskanál só, egy villával forgasd össze, majd tedd félre egy fél órára.
- Addig készítsd elő a többi hozzávalót: a sajtot reszeld le, a sonkát pedig vágd fel kisebb kockákra, a bazsalikomot aprítsd fel.
- A cukkini kb. fél óra alatt levet ereszt. Hogy ne essen szét a tócsni, alaposan ki kell nyomkodni a zöldség levét. Én adagonként a kezemmel szoktam, úgy teszem át egy másik tálba.
- Jöhet sorba az összes többi hozzávaló: egy villa segítségével először a tojást forgatom bele, majd jöhet a zabpehely, a zabliszt, a lereszelt sajt és a felkockázott sonka, a végén pedig a felaprított bazsalikom és egy kevés frissen őrölt bors. Az egészet jól össze kell keverni.
- Egy nagy méretű tapadásmentes serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat (kb. 1 kiskanálnyi) majd kb. 1-2 nagy evőkanálnyi halmokat tegyél a serpenyőbe - mérettől függően 3-4-5 is beleférhet. Picit kézzel nyomkodd le, hogy kb. kör alakú legyen, pár perc alatt közepes lángon süsd aranybarnára az egyik oldalát, majd egy széles spatulával óvatosan fordítsd át, lapitsd le és süsd meg a másik oldalát is. Így süsd meg a többi adagot is, minden új körnél mehet egy pici olaj a serpenyőbe.
- A mártogatóshoz a sajtot reszeld le, finomra aprítsd fel a fűszereket, majd a többi hozzávalóval együtt keverd össze az egészet egy kis tálba. Tedd félre.
- Tálald a kisütött tócsnikat a fűszeres mártogatóssal.