Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Pirított zöldséges rizstészta fűszeres sült tofuval

Laktató húsmentes fogás ázsiai ízekben

2019. március 14. - ízeknyelvén

Nagyon szeretem az ázsiai fűszerezésű ételeket, így sokszor főzök én is ilyen stílusú fogásokat otthon. Ezúttal egy húsmentes tésztaétel került az asztalra, sok zöldséggel megpakolva, ami akár a böjti időszakban is jó választás lehet. Én minden héten tartok húsmentes napokat, ezért egyre több, csak zöldséges fogás kerül a repertoáromba is. Ohh, és még valami! Ez egy igazi “mindenmentes” finomság, mert nemcsak vega, de laktóz- és gluténmentes is, cserébe ízekben nincs hiány! :)piritott_zoldseges_rizsteszta.jpg

A tofuval - szójababból készített “sajt” - sokáig hadilábon álltam, de pár éve kipróbáltam a grillen pirított verziót, és igen pozitívan csalódtam. Sokszor húspótlóként is emlegetik, én ezt nem mondanám, mivel ízében és állagában össze sem hasonlítható, de azt tény, hogy a szervezet szempontjából hasznos alapanyag, azoknak főleg, akik a vegetáriánus étrendet követik. A szójában rengeteg fehérje, B- és E-vitamin található, valamint többféle ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Most már egész sokféle tofut lehet itthon is kapni, külföldről importált és magyar termékeket egyaránt. Sokféle felhasználási módja van, nem csak levesek, tészták, saláták összeállításánál használják, hanem pl.: túró alternatívájaként krémekhez, sőt még desszertek alapja is lehet, így laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek is jó alternatíva. A tofuból készült édesség nekem mondjuk már elég bizarr, így egyelőre maradok a sós felhasználási módoknál, jól fűszerezve és szépen lepirítva nálam befutó.

Ez egy viszonylag gyors és könnyen összeállítható étel, amire időt kell szánni az az előkészítés, utána viszont hamar meg van vele az ember. Érdemes előre megtisztítani és felaprítani minden zöldséget, felkockázni és befűszerezni a tofut (minden részletet leírtam lenn), és lehetőség szerint a szükséges edényeket is elővenni. Ha ezzel megvan az ember, utána párhuzamosan is lehet haladni.

A képek és a leírás között működne a “keresd a különbséget játék”, ugyanis teljes meggyőződésem volt, hogy van még otthon földimogyoró, tévedtem... Így most nem tudtam megszórni vele a végén, de amúgy tényleg ajánlom, a finom ropogós magok szuperül kiegészítik ezt a fogást.piritott_zoldseges_rizsteszta2.jpgHozzávalók:

(4 adaghoz)

  • 500 g brokkoli
  • 150 g shimeji gomba
  • 150 g (1 közepes) sárgarépa
  • 300 g natúr tofu
  • 250 g rizstészta
  • 2 szál újhagyma
  • ¼ chili (ízlés szerint kevesebb vagy több + tálaláshoz)
  • 2 tk pirospaprika
  • ¼ tk cayenne bors (ízlés szerint)
  • 2 ek kókuszzsír
  • 2 ek szójaszósz (+ tálaláshoz)
  • kis csokor koriander
  • 1-2 tk szezámmag
  • 2-3 ek durvára aprított, sótlan pörkölt földimogyoró (Ha natúr mogyorót használsz, durván aprítsd fel, és száraz serpenyőben pár perc alatt pirístd le.)
  • 1 lime

Elkészítés:

  1. Szedd szét a brokkolit kis rózsákra (a szárát is felhasználhatod, ha kis kockákra - vagy csíkokra, mint a répát - felvágod), és forrásban lévő sós vízben főzd elő 3 perc alatt. Majd szűrd le és tedd hideg vízbe, hogy megőrizze a szép zöld színét, és még roppanós maradjon.
  2. Közben hámozd meg a sárgarépát, karikázd fel, és vágd vékony csíkokra. A gombát töröld át, vágd le a szárakat összetartó alsó részt - ezt dobd ki -, és bontsd szét a gombát.
  3. A tofut darabold fel kb. 2 centis kockákra, egy ekkora tömbből kb. 24 kis kocka lesz. Keverd ki egy mélytányérba a pirospaprikát a cayenne borssal és egy kevés sóval, majd ebbe forgasd meg a tofu kockákat. Egy nagy serpenyőt tegyél fel közepesen nagy lángon, és olvassz fel benne 1 ek kókuszolajat, ezen pár perc alatt pirítsd meg a tofu kockák mindegyik oldalát. Tedd félre őket egy tálba.
  4. Töröld ki egy papírtörlővel a serpenyőt (hogy a rátapadt pirospaprika ne égjen le később), majd olvassz fel benne még egy kanál kókuszzsírt. Adj hozzá a felkarikázott negyed chilit (ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet) az újhagymát, futtasd 1-2 percig.
  5. Jöhet mellé a sárgarépa, pár percig pirítsd, majd a gomba újabb 3-5 percnyi pirítás. Ilyenkor nem szoktam sózni, mert csak levet eresztene a zöldség, most inkább a pirítás a cél.
  6. A végén add hozzá a brokkolit is, hogy az is lepiruljon egy picit. Önts hozzá kb. 2 ek szójaszószt, facsarj 2 ek lime levet, szórd meg szezámmaggal és forgasd össze.
  7. Közben a rizstésztát a csomagolásnak megfelelően készítsd el (akár a brokkoli előfőzéséhez használt edényben), majd szűrd le. (Általában pár percig kell forrásban lévő sós vízben főzni, de van, amelyiket hideg vízben is lehet áztatni.)

Összeállítás:

Oszd szét 4 tányéron a tésztát, és halmozd mellé/rá a zöldséges keveréket, majd a tofu kockákat.

Tálalj mellé friss koriandert, felkarikázott chilit, plusz szezámmagot, durvára aprított pirított földimogyorót, lime gerezdeket és szójaszószt, így mindenki saját kedve szerint ízesítheti még.piritott_zoldseges_rizsteszta3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4514686600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KormosCsabi 2019.07.29. 12:28:24

Elkezdtem felhasználni a tofut a hús helyett, egyrészt, mert olcsóbb. www.ujsagomat.hu/aldi/ nézelődni szoktam, mert sokszor sok hiperben még akciós is a tofu, szóval imádom!

ízeknyelvén 2019.07.29. 13:27:42

@KormosCsabi: De szuper! Én azért nem tudom elhagyni a húst, de sokszor eszem csak zöldséges ételeket, és a tofuval is egyre jobban megbarátkozom.
süti beállítások módosítása