Nekem ez egy tökéletes őszi fogás. Kellemesen átmelegít, finoman krémes, nagyon jó összhangban vannak benne az ízek és látványnak sem utolsó. Imádom, ahogy a sajtmártás teljesen bevonja a tésztát, és a zöldséges-húsos feltétet megkoronázza a roppanós fenyőmag.
Szeretek úgy főzni, amikor nem teljesen vakon kell kitalálnom, mi legyen a menü, hanem kapok valami támpontot is. Mostanában eléggé rá vagyok kattanva a kéksajtra, ezért sokszor teszem például salátába, vagy használom mártogatósok fűszerezésére is. Aztán jött a kérés, hogy lehetne legközelebb valamilyen hússal kombinált kéksajtos tészta. Nagyon kedvelem a penészes sajtokból készült mártásokat, ezért is esett a választásom a tagliatelle-re, mert az ilyen széles tésztát nagyon szépen bevonja a szósz. A gomba meg a spenót szerintem nagyon jó páros, és szeretem ahogy ez a mélyzöld színű zöldség feldobja az egyébként fehér-barna ételt. Amúgy is igyekszem rá odafigyelni, hogy ilyenkor ősszel is minél több zöldséget egyek, így ebben az ételben is egyensúlyban van a zöldség és a hús aránya.
Az igaz, hogy mosogatás szempontjából nem a legpraktikusabb étel, de néha be lehet vállalni az ilyesmit, higgyétek el, megéri a végeredmény a plusz edényeket. Ráadásul időben viszont nem olyan sok elkészíteni, párhuzamosan is lehet haladni. Ebben a szürke és esős időben igazán feldobja az embert egy ilyen fogás, engem legalábbis tuti. :)Hozzávalók:
(2-3 adag)
- 10 dkg bébispenót
- 20 dkg gomba (nálam most barna csiperke)
- 30 dkg csirkemell
- 20 dkg tagliatelle
- 1 dl habtejszín
- 50 g kéksajt + kevés a tálaláshoz
- 1 ek fenyőmag
- petrezselyem felaprítva
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- Forralj vizet egy nagy lábasban a tésztának. Amíg felforr a víz, kezd el összeállítani az étel többi alkotó elemét.
- Egy kis lábasban melegítsd össze a tejszínt és a belemorzsolt sajtot. Lassú tűzön kevergesd, amíg teljesen fel nem olvad a sajt, elég ha finoman gyöngyözik, forralni nem kell. Ha kész, zárd el alatta a lángot.
- A csirkemellet tisztítsd meg, és darabold kb. 1-2 centis kockákra. A gombákat töröld át, a tönköket végét vágd le, és mérettől függően negyedeld vagy hatotold őket, hogy nagyjából a hússal egyforma méretűek legyenek. A bébispenótot öblítsd át, és hagyd lecsöpögni.
- Forrósíts fel egy nagy serpenyőt, és mindenféle zsiradék nélkül 1-2 perc alatt pirítsd át benne a fenyőmagot. Majd tedd félre.
- Ugyanebben a serpenyőbe melegíts fel egy kevés olívaolajat, majd tedd bele a csirkehúst. Sózd, borsozd, és fehéredésig süsd. Nem kell sok idő, hogy ne száradjon ki.
- Add hozzá a gombát, pirítsd át pár perc alatt, ha levet ereszt, hagyd amíg elpárolog a leve, és picit lesül, utána halmozd a tetejére a spenótot. 1-2 percre fedd le, hogy összeessen. Majd az egészet forgasd át. Kész is vagy.
- Közben fel fog forrni a tésztavíz, alaposan sózd meg. ( Az Olaszországban élő barátnőm mindig azt mondta, akkor elég sós a víz, ha mikor megkóstolod, olyan íze van, mint a tenger… :)) A tésztát a csomagolás szerinti utasítás szerint főzd al dente állagúra. Tagliatelle általában 7-8 perc.
- Szűrd le a tésztát, egy kevés főzővizet hagyj rajta. Majd öntsd rá sajtmártást, szórd meg kb. egy evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel, és az egészet forgasd össze.
- Tálalhatsz is: Szedj a sajtos tésztából egy tálba, kanalazz rá a húsos-zöldséges keverékből, szórd meg a pirított fenyőmaggal. Morzsolj még rá egy kevés kéksajtot és szórd meg plusz petrezselyemmel, végül pár csepp extra szűz olívaolaj teszi az egészet teljessé.
Igazából el tudom képzelni ezt az ételt húsmentesen is, csak a zöldségekkel megpakolva. Sőt, akár csak a sajtmártással leöntve és petrezselyem zölddel és fenyőmaggal megszórva is megállná a helyét. Utóbbi, mondjuk szuper előétel lehetne.