Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Gombás-spenótos-csirkés tagliatelle kéksajt mártással

2018. november 26. - ízeknyelvén

Nekem ez egy tökéletes őszi fogás. Kellemesen átmelegít, finoman krémes, nagyon jó összhangban vannak benne az ízek és látványnak sem utolsó. Imádom, ahogy a sajtmártás teljesen bevonja a tésztát, és a zöldséges-húsos feltétet megkoronázza a roppanós fenyőmag.keksajtos_teszta4.jpg

Szeretek úgy főzni, amikor nem teljesen vakon kell kitalálnom, mi legyen a menü, hanem kapok valami támpontot is. Mostanában eléggé rá vagyok kattanva a kéksajtra, ezért sokszor teszem például salátába, vagy használom mártogatósok fűszerezésére is. Aztán jött a kérés, hogy lehetne legközelebb valamilyen hússal kombinált kéksajtos tészta. Nagyon kedvelem a penészes sajtokból készült mártásokat, ezért is esett a választásom a tagliatelle-re, mert az ilyen széles tésztát nagyon szépen bevonja a szósz. A gomba meg a spenót szerintem nagyon jó páros, és szeretem ahogy ez a mélyzöld színű zöldség feldobja az egyébként fehér-barna ételt. Amúgy is igyekszem rá odafigyelni, hogy ilyenkor ősszel is minél több zöldséget egyek, így ebben az ételben is egyensúlyban van a zöldség és a hús aránya.

Az igaz, hogy mosogatás szempontjából nem a legpraktikusabb étel, de néha be lehet vállalni az ilyesmit, higgyétek el, megéri a végeredmény a plusz edényeket. Ráadásul időben viszont nem olyan sok elkészíteni, párhuzamosan is lehet haladni. Ebben a szürke és esős időben igazán feldobja az embert egy ilyen fogás, engem legalábbis tuti. :)keksajtos_teszta3.jpgHozzávalók:

(2-3 adag)

  • 10 dkg bébispenót
  • 20 dkg gomba (nálam most barna csiperke)
  • 30 dkg csirkemell
  • 20 dkg tagliatelle
  • 1 dl habtejszín
  • 50 g kéksajt + kevés a tálaláshoz
  • 1 ek fenyőmag
  • petrezselyem felaprítva
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Forralj vizet egy nagy lábasban a tésztának. Amíg felforr a víz, kezd el összeállítani az étel többi alkotó elemét.
  2. Egy kis lábasban melegítsd össze a tejszínt és a belemorzsolt sajtot. Lassú tűzön kevergesd, amíg teljesen fel nem olvad a sajt, elég ha finoman gyöngyözik, forralni nem kell. Ha kész, zárd el alatta a lángot.
  3. A csirkemellet tisztítsd meg, és darabold kb. 1-2 centis kockákra. A gombákat töröld át, a tönköket végét vágd le, és mérettől függően negyedeld vagy hatotold őket, hogy nagyjából a hússal egyforma méretűek legyenek. A bébispenótot öblítsd át, és hagyd lecsöpögni.
  4. Forrósíts fel egy nagy serpenyőt, és mindenféle zsiradék nélkül 1-2 perc alatt pirítsd át benne a fenyőmagot. Majd tedd félre.
  5. Ugyanebben a serpenyőbe melegíts fel egy kevés olívaolajat, majd tedd bele a csirkehúst. Sózd, borsozd, és fehéredésig süsd. Nem kell sok idő, hogy ne száradjon ki.
  6. Add hozzá a gombát, pirítsd át pár perc alatt, ha levet ereszt, hagyd amíg elpárolog a leve, és picit lesül, utána halmozd a tetejére a spenótot. 1-2 percre fedd le, hogy összeessen. Majd az egészet forgasd át. Kész is vagy.
  7. Közben fel fog forrni a tésztavíz, alaposan sózd meg. ( Az Olaszországban élő barátnőm mindig azt mondta, akkor elég sós a víz, ha mikor megkóstolod, olyan íze van, mint a tenger… :)) A tésztát a csomagolás szerinti utasítás szerint főzd al dente állagúra. Tagliatelle általában 7-8 perc.
  8. Szűrd le a tésztát, egy kevés főzővizet hagyj rajta. Majd öntsd rá sajtmártást, szórd meg kb. egy evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel, és az egészet forgasd össze.
  9. Tálalhatsz is: Szedj a sajtos tésztából egy tálba, kanalazz rá a húsos-zöldséges keverékből, szórd meg a pirított fenyőmaggal. Morzsolj még rá egy kevés kéksajtot és szórd meg plusz petrezselyemmel, végül pár csepp extra szűz olívaolaj teszi az egészet teljessé.

keksajtos_teszta.jpgIgazából el tudom képzelni ezt az ételt húsmentesen is, csak a zöldségekkel megpakolva. Sőt, akár csak a sajtmártással leöntve és petrezselyem zölddel és fenyőmaggal megszórva is megállná a helyét. Utóbbi, mondjuk szuper előétel lehetne.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3414394474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása