Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Mentás-citromos húsgolyók görög salátával

2018. szeptember 13. - ízeknyelvén

A szeptember talán az egyik legkiszámíthatatlanabb hónap az évben. Hol monszun jön, és már pulcsis zátcipős hidegek, pár napra rá pedig újra 30 fok felé kúszik a hőmérő foka, és a hosszú nadrág tuti leolvad az emberről. Ahogy azt sem tudom sokszor eldönteni reggel, miként is öltözzek fel, úgy az is folyton váltakozik, mit is ennék. Legutóbb már az őszre hangolódva készült a körtés saláta, most viszont, hogy újra visszatért a meleg, a tányérra is ehhez passzoló fogás került.fuszeres_pulykagombocok_gorogsali4.jpg

Imádom a görög salátát. Nem vagyok benne biztos, hogy ez egy hagyományos recept, sőt inkább arra tippelek - mivel sajnos nincs még helyi, személyes tapasztalatom -  hogy nem az, nekem mégis ez a változat a kedvencem. Vékonyra szeletelt zöldségek, sós feta sajt, és illatos friss oregánó. Öntetből többfélét is szoktam készíteni, ezúttal a húsgolyók miatt gondoltam ezt a joghurtos mártást, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény.

Amikor húsgolyókat készítek, általában kicsit a fasírthoz hasonlóan keverem az alapanyagokat: teszek bele tojást, és valamilyen morzsát (zsemle, kenyér, panko), hogy összeálljon, és kicsit szilárdabb golyókat formálok. Ha serpenyőben süti az ember, nem is árt, mert a rázogatás, forgatás közben könnyebben szétesik, ha laza a keverék. Az elmúlt években viszont kitapasztaltam, hogy igazából elhagyhatom a morzsát, ha nem teszek bele tojást sem, hiszen nagyrészt ezt kompenzálja a sűrítő anyag. Higgyétek el, így sem esnek szét a golyócskák, főleg, hogy nem is serpenyőben sütöm, így nem kell folyamatosan forgatni és plusz zsiradékot sem kell használnom. Helyette sütőpapírral bélelt tepsiben, sütőben készítem el a golyócskákat, így jóval egészségesebb variációt készíthetek, ami legalább annyira finom. A pulykacomb elég szaftos húsrész ahhoz, hogy ne száradjon ki sütés közben, ezért szerintem jobb és ízletesebb választás, mintha mellét használnánk fel.

Persze a saláta és húsgolyók külön-külön is megállják a helyüket, de ebben az ízesítésben nagyon jó párost alkotnak. Úgy néz ki kitart még a jó idő, ilyenkor szívesen eszem ilyen könnyű hús+saláta ételeket.fuszeres_pulykagombocok_gorogsali.jpgHozzávalók:

(3-4 adaghoz)

Húsgolyókhoz

(20 db)

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált pulykacomb
  • 2 kk aprított menta
  • ½ citrom lereszelt héja
  • ¼ kk só
  • frissen őrölt feketebors
  • 1 ek kókuszolaj

Salátához

  • 1 fej lila hagyma
  • ½ uborka (~20 dkg)
  • 20 dkg paradicsom
  • 10 dkg fekete olívabogyó
  • 10 dkg feta sajt
  • 10 dkg görög joghurt
  • 2 ek citromlé
  • 1 ek olívaolaj
  • 1-2 kk oregánó (legjobb a frissen aprított)
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Húsgolyók

  1. Aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát nagyon finomra. Egy evőkanálnyi kókuszzsírt tegyél egy kis serpenyőbe, és párold benne üvegesre a vöröshagymát, majd a végén keverd hozzá a fokhagymát, és 1-2 percig süsd együtt is őket. Tedd félre hűlni.
  2. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  3. Egy villával keverd össze a darált húst a fűszerekkel és a kihűlt hagymával, majd formázz belőle 20 dió nagyságú golyócskát, és tedd őket a sütőpapíros tepsire.
  4. Süsd 18-20 percig, kb. fél időben forgasd át a golyókat. A végén kapcsold fel a sütőt 250°C, grill fokozatra. Ilyenkor már érdemes rázogatni a tepsit, hogy minden oldalon egyformán piruljanak.
  5. Szedd őket egy papírtörlőre.

Saláta

  1. A lila hagymát pucold meg, és szeleteld olyan vékonyra, amennyire csak tudod. Szedd karikákra, locsolj rá 1 ek citromlevet és tedd félre. (Így kicsit puhul, és veszít az intenzív csípősségéből.)
  2. A többi zöldséget - paradicsomot, uborkát, olívabogyót - is karikázd fel, tedd az egészet egy tálba, forgasd össze a hagymával, és morzsold rá a feta sajtot.
  3. Az öntethez alaposan keverd ki a görög joghurtot 1 ek citromlével, 1 ek olívaolajjal és a frissen felaprított oregánóval, sóval és borssal.

Tálalás:

Szedj egy tányérra a salátából, pakolj rá 5-6 golyócskát, és locsold meg a joghurtos öntettel. Szórd meg oregánóval és/vagy mentával.fuszeres_pulykagombocok_gorogsali3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9914230259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.15. 21:39:02

Profi recept, picit meglepődtem a Menta dolgon, de istenien hangzik.
www.ujsagomat.hu/lidl/akcios-ujsag-csutortoktol-13-09-2018/

ízeknyelvén 2018.09.17. 13:03:16

@takacsveca93: Köszönöm szépen! :) Tudom, elsőre tényleg elég furcsának tűnhet, de a menta nagyon jól tud működni a húsok fűszerezésénél. Ha kipróbálod, szívesen veszem a visszajelzést. :)
süti beállítások módosítása