Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Igazi lélekmelegítő fogás klasszikus alapanyagból, de csöppet sem klasszikus ízesítéssel

Ázsiai fűszerezésű brokkolikrémleves kókusszal

2018. február 14. - ízeknyelvén

Szerintem már többször említettem a szolid krémleves mániámat. Gyors, egyszerű, finom, számos variációban létezik. Alapvetően elég egy nagyobb adag a kedvenc zöldségünkből (vagy akár többféléből), alaplé (vagy jobbféle leveskocka, pl.: bio), némi só, bors, esetleg szerecsendió, hogy szuper ízeket kapjunk. Azonban mint mindennel, ezzel is úgy vagyok, hogy néha ki kell mozdulni a komfortzónánkból, és valami újat kipróbálni. Így egy merészebb kísérlet eredményeképpen született meg ez a brokkolikrémleves, gyömbérrel, curryval és kókusszal ízesítve. Tanulság: igenis nem árt néha újítani!kokuszos_brokkolikremleves2.jpgMég masszívan tart a tél, de ha már tart, komolyan jobban örülnék neki, ha legalább rendesen havazna (és meg is maradna), de sajnos ez a városban nem túl esélyes. Az idő inkább nyirkos és esőbe hajló, szeles és hideg, ilyenkor aztán könnyű lerobbanni. Egy hosszabb kinti program után remekül átmelegít egy bögre forró leves, vagy jó kúra tud lenni, ha már beütött a baj. Nem mellesleg kellemesen el is telít, mégis átlagosan kevesebb kalóriát tartalmaz egy főfogásnál. Így ha ezzel indítjuk az étkezést, már sokat teszünk azért, hogy egészségesebben étkezzünk.

Egyszer csak bekattant ez a kókusz-brokkoli párosítás, végülis az ázsiai ételekben is sokszor van brokkoli, akkor meg miért ne működhetne egy levesben is. Ha bizonytalan vagyok, mindig utána olvasgatok, és most is megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok ilyen elvetemült. Donna Hay-t nagyon kedvelem, a recept eredetije Tőle származik, ezt alakítottam kicsit a saját ízlésemnek megfelelően.

Néhány dolog fontos ennek az ételnek az elkészítésénél. Ha igazán intenzív ízeket szeretnénk, akkor kicsit le kell sütni a fűszereket, hagyma utána gyömbér, curry, sőt a lime lereszelt héja is mehet 1-2 percre pirulni, így lesz az igazi. Másrészt használjátok fel az egész brokkolit, ne csak a rózsáit, hanem a szárát is. Ha apró kockára vágjátok, és előbb teszitek fel főni, ez a része is megpuhul, még jobb lesz a leves. Nem utolsó sorban pedig bár krémlevesről beszélünk, nem kell szétfőzni a zöldségeket! A kisebb rózsákra szedett brokkoli hamar megpuhul, a spenótnak pedig pár perc elég, hogy összeessen, utána a turmix elvégzi a dolgát, több íz és vitamin marad benne így.kokuszos_brokkolikremleves3.jpg

Hozzávalók:

 (4 adag)

  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 1 ek aprított gyömbér
  • 1 kk currypasta
  • 1 lime lereszelt héja, és fél leve
  • 1 kk só
  • 1 fej (50 dkg) brokkoli
  • 1 liter víz
  • 75 g bébispenót
  • 1 dl kókusztej + tálaláshoz
  • kókusz chips
  • koriander

Elkészítés:

  1. Tegyél fel egy nagyobb lábast közepes lángra egy kanálnyi kókuszzsírral, majd borítsd bele a felaprított hagymát és szárzellert, és néhány perc alatt párold üvegesre.
  2. Közben öblítsd át a brokkolit, szedd kisebb rózsákra, a szára végét vágd, le, a többi részét kockázd fel. Pucold meg a gyömbért is, és kockázd fel.
  3. Ha megpárolódott a hagyma, add hozzá a gyömbért, a curryt és a lime lereszelt héját, majd néhány perc alatt pirítsd le.
  4. Borítsd bele a brokkoli szárát, sózd meg, önts rá egy liter vizet, és forrald össze, utána tedd bele a brokkoli rózsákat, főzd kb. 10 percig, add hozzá a spenótot is rotyogtasd további 5 percig.
  5. Vedd le a tűzről, és botmixerrel turmixold simára, öntsd hozzá a kókusztejet, facsrd bele egy fél lime levét, és keverd jól össze. Kóstold meg, ha kell még sózd meg.
  6. Tálald egy kókusztejjel meglocsolva, egy kevés kókusz chipssel és frissen aprított korianderrel megszórva.

Tudom, hogy valóban szokatlan kombinációnak tűnik, de higgyétek el, működik, tegyetek egy próbát.

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr3813668136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.02.16. 09:38:38

Köszi az érdekes receptet!
Úgy látom, a kókusz chips nem lett megpirítva, pedig picit azt is érdemes:
glutenfreeonashoestring.com/wp-content/uploads/2012/03/toasted-coconut-chips-1024x682.jpg

ízeknyelvén 2018.02.16. 22:50:03

@Attilajukkaja: Köszönöm a visszajelzést és a tippet. :) Általában meg szoktam pirítani én is,ennél a receptnél most úgy éreztem így nyersen még jobban passzol,de majd kipróbálom. Remélem Te is a receptet.
süti beállítások módosítása