Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Tökmagos cukkinikrém

2017. december 14. - ízeknyelvén

Néhány jó mártogatós vagy szendvicskrém recept mindig jól jön a tarsolyban, ha egy könnyű vacsorára vágyunk, vagy épp vendégeket várunk, és szeretnénk őket meglepni valami finomsággal. Sokféle zöldség lehet az alapja egy ilyen krémnek, számomra például megunhatatlan a klasszikus padlizsánkrém. Néhány éve azonban találtam egy cukkinis variációt, amit tovább formáltam a saját ízlésem szerint, és az egyik új kedvencem lett. És nem csak hidegen! Ha kifőzöl egy adag tésztát, akár azzal is összeforgathatod, és kész is a gyors ebéd.tokmagos_cukkinikrem3.jpg

Bár tényleg nem tudok a padlizsánnal betelni, de az én verziómban azért sül vagy egy órát, mielőtt neki lehet állni az összeállításnak, és ezt nincs mindig türelmem kivárni. A cukkini vékonyan szeletelve alig 10 perc alatt megsül, és csak egy egészen kevés kókusz vagy olívaolaj kell hozzá, aztán már lehet is ízesíteni. Mostani verzióban pirított tökmagot és egy kevés tökmagolajat kevertem hozzá, ettől még karakteresebb ízt és még zöldebb színt kapott.

A tökmag ráadásul az olajos magvak közül is az egyik legjobb nassolnivaló. Alacsony a kalóriatartalma, cserébe fehérjében és vitaminokban is igen gazdag, például jó sok C-vitamin van benne. Ezeken kívül sok rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, a benne lévő magnézium pedig segíti a vércukorszintet megfelelő szinten tartani, és ha hihetünk a sokszor hangsúlyozott jótékony hatásának, akkor a nyugodt alvásban is segít. (Lehet ki is próbálom majd, hogy elrágcsálok néhány tökmagot lefekvés előtt, az év végi hajtásban, rám férne egy jó alvás…)

Hozzávalók:

  • 1 közepes cukkini
  • 1 kis vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 ek kókusz-/olívaolaj
  • 20 g tökmag
  • 1-2 ek natúr (görög) joghurt
  • 1 citrom héja + 4-5 kk citromlé
  • 1 kk tökmagolaj
  • só, frissen őrült bors

Tálaláshoz:

  • kedvenc pékárud, 1-2 retek

vagy

  • hosszú csíkokra vágott sárgarépa, zeller, uborka mártogatósnak

vagy

  • egy-két adag frissen kifőzött tészta

Elkészítés:

  1. Vegyél elő egy nagy serpenyőt, és még szárazon pirítsd le benne a tökmagot.
  2. A cukkinit hosszában vágd négyfelé, aztán vékonyan szeleteld fel, a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel.
  3. Önts egy kevés kókusz-/olívaolajat az előbb használt serpenyőbe, és pirítsd le rajta a hagymákat, aztán add hozzá a cukkinit, sózd, borsozd és kb. 10 perc alatt néha átforgatva süsd össze.
  4. Borítsd cukkinis hagymás keveréket egy tálba, add hozzá a tökmag ¾-ét, a tökmagolajat, egy citrom lereszelt héját és botmixerrel kezd el összeturmixolni.
  5. Innentől kezdve jön a kóstolás és az állag eltalálása. Adagolj hozzá joghurtot, és citromlevet, kóstolgasd, ha kell még fűszerezd.

Eldolgozhatod egészen krémesre, vagy hagyhatod darabosabb állagúra is. A félretett tökmagot akár bele is keverheted a krémbe, vagy a tetejére szórhatod.tokmagos_cukkinikrem4.jpg

Ha szendvicsként tálalod, remekül megy hozzá a vékonyra szeletelt retek, ha mártogatósnak készíted, csak kanalazd át egy szép tálkába, és adj mellé minden féle hosszúkásra vágott zöldséget. Vagy, ahogy korábban írtam, remek tészta feltét lehet, akár  húsmentes vagy húsos verzióban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9013500969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása