Megérkezett a tél. Beköszöntött a december, először havazott (lassan kénytelen leszek én is beismerni, hogy le kéne cserélni a bőrdzsekit télikabátra…), és hétvégén már az első adventi gyertyát is meggyújtjuk majd. Szeretek minden évben új recepteket kipróbálni, kísérletezve még különlegesebbé tenni egy-egy fogást. Már karácsonyi hangulatban készítettem ezeket a tésztakosárkákat, az angolok klasszikus ünnepi főételét kicsit megbolondítva. Ebben a formában elegáns előétel lehet karácsonykor, vagy mutatós fogás egy ünnepi vacsora partyn.
A Wellington bélszínről talán már mindenki hallott, hagyományosan leveles tésztába és finom sonkába tekerik be a gombás töltelékkel körülölelt, kérgesre sütött húst, majd így sütik össze, végül szeletekre vágva tálalják. Az alapanyagok tekintetében most darált marhacombra cseréltem a bélszínt, egyrészt, mert az volt otthon, másrészt mert úgy gondoltam ebbe a kosárka formába jobban passzol töltelékként. Muffin forma megint remekül jött, ennek mélyedéseit béleltem ki a leveles tésztából kivágott körökkel, aztán serrano sonkával, nyersen bekevert marhával és kakukkfüves gombával pakoltam meg. A mini pitéket pedig különböző módon borítottam be, kiélve a dekoráló mániám, ami ilyentájt még hatványozottabban jellemző rám. Nem tehetek róla, ezt teszi velem a karácsony…
Ez a kedvenc évszakom, és azon belül is a kedvenc időszakom az évben. Szeretem a pokrócba bújós forró csokizós, filmnézős estéket, a forralt borozós, csajos traccspartikat, barátoknak ünnepi vacsorát főzni, sütit sütni, házilag ehető/iható ajándékokat készíteni, csomagolni, örömet szerezni a szeretteimnek, a lakást téli köntösbe öltöztetni, fát díszíteni, tojáslikőrt inni…ohh és még sorolhatnám! Úgyhogy ilyen, és ehhez hasonló receptekre számíthattok a következő hetekben. Mutatok majd néhány gasztro ajándék ötletet, a kedvenc karácsonyi sütijeim közül néhányat és olyan elő- és főételeket, amiket ilyenkor nagyon szeretek elkészíteni.
Hozzávalók:
- kosárkához)
- 1 csomag leveles tészta
- 20 dkg marha comb darálva
- 20 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6 szelet serrano sonka
- 1 ek kakukkfű
- 1-2 ek olívaolaj
- 1 kk wurchester szósz
- snidling
Tálaláshoz:
- zöld salátakeverék
- citromlé, mustár, olívaolaj, só, frissen őrült bors
Elkészítés:
- Készíts elő egy muffin formát, és melegítsd elő a sütőt 170°C-ra.
- A gombát mosd át, és szeleteld apróra, a hagymát is aprítsd finomra.
- Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, párold övegesre a hagymát néhány perc alatt.
- Add hozzá a gombát, sózd, borsozd, morzsold rá a kakukkfüvet. Kezd el összesütni. Először levet fog ereszteni, pirítsd addig, amíg ez elpárolog, és a gomba lepirul.
- Közben egy tálban villa segítségével keverd ki a darált marhahúst egy kevés borssal és wurchester szósszal.
- Tekerd szét a leveles tésztát, vágj ki 6 – muffin formánál kb. 3 centivel nagyobb átmérőjű – kört, és béleld ki a mélyedéseket úgy, hogy a peremig érjen.
- Fektess mindegyikre egy szelet sonkát, kanalazd bele marhahúst, majd a gombás tölteléket.
- Hajtsd rá a sonka másik felét, majd fedd be, és díszítsd kedved szerint a maradék tésztával.
- Előmelegített sütőben süsd pirosra kb. 25-30 perc alatt.
- A salátához készíts dresszinget. Keverj össze kb. egy kk citromlevet egy kk mustárral és egy ek olívolajjal, sózd, borsozd. Végül forgasd össze a salátával és tálald a kosárkák mellé.
Bár azt mondtam, remek karácsonyi fogás lehet, de még olyan messze van... Az advent már az ünnepi előkészületek időszaka. Készítsd el ezt a fogást valamelyik vasárnapi ebéd alkalmával, hiszen minden gyertyagyújtás egy kis előünnep, a rohanós hétköznapokat és sűrű hétvégéket záró pihenés ideje. Ennyi kényeztetés mindenkinek kijár.