Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Több mint víz – Ital variációk hidegen-melegen

Mentás-gránátalmás limonádé és pikáns gyömbértea

2017. november 16. - ízeknyelvén

Testünk 50-60%-a víz. A napi kellő mennyiségű folyadékbevitel kiemelten fontos. A megfelelő hidratálás kívül-belül egészségesebbé tesz. Ezeket a – már közhelyesnek számító – mondatokat biztosan sokszor hallottátok. Azt mondják naponta legalább 2-3 liter folyadékot kéne a szervezetünkbe juttatni, annak, aki aktívan sportol, fizikai munkát végez, akár ennél többet is. De mi legyen az a napi több liter? Most két kedvenc (és nagyon egyszerű) variációmat mutatom meg, amik remek alternatívák, ha ízekkel teli, mégis cukor és mindenféle adaléknélküli „üdítőre” vágyunk. Azt javaslom, variálj bátran a gyümölcsökkel, kísérletezz a fűszerezéssel. Képzelet határa a csillagos ég!

gyomberes-citromos_ital2.jpg

Én abszolút víz párti vagyok, de a sima csapvizet, ásványvizet azért meg tudom unni. Arról nem is beszélve, hogy ebben a hűvös időben jól tud esni egy bögre, forró ital, ami nem tea. Utóbbi nálam annyira összekapcsolódott a betegség tudatával, érzésével, hogy csak akkor iszom, ha már tényleg lerobbantam. Egy bögre tea nálam maga a beismerés. 

Emiatt az elmúlt időszakban elkezdtem itthon mindenféle ízesített vizet keverni. A legegyszerűbb házi limonádéval kezdtem, ami cukormentes variációban – valljuk be – igazából csak citromos víz. Aztán jött a különböző citrusok párosítása, majd mindenféle egyéb gyümölcs és fűszer. Így nem csak ízt, de valamennyi plusz vitamint is csempésztem egy pohár frissítőbe. Van itthon egy nagy, körülbelül másfél literes kancsóm, amibe előre bekeverem az aktuális kedvencemet, így nem kell poharanként bajlódni vele. Higgyétek el, nem hátrány, mert sokkal gyorsabban fogy el, mint a sima víz. Ha vendégeket vársz, egy színpompás üdítő kancsóban szervírozva, néhány szem egész gyümölccsel díszítve az asztal dísze is lehet, palackba töltve pedig a munkahelyedre is magaddal viheted. 

Mentás-gránátalmás limonádé

granatalmas_mentas_udito2.jpg

Hozzávalók:

(1-1,5 liter)

  • 1 gránátalma
  • 1-2 lime leve
  • 5-6 mentalevél
  • 1-1,5 liter víz

Elkészítés:

  1. Vágd félbe, és facsard ki a lime-ok levét. Majd tedd ugyanezt a gránátalmával is. (Utóbbival érdemes vigyázni, mert nagyon tud fröcskölni és fog a leve. Érdemes kézi- vagy gépi facsarót használni, vagy vegyél fel előtte piros pólót. J )
  2. Aprítsd fel a mentaleveleket, szórd a kancsóba. Önts rá 1-2 deci forró vizet, ezzel elkezded kioldani az aromákat.
  3. Öntsd hozzá a lime és gránátalma levet, majd töltsd tele a kancsót hideg vízzel, és tedd hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Ha az egészhez csak forró vizet adsz, meleg italnak sem utolsó!

Pikáns gyömbértea

gyomberes-citromos_ital.jpg

Hozzávalók:

(1-1,5 liter)

  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 citrom/lime
  • 10 szem szegfűbors
  • 1-1,5 liter víz

Elkészítés:

  1. Alaposan mosd meg a citromot/lime-ot és a gyömbért is, majd mindkettőt vékonyan szeleteld fel.
  2. Tedd őket egy lábasban, add hozzá a szegfűborsot, majd öntsd fel vízzel, és forrald fel. Egy-két percig hagyd rotyogni, majd tedd félre.

Fogyaszthatod forrón, de kihűtve szintén remek frissítő. Ha szereted a pikáns, csípős ízvilágot hagyd a vízben a gyömbért, szegfűborsot, citromot. Ahogy összeérik, még jobban kijönnek az ízek. De le is szűrheted, ha enyhébb ízre vágysz.  

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4013277007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása