Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

A spárga szezon margójára, ezúttal egy kis ázsiai csavarral

Spárgával és gombával töltött szezámmagos csirkecombok mézes-szójás pácban

2017. június 08. - ízeknyelvén

Nem tudok betelni a spárgával! Az elmúlt hetekben rengetegszer ettem: grilleztem különböző ételek köreteként, saláták kiegészítőjeként, készült belőle finom krémleves is, és bevallom néha nyersen is megettem egy-egy vékony, roppanós zöld spárgát, annyira finom volt.  Eddig viszont mindig a klasszikus ízesítés dominált, hiszen már kevés só, bors és olívaolaj is abszolút elegendő hozzá. Egy idő után, mégis valami újra vágyik az ember, és mivel nagyon kedvelem a keleties ízeket, jött az ötlet, hogy ez a remek zöldség is része lehetne egy ilyen fogásnak. Nagy sajnálatomra elérkezik a szezon vége, és ha még Ti is szívesen kipróbálnátok egy utolsó spárgás receptet, csak ajánlani tudom ezeket a töltött csirkecombokat.

azsiai_spargas_csirke4.jpg

Sokszor nem döntöm el előre, mit főzök, hanem az itthon lévő alapanyagokból kreálok valamit. Az elmúlt években sokféle fűszert, száraz alapanyagot is beszereztem, folyton frissítem, pótlom a készletet. Már meséltem, hogy elég pici a lakásom, ezért sajnos nincs kamrám, de azt kell mondanom, hogy egy jó méretű komód és némi leleményes helykihasználás csodákra képes.  Volt még itthon egy fél csomag spárga, néhány fej gomba és csirke felsőcomb, az alapanyagokkal teli komódfiókomban kutatva pedig hamar összeállt a kép. Ott volt a szójaszósz, a méz, a szezámmag, a többféle lehetőség közül pedig végül a jázminrizst választottam, és már össze is állt a fejemben ez az ázsiai hangulatú fogás.

Hozzávalók:

 (3 adaghoz)

Töltött csirkecombokhoz

  • 6 felső csirkecomb
  • kb 20-25 dkg spárga
  • 4-5 fej kisebb gomba, kb 5-10 dkg
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só,bors
  • 1-2 ek szezámmag

Köret

  • 20 dkg jázminrizs
  • 350 ml víz
  • zöldségek: spárgaszár, gomba tönk
  • 1 újhagyma
  • kókuszzsír

Elkészítés:

Csirke

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, amíg bemelegszik, előkészítheted a husit.
  2. A csirkecombokat mosd meg, majd törölgesd szárazra, és egy vékonyabb késsel válaszd el a bőrét a húsától, így alakítsd ki kis zsebeket.
  3. Mosd meg a spárgát, majd a fás részét törd le, a fejétől indulva kb. 10 centi hosszú darabot vágj le, a szár hátralévő részét tedd félre. A gombákat is töröld át, törd ki a tönkjeit - ezeket se dobd ki - a gombafejeket pedig szeleteld fel.
  4. Jöhet a csirkék megtöltése: minden comb bőre alá dugdoss be 4-5 szelet gombát, és a tetejükre ugyanennyi spárgát, úgy, hogy a spárgafejek kilógjanak.
  5. Egy kis tálkában keverd össze az olívaolajat, a szójaszószt, a mézet, a zúzott fokhagymát, sót és frissen őrölt borsot. Helyezd a töltött csirkecombokat egy néhány centi magas falú tepsibe, majd egy ecset segítségével kend be őket alaposan a páccal. Ha belefér az idődbe pihentesd egy órát.
  6. Majd szórd meg az egészet szezámmaggal, és süsd 45-50 perc alatt puhára. Közben néhányszor locsold meg a lefolyó mártással, ettől a bőre is finom ropogósra sül.

azsiai_spargas_csirke5.jpg

Köretek

Amíg sül a hús, elkészítheted a köreteket. Nem akartam semmit sem veszni hagyni, ezért a spárgaszárakat és a gombák tönkjét is felhasználtam.

  1. Főzd meg a rizst: jó alaposan mosd át a szemeket, tegyél egy kiskanálnyi kókuszzsírt egy kis lábasba, és picit pirítsd át őket. Öntsd fel vízzel, sózd meg. Fedd le és forrald fel, majd közepes lángon főzd kb. 10-15 perc alatt puhára. Tedd félre.
  2. Egy kis serpenyőbe tegyél egy kiskanálnyi kókuszzsírt, és kezd el hevíteni. Karikázd fel az újhagymát, a spárga félretett szárát és gombatönköket, majd mindent dobj rá a felolvadt kókuszzsírra, picit sózd meg, és 5-10 perc alatt pirítsd át őket. A hús szaftjából hozzáönthetsz egy kanálnyit, ettől még ízesebb lesz.

Szedj egy tálba a rizsből, jöhet rá egy-két töltött csirkecomb, és kanalazz rá a pirított zöldségekből is. Ezzel a finom ebéddel otthon is könnyen megteremtheted az ázsiai hangulatot, hogy illően búcsúztasd el a spárga szezont.

azsiai_spargas_csirke2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7012565825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása