Úgy néz ki, végre tényleg megérkezett a tavasz, szerintem már nagyon itt volt az ideje. Hogy miért vártam ennyire ezt az időszakot? Végre jó idő van, az a kellemes, császkálós, „elég maximum egy dzseki” idő, lehet mindenféle szabadtéri programot szervezni: koncertre, kirándulni menni, kerti paryn sütögetni. A piacok kínálata is egyre szélesebb és színesebb, rengeteg a finom, friss alapanyag. Nagyon szeretek grillezni, de sajnos otthon nincs rá lehetőségem a szó klasszikus értelmében. Van cserébe egy elég jól bevált eszközöm: a grill serpenyőm. Bár a faszenes sütögetést nem lehet felülmúlni, de akinek – hozzám hasonlóan – nincs kertje vagy legalább egy jó kis erkélye, kénytelen okos megoldásokkal megteremteni ezt a hangulatot. A megsütött húsok mellé mindig szívesen párosítok valamilyen mártogatóst vagy szószt, jöhet mellé saláta vagy más zöldség, és – ha már szezonja van – az újkrumpli remek köret.
Bár a grillezett zöldségekkel nem lehet mellélőni, most szerettem volna kicsit elrugaszkodni a hagyományos ízvilágtól. Vettem egy szép nagy ananászt a múlt héten, és ez beindította a fantáziámat. Kedvelem az egzotikus ízeket, ezért a csirkehúst citrom és lime héjával pácoltam, a gyümölcsből pedig chutney készült, gyömbérrel, chilivel és a citrusok levével. Az egészet megkoronázta egy halomnyi újkrumpli és egy szép nagy adag zöld saláta.
Remek fogás akár ebédre is, vagy hívd át a barátokat, és csapjatok egy közös grillpartyt a nappaliban, vagy persze a kertben, ha tehetitek. Készítsd el előre a chutney-t, pácold be a husit, fűszerezd a krumplit, és ha megjöttek a többiek indulhat a közös sütögetés.
Hozzávalók:
(4 főre)
Csirkenyársakhoz
- 50 dkg csirkemell
- 1 lime héja
- 1 citrom héja
- só, bors, olívaolaj
Ananász chutney
- 1 ek kókuszzsír
- 2 újhagyma
- 1 kis chili (ízléstől függően)
- 1 ujjnyi gyömbér
- 40 dkg ananász (lehetőleg friss, de használhatsz konzervet is, csak kerüld a cukros verziót)
- 1-2 ek méz
- 1 lime leve
- ½ citrom leve
- 6-7 mentalevél
- só
Tálaláshoz:
- 40 dkg új krumpli
- só, bors, olívaolaj
- zöld saláta
Elkészítés:
Csirkenyársak
- Készítsd el a pácot: egy mélytányérba önts 2-3 ek olívaolajat, sózd és borsozd, és reszeld bele a citrusok héját.
- A csirkemellet tisztítsd meg, vágd hosszú csíkokra, és forgasd bele a pácba.
- Tedd néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe, hogy hús jól magába szívhassa az ízeket.
- Sütés előtt hullámosan szúrd fel a csirke csíkokat a nyársakra, és felforrósított grill serpenyőben oldalanként néhány perc alatt süsd szép pirosra.
Ananász chutney
- Az ananászt és a gyömbért pucold meg, kockázd fel apróra, az újhagymát a zöldjével együtt vágd karikákra, a chilit magozd ki, vágd ki az ereit, és szintén karikázd fel. A mentaleveleket vágd csíkokra.
- Egy kis lábasban forrósítsd fel a kókuszzsírt, dobd rá a hagymát, chilit, gyömbért, és pirítd néhány percig. Utána add hozzá az ananászt, a lime és a citrom levét, a mentaleveleket, a mézet, majd sózd meg és rotyogtasd 15-20 percig. Ha kell az arányokon még igazíthatsz közben, akkor igazán finom, ha egyensúlyba kerül az édes, a savanyú és a pikáns-csípős íz.
- Tálalásnál még apríthatsz rá friss mentát és chilit.
Újkrumpli
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Jó alaposan mosd meg a krumplikat, és vágd őket félbe, az egészen aprókat akár egyben is hagyhatod.
- Borítsd a krumplikat egy tepsibe, vágott felükkel felfelé, sózd, borsozd, locsold meg egy kevés olívaolajjal. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.
Minden elkészült alkotóelemet halmozz egy nagy deszkára vagy tálra, és tedd az asztal közepére, így mindenki a saját ízlése szerint pakolhatja meg a tányérját. Keverj be mellé egy nagy kancsó limonádét, hűts be pár üveg sört vagy bort fröccsnek, és kezdődhet a kertiparty a nappaliban.