Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Citrusos csirkenyársak, ananász chutney, újkrumpli, friss saláta

Induljon a grillparty, akár a nappaliban is

2017. május 15. - ízeknyelvén

Úgy néz ki, végre tényleg megérkezett a tavasz, szerintem már nagyon itt volt az ideje. Hogy miért vártam ennyire ezt az időszakot? Végre jó idő van, az a kellemes, császkálós, „elég maximum egy dzseki” idő, lehet mindenféle szabadtéri programot szervezni: koncertre, kirándulni menni, kerti paryn sütögetni. A piacok kínálata is egyre szélesebb és színesebb, rengeteg a finom, friss alapanyag. Nagyon szeretek grillezni, de sajnos otthon nincs rá lehetőségem a szó klasszikus értelmében. Van cserébe egy elég jól bevált eszközöm: a grill serpenyőm. Bár a faszenes sütögetést nem lehet felülmúlni, de akinek – hozzám hasonlóan – nincs kertje vagy legalább egy jó kis erkélye, kénytelen okos megoldásokkal megteremteni ezt a hangulatot. A megsütött húsok mellé mindig szívesen párosítok valamilyen mártogatóst vagy szószt, jöhet mellé saláta vagy más zöldség, és – ha már szezonja van – az újkrumpli remek köret.citrusos_csirkenyars_ananaszcsatni2.JPG

Bár a grillezett zöldségekkel nem lehet mellélőni, most szerettem volna kicsit elrugaszkodni a hagyományos ízvilágtól. Vettem egy szép nagy ananászt a múlt héten, és ez beindította a fantáziámat. Kedvelem az egzotikus ízeket, ezért a csirkehúst citrom és lime héjával pácoltam, a gyümölcsből pedig chutney készült, gyömbérrel, chilivel és a citrusok levével. Az egészet megkoronázta egy halomnyi újkrumpli és egy szép nagy adag zöld saláta.

Remek fogás akár ebédre is, vagy hívd át a barátokat, és csapjatok egy közös grillpartyt a nappaliban, vagy persze a kertben, ha tehetitek. Készítsd el előre a chutney-t, pácold be a husit, fűszerezd a krumplit, és ha megjöttek a többiek indulhat a közös sütögetés.

Hozzávalók:

 (4 főre)

Csirkenyársakhoz

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 lime héja
  • 1 citrom héja
  • só, bors, olívaolaj

Ananász chutney

  • 1 ek kókuszzsír
  • 2 újhagyma
  • 1 kis chili (ízléstől függően)
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 40 dkg ananász (lehetőleg friss, de használhatsz konzervet is, csak kerüld a cukros verziót)
  • 1-2 ek méz
  • 1 lime leve
  • ½ citrom leve
  • 6-7 mentalevél

Tálaláshoz:

  • 40 dkg új krumpli
  • só, bors, olívaolaj
  • zöld saláta

citrusos_csirkenyars_ananaszcsatni.JPGElkészítés:

Csirkenyársak

  1. Készítsd el a pácot: egy mélytányérba önts 2-3 ek olívaolajat, sózd és borsozd, és reszeld bele a citrusok héját.
  2. A csirkemellet tisztítsd meg, vágd hosszú csíkokra, és forgasd bele a pácba.
  3. Tedd néhány órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe, hogy hús jól magába szívhassa az ízeket.
  4. Sütés előtt hullámosan szúrd fel a csirke csíkokat a nyársakra, és felforrósított grill serpenyőben oldalanként néhány perc alatt süsd szép pirosra.

Ananász chutney

  1. Az ananászt és a gyömbért pucold meg, kockázd fel apróra, az újhagymát a zöldjével együtt vágd karikákra, a chilit magozd ki, vágd ki az ereit, és szintén karikázd fel. A mentaleveleket vágd csíkokra.
  2. Egy kis lábasban forrósítsd fel a kókuszzsírt, dobd rá a hagymát, chilit, gyömbért, és pirítd néhány percig. Utána add hozzá az ananászt, a lime és a citrom levét, a mentaleveleket, a mézet, majd sózd meg és rotyogtasd 15-20 percig. Ha kell az arányokon még igazíthatsz közben, akkor igazán finom, ha egyensúlyba kerül az édes, a savanyú és a pikáns-csípős íz.
  3. Tálalásnál még apríthatsz rá friss mentát és chilit.

Újkrumpli

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
  2. Jó alaposan mosd meg a krumplikat, és vágd őket félbe, az egészen aprókat akár egyben is hagyhatod.
  3. Borítsd a krumplikat egy tepsibe, vágott felükkel felfelé, sózd, borsozd, locsold meg egy kevés olívaolajjal. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.

citrusos_csirkenyars_ananaszcsatni4.JPG

Minden elkészült alkotóelemet halmozz egy nagy deszkára vagy tálra, és tedd az asztal közepére, így mindenki a saját ízlése szerint pakolhatja meg a tányérját. Keverj be mellé egy nagy kancsó limonádét, hűts be pár üveg sört vagy bort fröccsnek, és kezdődhet a kertiparty a nappaliban.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr4112505991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása