Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Paradicsomos tarte tatin

2022. szeptember 29. - ízeknyelvén

Ez az utolsó paradicsomos receptem a szezonra, azt hiszem… Mondtam, hogy nehezen búcsúzom a paradicsomtól, nagy kedvencem. Ebben a receptben pedig tényleg valami zseniális dolog történik. A végeredmény egyszerre édes, savanykás, sós és pikáns, a karamellizált lilahagyma, a sült paradicsom, a balzsamecet, a krémes fokhagyma és a friss bazsalikom tökéletes összhangban pompázik a leveles tészta tetején, vagy alatt? Na igen, mert ez is egy fordított tarte tatin…paradicsomos_tarte_tatin_2.jpeg

Ha egyszerű megoldásokkal látványos fogásokat szeretnék tálalni, akkor két francia alaprecept: a galette és a tarte tatin tökéletes választás. Számos variáció lehetséges tölteléknek, galette-hez készülő omlós tészta összeállításánál csak a tarte tatin-hoz használt bolti leveles tészta a még egyszerűbb választás. Mindig elhatározom, hogy legalább egyszer tényleg csinálok majd itthon is a leveles tésztát, de még mindig nem szántam rá magam.

Visszatérve erre a mostani receptre. A tarte tatin mindenféle gyümölccsel nagyon jól működik, a körtés változat receptjét megtaláljátok már a blogon, az nagy őszi favorit. Viszont a zöldséges változat már kicsit más ügy. Régóta ki szerettem volna próbálni hagymás vagy paradicsomos változatban. Tudom, a paradicsom amúgy is kérdéses besorolású, és lehet pont emiatt is működik jól, de ettől függetlenül volt bennem némi izgalom, hogy milyen lesz a végeredmény. Nem csalódtam, valami isteni! A töltelékbe került lilahagyma is, ami karamellizálódik, és egy nagy kanál balzsamecet, amitől még intenzívebb lett az ízhatás. Tudom, hogy van, ahol az utolsó paradicsomok érnek, érdemes ezt a receptet még most kipróbálni. Ehhez abszolút a kis koktélparadicsomokat javaslom, bár biztos érdemes lenne kipróbálni sima paradicsommal is. paradicsomos_tarte_tatin_1.jpegA hagyományos gyümölcsös verzióhoz képest természetesen jóval kevesebb cukor kerül bele, de a karamellizálás itt is fontos lépés az ízek miatt. Csak a hagymás alapot kell serpenyőben elkészíteni, a paradicsom, fokhagyma, fűszerek közvetlenül sütés előtt kerülnek bele, majd jön rá a leveles tészta és irány a sütő. Szerintem még melegen a legfinomabb. Ez esetben persze tálaláshoz nem ajánlok fagyit, viszont ha van otthon, akkor friss bazsalikommal, esetleg nagyobb szemű sópehellyel érdemes picit megszórni a tetejét.

Most is leírtam a kétféle sütési módot, ha nem lenne otthon sütőbe is tehető serpenyő, de amúgy ez egy olyan konyhai eszköz, amit szívből ajánlok, sok ételnél megkönnyíti a munkát. paradicsomos_tarte_tatin_3.jpegHozzávalók:

Kb. 25 centis formához

  • 50 g vaj
  • 2 ek (30g) barna nádcukor
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • ~300-350 g koktélparadicsom
  • 1 ek friss aprított bazsalikom, só, frissen őrölt bors

Opcionálisan tálaláshoz: friss bazsalikom, nagy szemű sópehely

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy tapadásmentes sütőbe is betehető 25-26 centis serpenyőt, vagy egy sima serpenyőt és egy 25-26 centis torta vagy piteformát.
  2. A koktélparadicsomokat mosd meg, a nagyobbakat vágd félbe, a kicsiket egyben is hagyhatod. A lilahagymát és fokhagyma gerezdeket is pucold meg, és vékonyan szeleteld fel.
  3. A serpenyőt tedd közepes - inkább kisebb - lángra, olvaszd fel benne a vajat, majd add hozzá a lilahagymát, és néhányszor átkavarva süsd 4-5 percig, amíg összeesik, elkezd karamellizálódni.
  4. Ekkor add hozzá a cukrot és a balzsamecetet, forgasd össze, melegítsd 1-2 percig, amíg a cukor is felolvad.
  5. Jöhet bele a felszeletelt fokhagyma és friss bazsalikom, ezzel is keverd át, zárd el alatta a lángot. 
  6. Ha sütőbe tehető a serpenyőd, akkor abba egyengesd el egyenletesen a hagymás keveréket, majd jöhetnek rá az előkészített koktélparadicsomok, mehet vegyesen vágott felével lefelé-fölfelé és az egész szemek is, lényeg, hogy mindenhova jusson. Enyhén sózd meg, és jöhet rá egy kevés frissen őrölt bors is. Ha nem a serpenyőben sütöd, óvatosan öntsd át a lilahagymás tölteléket a sütőformádba, hogy mindenhova jusson, utána jöhetnek rá a paradicsomok, majd kevés só és frissen őrölt bors. 
  7. A leveles tésztát nyújtsd a sütőformád méreténél kb. 2 centivel nagyobb körré. Ha kinyújtott tésztát használsz, azt vágd megfelelő méretűre. (Lehet toldani a levágott részekkel, nem fog látszódni.) Terítsd be vele a paradicsomokat. a Vágj a tészta közepébe három kisebb lyukat, hogy a felesleges gőz távozhasson sütés közben.
  8. Süsd kb. 35 percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül.
  9. Ha kész, vedd ki a sütőből, pár percig hagyd a formában pihenni, hogy már ne rotyogjon, de még ne hűljön ki, különben beleragad. (Tortaformában sütve előfordulhat, hogy az oldala leragadt, akkor a széleinél óvatosan vágd körbe.) Majd egy nagy tányért tegyél a tetejére, és egy határozott mozdulattal borítsd ki a tarte tatin a formából. Javaslom, hogy olyan tányért, tálat használj, aminek van pereme, mert a karamellizált szósz, le tud folyni az oldalán.

A legjobb még langyosan tálalva, egy kevés frissen aprított bazsalikommal, esetleg sópehellyel megszórva.paradicsomos_tarte_tatin_4.jpeg 

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2017943072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása