Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sajtos-bazsalikomos ropogós

Tökéletes recept maradék kovász falhasználására

2022. május 12. - ízeknyelvén

Egy ideje ismerkedem a kovászneveléssel, kovászos kenyér sütéssel. Sajnos nincs túl sok időm, így ritkábban készül itthon friss pékáru, mint szeretném, de a kovászt ettől függetlenül lelkiismeretesen etetem, nevelgetem, hogyha úgy alakul, mindig tudjak miből dolgozni. Emiatt viszont minden egyes etetésnél, és akár sütés előtt is megmarad némi plusz kovász, amivel eddig nem nagyon tudtam mit kezdeni, így sajnos időről-időre ki kellett dobnom. Persze ezek nem nagy mennyiségek, de azért mégis kicsit mindig fájt a szívem. Na de mostantól!kovaszos_ropogos_2.jpeg

Az egész kovásznevelés művészetét Szabinától tanultam. Ha érdekel a téma, vagy szeretnél nagyon jó kovásszal készült finomságokat sütni, szívből ajánlom az oldalát, szuper jó recepteket és tippeket találsz nála. Nem meglepő, hogy maradék kovász felhasználása kapcsán is nála keresgéltem. Van egy gyűjteménye, amiből érdemes szemezgetni, akár keksz, akár valami sós finomságot készítenél. Magamhoz híven inkább az utóbbi vonzott, így esett a választásom a parmezános ropogósra és a sokmagvas krékerre. Nálam annyi volt a bibi, hogy a maradék kovász, tényleg kis maradék volt, szóval az eredeti receptben írt mennyiség töredéke állt csak rendelkezésemre. Viszont pont emiatt úgy éreztem, hogyha nem jön be a dolog, más alapanyagból sem veszítek sokat, így fogtam, és eszerint csökkentettem a mennyiséget, alakítottam a receptet az itthoni hozzávalókat használva. Persze így nem keletkezik sok tepsi nasi, csak alig egy, de lehet ez nem is baj, mert nagyon finom, tiszta addiktív cucc, folyton rájártunk. Első próbálkozás után már variálni is mertem, így született meg ez a bazsalikomos változat. Az a jó, hogy az általában kovásszal készülő mindenfélékhez képest ez gyorsan elkészül, bár gyorsan el is fogy. Kicsit tartok tőle, hogy minden 4-5. nap, mikor etetem a kovászt, sütök egy tepsi ilyet... :D Mindenesetre ha neveltek kovászt, és legközelebb marad, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

(egy tepsiben elfér)

  • 30 g maradék kovász
  • 90 g búzakenyérliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 kis csipet cukor
  • 50 g víz
  • 1 tk (5 g) extra szűz olívaolaj + kevés a sütéshez
  • 30 g (2x15 g)  grana padano sajt lereszelve (vagy más kemény sajt, eredeti receptben pl. parmezán)
  • 8-10 nagyobb bazsalikom levél finomra aprítva

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálba mérd ki az összes hozzávalót (sajtból csak 15 grammot.), és pár perc alatt gyúrd össze. Takard le, és hűtőben pihentesd fél órát.
  2. Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra légkeveréses funkción. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és vékonyan kend át olívaolajjal. (Ha van olívaolaj spray-d, az ehhez tökéletes.)
  3. Lisztezett felületen nyújtsd ki téglalap alakúra a tésztát, kb. 2-3 mm vastagra, majd csíkozd fel.
  4. Tedd a tészta csíkokat az előkészített tepsire, , kend meg (vagy fújd le) a tetejüket is olívaolajjal, és szórd meg a maradék 15 g grana padano sajttal.
  5. Előmelegített sütőben süsd kb. 12-15 perc alatt arany pirosra.

Napokig eláll(na), ha megmaradna…kovaszos_ropogos.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9017829839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása