Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Bazsalikomos sárgadinnye nyársak

2020. augusztus 29. - ízeknyelvén

Rohamtempóban közeledik az ősz, de ezt egyelőre nem vagyok hajlandó elfogadni… Úgyhogy az illúzió fenntartása érdekében jöhet még mindenféle nyári finomság; mint például ezek a dinnyés nyársak. Ez nem igazán recept, inkább csak egy tálalási ötlet, hogy megmutassam, egy kis plusz időráfordítással és egy jópofa megoldással mennyire fel lehet dobni egy ételt. Külön-külön is kipakolhatnánk a hozzávalókat, akkor is szuper lenne, de ebben a formában akár egy partyn is simán megállja a helyét, ha valami különlegesebbet szeretnénk szervírozni a vendégeinknek.sargadinnye_nyarsak.jpeg

Ameddig lehet, érdemes minél több friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani. A sárgadinnye nekem nagy kedvencem, ezért ilyenkor sokat eszem. Amellett, hogy finom, sok jó tulajdonsága is van ennek a gyümölcsnek. Többféle vitamin (pl.: A és C), és ásványi anyag ( pl.: kalcium, magnézium, vas) található benne, magas rosttartalma segíti az emésztést, a benne lévő folyadék pedig teltségérzetet okoz. Az érett példányok finom édesek, akár önmagukban is megállják a helyüket, de sonkával körbetekerve igazán isteniek. A sós és az édes kombinációja itt tökéletesen működik. Mindez feldobva egy kis mozzarellával és friss bazsalikommal, nekem tökéletes előétel, vagy akár könnyű vacsora is lehet. A bazsalikomos olajat se hagyjátok le a tetejéről, nagyon feldobja az egészet.

A lenti mennyiségek csak támpontként szolgálnak, nekem ebből most 10 kisebb nyárs jött ki, mivel csak ketten voltunk, nem is akartam többet készíteni, természetesen létszámtól függően ez simán növelhető-variálható, attól függően, mit és mennyit tesz rá az ember.

 Hozzávalók:

(8 kisebb nyárshoz)

  • egy kisebb sárgadinnye fele
  • egy doboz mozzarella golyó
  • 4-5 szelet serrano sonka (vagy más szárított, érlelt sonka)
  • friss bazsalikom (kb. 15 levél)
  • 2 ek olívaolaj
  • nagyobb szemű só
  • 10 kisebb fanyárs

Elkészítés:

  1. Sárgadinnyét vágd félbe, kapard ki a magokat, “hámozd meg”, és kockázd fel. Serrano sonka szeleteket vágd 2-3 centis csíkokra, mozzarellákról öntsd le a levet, tépkedj le pár kisebb bazsalikom levelet a nyársakhoz.
  2. A bazsalikomos olajhoz  5-6 nagyobb levelet egy kevés sóval és 1-2 evőkanál olívaolajjal mozsárban dolgozz össze.
  3. Tetszés szerint tűzd nyársra a dinnyét, sonkát, mozzarellát, bazsalikomot, és csepegtesd meg egy kevés bazsalikomos olajjal.

sargadinnye_nyarsak2.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2516181794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása