Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Hamburger party – hedonista is, fitnesz is

Tonhalburger teljes kiőrlésű házi buciban, avokádós mártással és zeller hasábbal

2017. október 31. - ízeknyelvén

Mikor elindult a rovat, néhány nap alatt rengeteg recept ötletet gyűjtöttem össze, hogy mik azok az ételek, amiket szeretnék megosztani Veletek. Új ötleteken törtem fejem, és olyan kedvenceket válogattam, amik finomak, egészséges(ebb)ek, azaz beleillenek a Hedonista Fitnesz Konyha koncepciójába. Elsők között jutott eszembe a tonhalas burger, amit egyszer már elkészítettem otthon, pont ilyen indíttatásból: valami különlegesebb ebédet akartam összeállítani, amennyire lehet egészséges verzióban. Akkor még bolti zsömlével, és egyszerű joghurtos mártással készült, de azt kell mondjam, remek első kísérlet volt. Szeretek új dolgokat kipróbálni, és recepteket tovább fejleszteni, így jött az ötlet, hogy újra neki fussak, ezúttal házi teljes kiőrlésű zsemlével, és újabb összetevőkkel kombinálva. A hamburger party társaságban az igazi, ezért vasárnapra egy kis vendégséget szerveztem, többek közt a rovat ötlet gazdáját is meghívtam, hogy első kézből mondhasson véleményt a következő receptemről. A vasárnapi ítéletidő miatt, végül csökkentett létszámban, de nagyon kellemes délutánt töltöttünk együtt, még desszertre és házi üdítőre is került az asztalra, ezeket szintén megmutatom majd Nektek. Most viszont jöjjön ez az isteni hamburger recept.tonhalburger_party3.jpg

Otthon pékárut – akár sósat vagy édeset sütni – időigényes dolog. Mennyivel egyszerűbb beszaladni hazafelé a pékségbe, és csak rábökni a kedvencünkre a pultban, és akár már hazafelé csemegézni belőle, nem? Mostanában viszont egyre többször hallom, olvasom, hogy sokan fognak bele otthoni kenyér, zsemle, és egyéb finomságok elkészítésébe. Az indok szerintem ugyanaz, mint sok más házi dolognál: olcsóbb, finomabb, változatosabb és pontosan tudjuk, miből és hogyan készült. A mai világban ezek fontos elvek, szerencsére egyre több mindenkinél. Ráadásul, ahogy a sütés is, a tészta gyúrás, szerintem kifejezetten megnyugtató tevékenység tud lenni.

Bár szó szoros értelmében vett kenyeret, pékárut, egyre kevesebbet eszem, egy isteni házi kelt tésztás kakaós vagy fahájas csigának, vagy frissen kisütött pizzának nehezen tudok ellenállni, már a kelő tészta illatáért is oda vagyok. (Tudom, vannak fura szokásaim, de kinek nincsenek?!) Másik nagy kedvencem az otthon készített hamburger zsemle, ami tutira kenterbe veri a boltit. Most a fitnesz vonalba illesztve kétharmad rész teljes kiőrlésű lisztből készítettem. Bár bevallom néhányszor kihozott a sodromból ez a verzió, mert először a friss élesztővel fürödtem be, majd a száraz társát használva sem akart igazán megkelni, sejtésem szerint a teljes kiőrlésű liszt miatt. Csak azért sem adtam fel, és bár nem voltam biztos magamban, megsütöttem a zsemléket.  Az eredmény: bár közel sem olyan nagy, cserébe nagyon kis formás, és finom bucik kerültek ki a sütőből.

tonhalburger_party.jpg

És ami belekerült… Ha már nem a klasszikus hamburger, akkor a szervezet számára jóval megterhelőbb vörös húst, magas omega-3 zsirsavakban és fehérjében gazdag halra, ez esetben tonhalra cseréltem. (Nem mintha nemet mondanék egy szaftos marha hamburgernek, de nem árt a változatosság!) Tudom, halak és azon belül tonhal és tonhal között is nagy különbség van, egy javaslatom mindenképp lenne. Ha teheted, válaszd a natúr lében eltett konzervet, így te döntöd el mennyi, és milyen olajat, zsiradékot adsz hozzá, és kedvet szerint ízesítheted. A pogácsát, a friss paradicsomot, a madársalátát és a lime-mal „pácolt” lila hagymát egy könnyű, avokádós-joghurtos mártás fogja össze.

Nálam a hamburger mellé elengedhetetlen kísérő a sült krumpli, ebből most sem szívesen engedtem volna. De valljuk be, még ha sütőben is készül, a klasszikus krumpli kilógott volna a sorból, így alternatívaként a zellert választottam. Alacsony kalóriatartalmú zöldség, káliumban és kalciumban gazdag, A-, C-, E- és többféle B-vitamin is megtalálható benne. Régóta ki akartam próbálni ezt a verziót, és azt kell mondjam, remek alternatíva. Most csak egyszerűen sóval, borssal fűszerezve – a sokféle ízt felvonultató burger mrllé most elengendő – és egy egészen kevés olívával összeforgatva hamar meg is sült. Legközelebb más étel mellé intenzívebb ízesítést is kipróbálok majd. Azon még gondolkodom, hogy tehetném ropogósabbá, ha van tippetek, ne tartsátok magatokban.

Hozzávalók:

Hamburger buci

(6 mini / 4 normál zsemléhez)

  • 220 g teljes kiőrlésű liszt
  • 110 g kenyérliszt/fehér liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 25 g nyírfacukor
  • 1 tk só
  • 60 ml langyos víz
  • 60 ml langyos tej + egy kevés a bucik megkenéséhez
  • 30 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 ek magkeverék (vagy bármilyen mag, amit szeretsz)

Tonhalpogácsa:

(5 pogácsa)

  • 5 kis tonhal konzerv (kb. 280 g) – natúr lében
  • 2 újhagyma
  • 1 lime héja
  • 1 tojás
  • 1 ek koriander/petrezselyem aprítva
  • 2-3 ek szezámmag
  • só, bors
  • olívaolaj/kókuszzsír a sütéshez.

Avokádós mártáshoz

  • 2 avokádó
  • 1 ek görög/natúr joghurt
  • 1 lime héja, ½ lime leve
  • só, bors

Sült zeller

  • 2 kisebb zeller megpucolva, hasábra vágva
  • 1 ek olívaolaj/kókuszzsír
  • só, bors

Tálaláshoz:

  • 1 lilahagyma+ ½ lime leve
  • 2 nagy paradicsom
  • madársaláta (vagy más zöld saláta)

tonhalburger_party2.jpg 

Elkészítés:

Hamburger bucik

  1. A magkeveréken és a plusz tejen kívül minden hozzávalót mérj ki egy nagy tálba, kezdve a száraz alapanyagokkal, majd jöhet a tojás, vaj, víz és tej. Gyúrhatod az elejétől kezdve kézzel, én most robotgéppel kezdtem összedolgozni, végül kézzel gyúrtam ruganyos gömbbé.
  2. Meleg helyen, letakarva 1 órát keleszd. ( Nálam, azért nagy csoda nem történt, azt ne várd, hogy kikel a tálból.)
  3. Enyhén lisztezett felületen gyúrd át, majd oszd 6 egyenlő részre, és formázz belőle kis gömböket. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, amiben majd sütni fogod, és letakarva keleszd újabb 1 órát.
  4. Melegítsd elő a sütőt 185 °C fokra.
  5. Kend meg tejjel a bucik tetejét, szórd meg magokkal, és süsd 25 percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje.

Tényleg nem túl nagy zsemlék, sőt! Cserébe kellően tartalmasak, mégsem túl tömörek. Nekem még tetszik is, ez a fajta végeredmény.

Kelt tésztás receptek bizonyos szempontból nagyon időigényesek. Ez alapvetően a kelesztési idő miatt van, de igazából munka nincs vele sok. Amíg pedig pihen a tészta, dolgozhatsz a többi hozzávalóval, rendet rakhatsz, megteríthetsz…vagy csak ülj le, szusszanj egyet, és igyál egy kávét. J

Tonhalpogácsa

  1. A tonhal konzervekről öntsd le a levét, hagymákat koriandert vagy petrezselymet aprítsd fel.
  2. Tedd az összes hozzávalót egy nagyobb tálba, és villával dolgozd össze, ez egy elég lágy keverék.
  3. Formázz belőle pogácsákat szórd meg mindkét oldalukat még egy kevés szezámmal, és sütésig tedd hűtőbe.
  4. Felhevített teflon serpenyőben, egy nagyon kevés olívaolajon vagy kókuszzsíron oldalanként 2-2 percig süsd. (Óvatosan forgasd, hogy ne essen szét.)

Mártáshoz

  1. Pucold meg az avokádót, távolítsd el a magját, tedd egy tálba.
  2. Add hozzá a görög joghurtot, reszeld bele a lime héját, facsard bele a levét, sózd és borsozd.
  3. Villával vagy – homogénebb állag érdekében – botmixerrel dolgozd össze.
  4. Tálalásig tedd hűtőbe.

Zeller hasáb

  1. Hámozd meg a zeller gumókat, karikázd fel, majd vágd hasábokra.
  2. Fűszerekkel és kevés olívaolajjal vagy kókuszzsírral forgasd össze, majd terítsd szét egy nagy tepsiben.
  3. Előmelegített sütőben 180 °C fokon süsd 20 percig, majd kapcsold fel 250 °C fokos grill fokozatra és pirítsd még 5 percig.

Jöhet az összeállítás:

  1. Lilahagymát vékonyan karikázd fel, és facsarj rá lime levet. Így elveszi az intenzív csípős ízét, és kellemesen pikáns lesz.
  2. Karikázd fel a paradicsomot, készítsd elő a salátát.
  3. Zsemléket vágd félbe, és száraz serpenyőben pirítsd elő a vágott felüket, majd süsd meg a tonhalpogácsákat is.
  4. Kend meg a zsemléket avokádó mártással, jöhet rá tonhalpogácsa, utána a pácolt hagyma, paradicsom és a saláta, még egy kevés mártás és a zsemle teteje. Tedd tányérra, és halmozz mellé egy adag zeller hasábot.

tonhalburger_party5_1.jpg

Egy hamburger partynál az nagyon jól működik, ha mindenki kedve szerint pakolja meg a saját zsemléjét. Ebben az esetben csak a kisütött pogácsákat tedd az előpirított bucikra, a többi belevalót készítsd ki az asztalra, aztán szabad a rablás.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr7113120074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása