Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Szombat esti vendégváró tex-mex módra

Csirkés-babos-kukoricás quesadilla, salsával és pikáns joghurt öntettel

2017. május 20. - ízeknyelvén

Elárulok egy titkot: tortilla lapot készíteni otthon, ezerszer egyszerűbb és gyorsabb, mint elsőre gondolná az ember, és nem mellesleg töredékébe kerül, mint a boltban kapható társai, hiszen csak pár hozzávalóra van szükség. Utána már csak rajtad áll, mit hozol ki belőle: tortilla tekercs, burrito, egy finom saláta kiegészítője, vagy ha extrán fűszerezed és háromszögekre vágva még bedobod a sütőbe pillanatok alatt kész a házi nachos chips. Az én egyik nagy kedvencem a mexikóiak melegszendvicse, a quesadilla. Valójában ez már inkább tex-mex étel, de ebből is látszik, hogy a kultúrák találkozásából igazán jó dolgok születhetnek.

quasadilla3.JPG

Ahogy minden melegszendvicsnek, a quesadillának is számos variációja létezik. Sokszor én is csak különböző sajtokat pakolok a tortilla lapok közé, de most mutatok egy kicsit összetettebb, húsos-zöldséges tölteléket. A mexikói ételekben elég gyakran találkozunk babbal és kukoricával, a fűszeres csirkével és olvadós cheddar sajttal kombinálva pedig isteni tex-mex fogássá alakul át. A tortilla lapokon is csavartam még egyet: tarka borsot kevertem a tésztába, így még pikánsabb lett. Remekül passzol hozzá a salsa, és nem bírtam ki, hogy ne dobjam még fel egy lime-os, chilis joghurttal az egészet. Ha vendégeket vársz, elkészítheted előre a tölteléket és a kísérőket is, süsd meg a lapokat, és így már csak az összeállítás és az egybesütés marad.

Hozzávalók:

 (4 quesadilla)

Fűszeres tortilla lapokhoz

6 lap

  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 kk só
  • ½ kk tarkabors
  • kb. 1,2 dl meleg víz

Töltelékhez

  • 30 dkg csirkemell
  • só, bors, cayenne bors, őrölt római kömény
  • olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • ½ chili paprika
  • 15 dkg kukorica
  • 15 dkg vörös bab
  • 30 dkg cheddar sajt

Salsa:

  • 3 paradicsom
  • ½ lilahagyma
  • ½ lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ csokor koriander
  • só, bors

Fűszeres joghurt:

  • 1,5 dl görög joghurt (kis doboz)
  • 1 lime héja
  • ½ chili

quasadilla4.jpg

Elkészítés:

Tortilla lap

  1. Keverd össze a lisztet sóval és borssal, aztán kockázd bele a hideg vajat és kézzel morzsold el benne.
  2. Most jöhet adagolva a meleg víz. (Azért se öntsd hozzá egyszerre, mert változó mennyiséget vehet fel.) Kezd el kézzel összegyúrni az egészet, akkor jó az állaga, ha egy ruganyos gombócót kaptál, ami már nem ragad a kezedhez.
  3. Vágd fel a gombócot 6 egyforma részre, és egyesével nyújtsd őket sodrófával egészen vékony körökre. (Amíg megsül egy lap, pont van időd kinyújtani a következőt.)
  4. Forró, száraz serpenyőben süsd mindkét oldalukat pár percig, amíg szép körökben megpirul. Tedd őket egy nedves konyharuhába, hogy puhák maradjanak.

A megmaradó lapokat hűtőben napokig eltarthatod. Ha ez alatt megkeményednek kicsit, következő felhasználás előtt tedd be a mikróba 10-20 másodpercre. Ettől szépen visszapuhulnak, és már tekerheted, töltheted őket, amihez csak kedved van.

Töltelék

  1. Egy tálban keverj össze 1-2 ek olívaolajat sóval, borssal, cayenne borssal és őrölt római köménnyel. A csirkemellet vágd fel kis kockákra, majd forgasd bele a fűszeres olajba. (Ezt akár a tortilla lapok elkészítése előtt is megteheted, így jobban összeérnek az ízek.)
  2. Karikázd fel az újhagymát és a chilit, majd kevés olajon kezd el lepirítani egy nagyobb serpenyőben. Add hozzá a húst, és süsd meg.
  3. Ha készen van, borítsd hozzá a kukoricát és a babot és az egészet forgasd össze, jót tesz neki ha a zöldségek is pirulnak picit.
  4. Reszeld le a sajtot, és tedd félre.

Fűszeres joghurt

Keverd ki a joghurtot az apróra vágott chilivel, a lime lereszelt héjával, és sózd meg. Kész is vagy.

Salsa

  1. Lilahagymát, fokhagymát vágd fel egészen apró kockákra (a fokhagymát akár át is nyomhatod a fokhagymanyomón), tedd őket egy tálba, és facsard rájuk a lime levét.
  2. A paradicsomokat vágd félbe, utána egy kiskanál segítségével szedd ki a magos részt. (Erre azért van szükség, hogy ne legyen nagyon híg a salsa.) Ezután kockázd fel a paradicsomokat, és keverd hozzá a hagymákhoz.
  3. Sózd, borsozd, apríts finomra egy fél csokor koriandert, és ezt is forgasd bele. Hagyd összeérni.

Jöhet az összeállítás:

  1. Tedd vissza a serpenyőt a tűzhelyre, fektess bele egy tortilla lapot, és közepes lángon kezd el melegíteni.
  2. Az egyik felét szórd meg egy jó adag reszelt sajttal, oszlasd el rajta a töltelék egy negyedét, és szórj még rá sajtot. Ez fogja összeragasztani a szendvicsed. Néhány perc múlva már olvadni fog alul a sajt, akkor hajtsd rá a lap másik felét, majd egy lapát segítségével fordítsd át a quesadillát, hogy a másik oldala is átmelegedjen, és ráolvadjon a sajt.
  3. Néhány perc alatt el is készülsz. Csúsztasd át egy deszkára, aztán jöhetnek a következő lapok: sajt, töltelék, sajt, fordítás, melegítés.
  4. A kész quesadillákat vágd félbe vagy harmadold, a salsa és a joghurt társaságában tálald. Indulhat a tex-mex vacsora party.

quasadilla.jpg

Ha sokan vagytok, süss két adag tortilla lapot, készíthetsz akár többféle tölteléket, mártogatóst, például guacamole-t – nekem az a másik kedvenc a salsa mellé –, és akkor mindenki kedve szerint válogathat.

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr2712527169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása