Nagyon régóta ez az egyik kedvenc sütim. Anyukám mindig sütött ilyet, mikor eljött a szilvaszezon, ma is bármikor tudok neki örülni, mikor ezzel fogad minket. Egy nagyon egyszerű alap recept, most végre leírtam a mennyiségeket, hogy mindig meglegyen segítségnek, ha eszembe jut.
Egy nagy láda szilvát kaptunk ajándékba, és ilyenkor mindig jön a pánik, mit is készítsek belőle. Nagyon szeretem a szilvát, de nagy mennyiséggel sosem tudok mit kezdeni. Ti szeretitek? Mit szoktatok készíteni belőle? Bármilyen tippnek nagyon örülök! Most is maradt még a végén szűk fél kiló, amikor eszembe jutott az anyukám féle fahéjas-szilvás süti. Klasszikus egyszerű, de nagyszerű recept. Az alapja omlós linzertészta, amire félbevágott szilva és fahéjas cukor kerül. Semmi több. Már csak sütni kell.
A szilvát jó ideig mindig az őszi gyümölcsök közé soroltam, de igazából augusztusban már bőven érik, szóval ha engem kérdeztek, ilyenkor simán fel lehet dobni ezt a süteményt is - főleg, amikor még langyos - egy nagy gombóc vanília fagyival. Apropó, ha már fagyi, ha kapok még szilvát, tuti készítek belőle fagylaltot is, úgyis isteni.
Ez a mennyiség körülbelül egy nagy tepsibe elég. A hagyományos sütőbe való tepsibe elfért volna egy kicsit több tészta is, de mivel porcukrot csak karácsonykor veszek, most is rájöttem, hogy az eredetileg szükséges mennyiségnek csak a kétharmada van otthon. Sebaj, gyors, arányos mennyiség csökkentés után, pont jó lett minden, és így is majdnem kitöltettem a tepsit, és a szilva is pont elég volt. Ezt csak azért meséltem el, ha épp nincs mindenből pont elég, se menjen el az ember kedve a sütéstől, az arányokat tartva nem lehet nagy gond.
Gyors és egyszerű vendégváró ez vagy uzsonna, és szerintem a gyerekeknek is ízleni fog, legalábbis én nagyon szerettem már akkor is.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 130 g hideg vaj felkockázva
- 65 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 5 g sütőpor
- fél citrom lereszelt héja
- 1 ek tejföl (~25 g)
- 4-500 g szilva
- 1 ek barna nádcukor
- ½ tk fahéj
Elkészítés:
- A lisztet és hideg vajat morzsold össze egy nagy tálban.
- Add hozzá a porcukrot, tojássárgáját, sót, sütőport egy fél citrom lereszelt héját és egy evőkanál tejfölt és kb. egy perc alatt dolgozd össze. Én a robotgép dagasztó karját használom, a végén pedig gyorsan átgyúrom.
- Tedd folpackba, enyhén kilapítva, majd hűtőbe kb. 40 percre.
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel), vegyél elő egy nagy tepsit és béleld ki sütőpapírral.
- A szilvákat mosd meg, végd félbe és magozd ki.
- A barna nádcukrot keverd össze a fahéjjal.
- Lisztezett felületen nyújtsd ki 3-5 mm vastagra a hűtőből kivett tésztát (kb. 35x25 cm téglalapra), majd óvatosan emeld át a sütőpapírra. Én lisztezett sodrófára szoktam óvatosan rátekerni a kinyújtott tésztát, majd úgy kiteríteni a tepsiben.
- Villával szurkáld meg a tésztát, majd vágott felükkel felfelé helyezd rá a szilvákat és szórd meg az egészet a fahéjas cukorral.
- Tedd sütőbe kb. 20 percre, amíg szépen megprirul a tészta széle és a szilva levet ereszt.
- Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni, majd felvágva tálald. (Ha szereted dobj rá egy gombóc vanília fagyit.)