Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Sült céklás ricottakrém

2022. október 11. - ízeknyelvén

Néhány hete már meséltem Nektek, hogy megjelent velem egy interjú és mellette négy receptem a Vidék Íze magazinban. Még mindig hihetetlen magam így nyomtatásban látni... Alapvetően egy elbújós típus vagyok, csak az ételeimet szeretem előtérbe helyezni, magamat kevésbé. Ez most egy nagyon jó kibillentő helyzet volt, nagyon élveztem az interjút is, és persze a receptek összeválogatását, és fotózását is. Az egész még nyáron készült az októberi számba, vicces volt a nagy melegben már az őszi alapanyagokra koncentrálni, de nagyon tetszett ez a fajta előre tervezés. Kerültek be régi és új receptek is, minden most fotózva. Ez a céklakrém pedig itt debütált először, egy szuper egyszerű és gyors finomság, ami az egyik kedvenc őszi zöldségemből készült. Pirítósra kenve isteni, de akár mártogatósnak is jól működik.ceklas_ricottakrem_2.jpegA cékla visszatérő nagy kedvencem. Nyersen is nagyon finom, de talán sütve szeretem a legjobban. Készítettem már sok mindent belőle, a blogon is találtok pár receptet: hummusz, saláta, de akár egyszerűen más zöldségekkel együtt sütve nagyon jó köret is lehet. Savanyúságként sosem szerettem, de így imádom a színét, az ízét, érdemes minél több formában kipróbálni. Az ilyen zöldség krémeket szeretem párosítani valami olyan hozzávalóval, ami kicsit lazítja, de közben össze is kapcsolja az ízeket. Ezúttal ez a ricotta volt, egy könnyű, olasz eredetű tejtermék, nekem szintén nagy kedvencem. Remélem Nektek is tetszeni fog ez a kombináció. Ha szendvicsnek készül, jöhet még a tetejére mindenféle finomság, szárított sonka, dió, saláta, amihez kedvetek van. ceklas_ricottakrem_1.jpegHozzávalók:

  • 250 g ricotta
  • 200-220 g cékla
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 rozmaring ág
  • 1 ek olívaolaj
  • ½ - 1 ek citromlé

Tálaláshoz például: pörkölt dió, rukkola, szárított sonka (pl: prosciutto crudo)

Elkészítés:

  1. Sütőt melegítsd elő 180°C-ra, légkeveréses állásban.
  2. A céklát hámozd meg (érdemes kesztyűt használni), majd vágd fel kb. 1x1 centis kockákra, tedd egy kisebb sütőedénybe, amiben szépen el tudod teríteni. Sózd, borsozd, önts rá egy kanálnyi olívaolajat, forgasd össze, és tegyél rá még egy ág rozmaringot is.
  3. Süsd 30 percig, félidőben keverd át, utána vedd ki a sütőből, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. (A rozmaring ágat dobd ki.)
  4. Tedd egy tálba a ricottát, botmixerrel dolgozd krémesre, majd add hozzá a megsütött cékla kétharmadát, a fűszeres olajjal együtt, amiben sült, egy fél kanálnyi citromlevet, és dolgozd az egészet homogén állagúra. 
  5. Kóstold meg, ízlés szerint jöhet még hozzá só, bors, citromlé. Ha kész, szedd át egy kisebb tálba és tedd a tetejére a félretett sült cékla kockákat.
  6. Egy szelet kenyérre kenve már önmagában is szuper, de nagyon illik hozzá a pirított dió, rukkola, vagy akár a szárított sonka, mint például a prosciutto crudo.

ceklas_ricottakrem_3.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr1517951960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása