Ízek nyelvén

Ízek nyelvén

Villám desszert – fűszeres erdei gyümölcsös crumble

2018. február 07. - ízeknyelvén

Sose árt, ha van a tarsolyunkban egy olyan desszert ötlet, amit egy hirtelen jött vendégség, vagy csak saját éhségünk csillapítására bármikor be tudunk dobni, amikor nincs időnk vagy kedvünk órákat a konyhában tölteni. Ebben a sütiben ráadásul az a jó, hogy szinte bárhogy variálható, így nagy eséllyel mindig lesz hozzá alapanyag otthon, ha valami gyors, finom és egészséges(ebb) nassolni valóra vágynánk, ami alig 20 perc alatt elkészül.

crumble_erdei_gyumolcsos3.jpg

Néhány éve, amikor elhatároztam, hogy tudatosabban fogok élni, sok receptet elolvastam, kipróbáltam, hogy megtaláljam azokat az alapanyagokat, fogásokat, amik beleillenek ebbe az irányba, és a hétköznapokban én is még jobb dolgokat ehessek, ihassak. Az egyik nagy kedvencem lett Vrábel Krisztina erdei gyümölcsös crumble receptje, ami mindenféle édesítés nélkül készül. Szerintem ez egy fontos lépés, ha az ember az életmódváltás útján jár. Nem mondom, hogy mindenből el tudtam hagyni a cukrot, de már szinte alig használok finomított fehér cukrot, inkább más cukorfélékkel vagy más édesítőkkel próbálkozom, és azokból is egyre kevesebbet teszek egy-egy recepthez. Illetve ha az ember elkezd variálni a fűszerezéssel, illetve mindenféle plusz adalék nélkül kezdi élvezni a természetes ízeket, egyre kevésbé fog hiányozni a cukor és az édesség. Ezzel már óriási lépést teszünk előre, hogy egészségesebben éljünk, és jobban érezzük magunkat testben és lélekben is.

Ennek a desszertnek ezer arca lehet. Készítettem már különböző magokkal, más gyümölcsökkel, például almával, körtével is. Az édesítés is függ a gyümölcsök savanyúságától, vagy a többi fűszerezéstől. Remekül működik például a fahéj, szegfűszeg, gyömbér és reszelt narancshéj kombinációja, és ha minél többféle olajos magot teszünk bele, még finomabb ízeket hozhatunk ki belőle.

A téli időszakban nehéz változatosan friss gyümölcshöz jutni, ebből a szempontból már alig várom a tavaszt, hogy végre megjelenjenek az élénk piros és bordó színek a piacok gyümölcsös sorain is. Nálam emiatt a hideg hónapokban gyakran kerül elő a fagyasztott eredi gyümölcs keverék, amit egy kis csavarral szuper desszertté varázsolhatunk.crumble_erdei_gyumolcsos.jpgHozzávalók:

(4 adag)

  • 25 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 4 kk méz (szerintem ennyi belefér, mert az erdei gyümölcs elég savanykás, de természetesen elhagyható)
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mandula
  • 3 dkg vaj
  • 1 kk fahéj
  • ½ kk őrölt szegfűszeg
  • ½ kk őrölt gyömbér
  • 1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C fokra, és készíts ki 4 szuflé formát.
  2. Adagold a gyümölcsöt a tálkákba, majd csorgass mindegyik adagra 1-1 kk mézet, és öntsd szét rajta a narancs kifacsart levét.
  3. A zabpelyhet keverd össze a durvára aprított dióval, mandulával, fűszerekkel és narancs héjával.
  4. Morzsold a zabpelyhes keverékhez a vajat, majd kézzel dolgozd össze, és oszlasd el egyenlően a gyümölcsökkel megtöltött edénykékben.
  5. Tedd a sütőbe 15 percre, amíg szépen megpirul, vedd ki és néhány percre tedd félre hűlni, hogy ne legyen égetően forró. Tálald melegen, vagy akár hidegen.

crumble_erdei_gyumolcsos2.jpg

Még melegen tálalva szuper melengető téli desszert, akár este is gyorsan összedobható, ha egy hosszú nap után valami lélekmelegítőre vágynánk. Ezekben a kis szuflé formákban tálalva akár egy vendégségben is megállja a helyét. (Halkan megsúgom, nagyon hedonista verzióban egy gombóc vanília fagyival tálalva valami mennyei…)

crumble_erdei_gyumolcsos4.jpg

Már a FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyelven.blog.hu/api/trackback/id/tr9913642264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása